ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ και το ΕΡΓΟ του ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ.

 

 

Ο αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας Αναστάσιος είναι καθηγητής Θρησκειολογίας στη Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και βαθύς μελετητής του παγκόσμιου θρησκευτικού φαινομένου, για το οποίο έχει γράψει μελέτες, άρθρα & βιβλία. Εργάστηκε ιεραποστολικά στην Αφρική, την οποίας αγάπησε και τον αγάπησαν. Από το 1991 είναι αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας. Αναδημοσιεύουμε ένα παλιότερο άρθρο για την προσφορά του.

Εδώ υπάρχει ένα πληρέστερο βιογραφικό του, που αναφέρει και το επιστημονικό του έργο.

Η ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας είναι εδώ (και αξίζει να την επισκεφτείτε).

Από εδω

Του Συντάκτου του www.Apodimos.com  Γιάννη Τόλια.



Δώδεκα και πλέον χρόνια πέρασαν από τις 16 Ιουλίου 1991, τότε που έφθασε στην Αλβανία ως Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο νυν αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.Αναστάσιος. Τον τότε επίσκοπο για το οποίο, η κοινή γνώμη, μέσα από τις παρουσιάσεις του στην Τηλεόραση και στα ΜΜΕ, εκτιμούσε αφάνταστα, και οι λόγοι του μένανε ανεξίτηλοι.


Ο τοτε Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.Αναστάσιος μαζί με τον τωρινό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, επί της εποχής που ήταν Αρχιεπίσκοπος ο μακαριστός Σεραφείμ, ήταν οι πλέον καταξιωμένοι στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο λαός της πόλης των Αθηνών και οι γνώστες των θεμάτων που αφορούσαν την εκλογή των μητροπολιτών, βρισκόντουσαν σε απορία για την μη εκλογή των πιο πάνω Επισκόπων στην Εκκλησία της Ελλάδος, ώστε να εξασκήσουν το έργο τους μέσα από την καθοδήγηση του ποιμνίου, σε μια από τις Μητροπόλεις της Ελλάδας. Όμως ο Άγιος Θεός μέσα από την απόφαση του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου έδωσε την δυνατότητα και στους δυο αυτούς ιεράρχες να ευλογούν τα ποίμνια των περιοχών της Αμερικής USA και Αλβανίας, σαν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας ο κ. Αναστάσιος και σαν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο κ. Δημήτριος. Όλοι θυμούνται σε συνέντευξη που είχε κάνει στην Ελληνική Τηλεόραση λέγοντας «Προσευχήθηκα όταν άκουσα την τηλεφωνική πρόταση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, για την ανάληψη αυτής της θέσεως στην Εκκλησία της Αλβανίας (που είχε τόσα προβλήματα) διότι βρισκόμουν στο εξωτερικό για Ιεραποστολικό έργο, και απήντησα μετά μια μέρα σταθμίζοντας όλες τις προεκτάσεις».    

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος κατάφερε μέσα από πλήθος δυσκολιών και αντίξοων συνθηκών να ανασυγκροτήσει την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας. Είχε προηγηθεί από το καθεστώς Χότζα (1967-1990) η απαγόρευση κάθε θρησκευτικής δραστηριότητας, συνέπεια της οποίας ήταν να ξεριζωθεί πλήρως η Ορθόδοξη Εκκλησία. Όταν έφθασε ο αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος αντίκρισε μια χαώδης κατάσταση την οποία κανείς δε μπορεί να φανταστεί. Οι εκκλησίες είχαν γίνει στάβλοι και αποθήκες και υπήρχαν ελάχιστοι υπερήλικες κληρικοί.
Στα χρόνια αυτά πέρασαν: 
Ανασυστάθηκαν ορθόδοξες ενορίες στις περισσότερες πόλεις με ορθόδοξο πληθυσμό και σε εκατοντάδες χωριά. 
Χειροτονήθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο περισσότεροι από 120 νέοι κληρικοί. 
Οργανώθηκαν Σύνδεσμοι Γυναικών, Νεολαίας και Διανοουμένων. 
Ιδρύθηκαν: η Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία «Ανάστασις» στο Δυρράχιο το 1992 και το εκκλησιαστικό Λύκειο «Τίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο το 1998, τα οποία σήμερα λειτουργούν σε ιδιόκτητα συγκροτήματα. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος 
συνέστησε την Τεχνική Υπηρεσία της Εκκλησίας 
μερίμνησε για την ανοικοδόμηση (αναστήλωση ή επισκευή) 290 ναών (80 εκ θεμελίων) και 20 εκκλησιαστικών κέντρων (αρχιεπισκοπή, μητροπόλεις, σχολεία, κλινικές, ξενώνες, κατασκηνώσεις νέων κ.α.). 
ανέπτυξε φιλανθρωπική δράση διανέμοντας εκατοντάδες τόνους τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων. 
μερίμνησε για τη δημιουργία τεχνικών εργαστηρίων της Εκκλησίας της Αλβανίας (τυπογραφείο, ξυλουργείο, κηροπλαστείο, εργαστήριο αγιογραφίας και συντηρήσεως εικόνων). 
Ακόμα ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ίδρυσε: 
την πρώτη Ορθόδοξη Αλβανική εφημερίδα «Ngjallja», 
το περιοδικό «Gezohu», 
το δελτίο «News from Orthodoxy in Albania» 
και ένα ραδιοφωνικό σταθμό.

