ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Η χριστιανική πίστη των Bob Marley, Alice Cooper & Nicko McBrain


« Πόσοι μίσθιοι του πατρός μου περισσεύουσιν άρτων εγώ δε λιμώ απόλλυμαι; »
« Πόσοι υπηρέτες του πατέρα μου έχουν περίσσευμα ψωμιού, κι εγώ πεθαίνω από την πείνα; »
(από την Παραβολή του Ασώτου)

Tί τρέχει με τον Vincent Damon Furnier ( Alice Cooper ) ?  

 



Είναι γνωστός με το όνομα Alice Cooper. Και, ναι, είναι ο γνωστός Ροκ σταρ. Για την επιλογή του ονόματος έχουν ακουστεί διάφορα. Έχει ειπωθεί ότι ήταν το όνομα μιας συμμαθήτριάς του ή ότι πήρε το όνομα μιας μάγισσας μ' αυτό το όνομα μετά από επικοινωνία του με πονηρά πνεύματα, ή ότι σε μια συνεδρία με κάποιο μαγικό πίνακα του « αποκαλύφθηκε » πως ήταν η μετενσάρκωση της μάγισσας του 17ου αιώνα. Όπως και να' χει αυτός ο τύπος σόκαρε την Αμερική και όλο τον κόσμο με τα τραγούδια και τις εμφανίσεις του. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως θεωρείται ως αυτός που καθιέρωσε το shock rock, το στοιχείο του σοκ στις εμφανίσεις καλλιτεχνών.

Δεν γνωρίζουμε τί ακριβώς συνέβη μ' αυτόν τον τύπο που υιοθέτησε ένα γυναικείο όνομα. Και δεν έχουμε τον χρόνο να διασταυρώνουμε κάθε πληροφορία που κυκλοφορεί. Ο λόγος για την συγγραφή αυτού του άρθρου είναι ότι ο Vincent, ο Αλίκης ( πώς να τον πείς τώρα; ) εδώ και μερικά χρόνια δηλώνει Χριστιανός. Πώς έγινε αυτό;
Κατ' αρχήν πρέπει να ξέρετε πως ο Vincent, είναι γιος Προτεστάντη Ιερέα, ενώ και ο παππούς του απ' την πλευρά του παππού του ασχολούνταν με την διακονία. O Vincent σαν παιδί ασχολούνταν με την Εκκλησία. Οπότε, ακόμη και αν απομακρύνθηκε πάντοτε πίστευε στην ύπαρξη του Θεού.

Όπως γίνεται συνήθως μ' όλες αυτές τις περιπτώσεις, αφού γεύτηκε την αμαρτία και απογοητεύτηκε επέστρεψε στον Χριστό, την μόνη δύναμη που μπορεί να γεμίσει την ψυχή του ανθρώπου.

Παραθέτουμε κάποιους απ' τους λόγους του.

« Πιστεύω πως το άλμπουμ του Marilyn Manson, Antichrist Superstar, απευθυνόταν κατευθείαν σ' εμένα. Αλλά, ξέρεις, είμαι Χριστιανός και δεν πρόκειται να απαρνηθώ τα όσα πιστεύω... Μπορώ να είμαι Χριστιανός, Ροκ Σταρ και Alice Cooper... Πιστεύω πως ο Marilyn είχε μια κακή Χριστιανική εμπειρία, όταν ήταν μικρότερος. Έμπλεξε με μή πραγματικούς Χριστιανούς και αυτό τον διέλυσε. Ξέρεις είναι απ' τους τύπους που ξέρουν πώς να πατούν κουμπιά (button pushers), απ' τους καλύτερους που έχω συναντήσει. Και το ξέρω αυτό το παιχνίδι, διότι εγώ το εφηύρα. Ο Manson πέτυχε γιατί βρήκε μια ολόκληρη σειρά από κουμπιά να πατήσει, ακόμη και το δικό μου πάτησε, πράγμα που είναι πολύ εντυπωσιακό, αν σκεφτείς ότι εγώ πατούσα κουμπιά πριν αυτός γεννηθεί.