Φρόντισε για τη μετάφραση και την έκδοση στην αλβανική γλώσσα λειτουργικών και άλλων χριστιανικών βιβλίων. Συνέδεσε την Εκκλησία της Αλβανίας με διεθνείς εκκλησιαστικούς οργανισμούς. Παρέμεινε κοντά στο λαό της χώρας ακόμη και στις πιο σκληρές δοκιμασίες, αγωνιζόμενος πάντα για την ειρήνη και την ομόνοια. Παράλληλα με τη γενική ανασύσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος ανέπτυξε πρωτοποριακά προγράμματα στους τομείς υγείας, παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας, αγροτικής αναπτύξεως, πολιτισμού και οικολογίας. Για παράδειγμα ίδρυσε το Διαγνωστικό Ιατρικό Κέντρο με 24 ειδικότητες στα Τίρανα, τρία πολυϊατρεία σε άλλες πόλεις, το πρώτο στην Αλβανία Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) με έξι ειδικότητες και 12 νηπιαγωγεία σε διάφορες πόλεις. Φρόντισε για την κατασκευή δρόμων, υδραγωγείων, γεφυρών, την επισκευή δημόσιων σχολείων κ.α.
Το 1999 στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου οργάνωσε ανθρωπιστικό πρόγραμμα σε διάφορες αλβανικές πόλεις, το οποίο παρείχε βοήθεια σε περίπου 30.000 πρόσφυγες. Κατά την ένταση Ελλάδας – Αλβανίας συνέβαλε στην εκτόνωση και στην προσέγγιση των δύο χωρών.
Με τις πρωτοβουλίες αυτές δόθηκε εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους, δημιουργήθηκαν σοβαρά έργα κοινωνικής υποδομής και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας αναδείχθηκε σε πολυδύναμο πνευματικό και αναπτυξιακό παράγοντα της γειτονικής χώρας. 
            Τώρα τίθεται το ερώτημα εάν έχει επισκεφθεί κάποιος την Αλβανία τώρα μετά την προσφορά του έργου του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας ; Η απάντηση από όλους θα είναι αρνητική διότι στην Αλβανία σε ένα καθεστώς όπου : 
τα μικρά παιδιά, όταν δεν παίζουν πάνω στα σκουπίδια 
τα μικρά παιδιά κουβαλούνε το πόσιμο νερό με τα καρότσια της οικοδομής στο σπίτι 
μπορεί κανείς να διδαχθεί πολλά για τον σκληρότατο αγώνα της επιβίωσης που γεννά τους ισχυρούς του αύριο 
υπάρχουν κάτοικοι που κατακτούν τη ζωή με τέτοιο μόχθο και τέτοια πίστη, που εμείς, πια, ίσως δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε
Κρίμα. Διότι υπάρχει η κυρίαρχη, κεντρική φυσιογνωμία σε αυτόν τον αγώνα, ένας Έλληνας ιεράρχης ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος. Ο άνθρωπος που μέσα σε δώδεκα και πλέον χρόνια , έχτισε την ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας από το μηδέν, έχοντας την πρώτη πενταετία να αντιμετωπίσει το έμπρακτο μίσος του αυταρχικότερου καθεστώτος, που το θυμίζουν ακόμα οι σφαίρες που μένουν και σήμερα καρφωμένες στα τζάμια του γραφείου του. Σε αυτήν τη Χώρα, που κάποτε προσπάθησε να διώξει τον Αρχιεπίσκοπο ακόμα και με ειδική συνταγματική μεταρρύθμιση, εκείνος είναι σήμερα ο κυριότερος ίσως πόλος μετάβασής από τον 19ον στον 21ον αιώνα. Κι αυτό ακριβώς το έργο είναι που δίνει στον τολμηρό πνευματικό λόγο του Αρχιεπισκόπου και καθηγητή με πολυετή παρουσία στη διεθνή βιβλιογραφία και πρωτοπόρου μελετητή του Ισλάμ, ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλήθεια και εγκυρότητα που, μάλλον, δεν έχουν όμοιό τους στις μέρες μας.
            Αυτή την Εκκλησία της Αλβανίας όλοι μας πρέπει να την βοηθήσουμε προς Δόξα Θεού είτε είναι Αρχιεπίσκοποι εύρωστων περιοχών, είτε απόδημοι έλληνες, από όλο τον κόσμο, με τους Οργανισμούς τους, είτε η ελληνική κυβέρνηση που μέσα από το ΥΠΕΞ μπορεί να προσφέρει πολλά, είτε είναι ανώνυμοι έλληνες, διότι η Εκκλησία της Αλβανίας έχει πολλές ανάγκες.  Το www.Apodimos.com θα είναι δίπλα στον Έλληνα ιεράρχη ο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο με σκοπό να βοηθήσει το έργο του

Βιβλίο του αρχιεπισκόπου Αναστάσιου από τις εμπειρίες του στην Αφρική (βλ. εδώ)
Άγιοι της Αλβανίας, σύγχρονοι διωγμοί και άλλες αναρτήσεις αλβανικού ενδιαφέροντος εδώ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο Αναστάσιος εχει βοηθησει πολυ τους Αλβανους...και μπραβο του, και εχει μεταφέρει την ορθοδοξη Εκκλησια στην Αλβανια...

...ομως λιγο Οικουμενιστής ή κανω λαθος;

Ειναι λιγο Παπικος; ή σφάλλω;

Μυρμιδόνας

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Δε γνωρίζω κάτι τέτοιο.
Πάντως ουδείς αλάθητος. Ούτε καν οι άγιοι Πατέρες. Σημειωτέον, ότι η Γερόντισσα Γαβριηλία π.χ. κατηγορήθηκε για συγκρητισμό. Αν εγώ ήμουν σε διάλογο με τους παπικούς, ξέρω αν θα με κατηγορούσαν κάποιοι για οικουμενιστή, σε περίπτωση που έκανα ριψοκίνδυνα βήματα για την επιστροφή τους;
Για άλλους μπορώ να πω ότι (στα δικά μου μάτια) φαίνονται οικουμενιστές: π.χ. Ζηζιούλας... Και πάλι, ξέρω άνθρωπο που επέστρεψε από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά εξαιτίας (ΚΑΙ) της Δογματικής του Ζηζιούλα. Τα πράγματα δεν είναι μονοδιάστατα. Και, αν ο Ζηζιούλας έχει σφάλματα, μπορεί να σωθεί εξαιτίας αυτού του πρώην "Μάρτυρα" και νυν ομολογητή της Ορθοδοξίας ανάμεσα στους "Μάρτυρες"!!
Πάντως για τον Αναστάσιο δεν ξέρω αν έχει οικουμενιστικές τάσεις. Βλέποντάς τον ως αρχιεπίσκοπο, με τέτοιο ανθρωπιστικό -ΚΑΙ πνευματικό- έργο, λέω ότι "ΛΕΕΙ να έχεις τέτοιον δεσπότη"!
Ο Θεός να τον αγιάσει, κι αν έχει λάθη (που όλοι έχουν) εύχομαι ο Κύριος να τα σβήσει με το σφουγγάρι της Αγάπης Του - μαζί και τα άφθονα δικά μας.

Ανώνυμος είπε...

"Nεκρέ για τον κόσμο"

πολύ σωστα γραφεις οτι ακομα και ο Ζηζιούλας μπορει να σωθεί, και ας ήτανε Αιρετικος, και μονο επειδή σταθηκε αφορμη να επιστρεψει ενας πρωην Ιεχωβας.

Ομως επίτρεψε μου:
Εδω δεν μιλαμε για τις προσωπικες αμαρτιες του Α ή του Β.
Εδω μιλαμε για την Πίστη μας στην Αγία Ορθοδοξια!
Υποθέτω, οτι γιαυτον ακριβως τον λογο συντηρεις και εσυ το Ορθοδοξο Ιστολογιο σου!

Ο Αναστάσιος κανει επικίνδυνα ανοιγματα στην Δυση, στο ΠΣΚ - Παγκόσμιο Συμβουλιο Εκκλησιων κλπ.

Πίστεψε με αδερφε, το τελευταιο που τους 'νοιαζει' ειναι να επιστρεψουνε 'αλλοθρησκους' στην Ορθοδοξια!

Μαλλον να 'υποτάξουμε' την Πιστη μας στην Νεα Εποχή! Στην Δυση! Για να μην μας κατηγορησουνε για 'καθυστερημενους' και 'υποανάπτυκτους'...

Τελοςπαντων!
ΑΠλά πρόσεχε λίγο αδερφέ, διοτι μπορει καποιος χριστιανος να παρασυρθει!

Να μην αντιληφτει οτι ο Ανάστασιος αρχισε να μιλαει την γλώσσα της "Νεας Παγκόσμιας Τάξης και Ειρήνης, και Αγάπης"!

"Εν τη ειρήνη αφανίσει πολλους"!

Καλη χρονια να εχεις "Νεκρέ για τον Κόσμο"! Ευλογημένο το Νεο Έτος!

Μυρμιδόνας