Όλη μου τη ζωή ήμουν πεπεισμένος πως υπάρχει ο ένας Θεός. Πως υπάρχει ο Ιησούς Χριστός και ο διάβολος.
Δεν μπορείς να πιστεύεις πως υπάρχει Θεός και να μην πιστεύεις πως υπάρχει διάβολος. Λέω στις μπάντες πως το πιο επικίνδυνο πράγμα είναι να πιστεύεις μόνο στον Θεό ή μόνο στον διάβολο. Όταν πιστεύεις στον Θεό, πρέπει να πιστεύεις στον Παντοδύναμο Θεό. Δεν είναι απλά Θεός είναι ο Παντοδύναμος Θεός που έχει απόλυτο έλεγχο στην ζωή του καθενός μας. Ο διάβολος, απ' την άλλη μεριά, είναι ένα πραγματικό πρόσωπο που προσπαθεί με όλη του τη δύναμη να σου ξεσκίσει τη ζωή. Αν πιστεύεις ότι αυτό είναι απλά μύθος, τότε είσαι στόχος πρώτου μεγέθους διότι ξέρεις τί ακριβώς θέλει ο διάβολος; Να σε πείσει πως είναι μύθος. Αλλά δεν είναι μύθος, γι' αυτό είμαι απόλυτα πεπεισμένος.


Όλοι πρέπει να κάνουμε μια επιλογή. Και καθένας, σε κάποιο σημείο της ζωής του πρέπει να κάνει αυτήν την επιλογή. Όταν ο κόσμος ρωτάει, « Πώς πιστεύεις αυτό, γιατί το πιστεύεις αυτό ; », απαντάω « γιατί τίποτε άλλο δεν μιλά στην καρδιά μου. Αυτό δεν μιλά στην διάνοιά μου, δεν μιλά στην λογική μου, μιλά κατευθείαν στην καρδιά και κατ' ευθείαν στην ψυχή μου βαθύτερα απ' οτιδήποτε άλλο ἐχω σκεφτεί. Και το πιστεύω απόλυτα. Ἐχει ειπωθεί πως δεν είμαι πολύ καλός Χριστιανός. Θέλω να πω πως κανείς από μας δεν είναι καλός Χριστιανός. Όταν είσαι Χριστιανός, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα ( καταφέρεις να ) είσαι καλός άνθρωπος, σημαίνει ότι έχεις πιο δύσκολο δρόμο να τραβήξεις. 


Είμαι ο πρώτος που θα ροκάρω όσο δυνατώτερα μπορώ, αλλά όταν προκύπτει το θέμα της πίστης μου, είμαι ο πρώτος που θα την υπερασπιστώ επίσης. Έχω πρόβλημα με τους Χριστιανούς που πιστεύουν πως για να είσαι Χριστιανός πρέπει να είσαι γονατιστός 24 ώρες το εικοσιτετράωρο κλεισμένος κάπου. Ίσως κάποιοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν έτσι... Όταν ο Χριστός ήρθε, έκανε παρέα με τις πόρνες, τους πότες και τα καθάρματα γιατί ήταν άνθρωποι που τον χρειάζονταν. Δεν έκανε παρέα με τους Φαρισαίους.

Συνήθιζα να πανηγυρίζω την ηθική διαφθορά, την παρακμή της. Κοιτάζω πίσω σ' αυτά που έκανα και κοιτάζω τί κάνω τώρα και είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Αλλά τότε που διαφήμιζα την ηθική διαφθορά, ξέρεις... Ε λοιπόν, έχω πολλά για τα οποία πρέπει να συγχωρεθώ... το έκανα και από άγνοια, νόμιζα ότι κάνω το σωστό. Είχα απόλυτα συμφιλιωθεί με την ιδέα πως κάθε αγόρι πρέπει να κοιμηθεί με κάθε κορίτσι, και να πιει όσο μπορεί περισσότερο. Αυτό δεν το πιστεύω πια. Δεν το πιστεύω, γιατί βλέπω πόσο καταστροφικό είναι.

Είναι φανερό πως η ανθρωπότητα αναζητά απαντήσεις. Είναι το υγιέστερο πράγμα που έχω δει εδώ και πολύ καιρό γιατί υπάρχει κάτι καλύτερο και ο καθένας πρέπει να το βρει με τον δικό του τρόπο. Ο κόσμος δεν αισθάνεται ικανοποίηση απ' τα πολλά αυτοκίνητα ή τις μεγάλες καταθέσεις που μπορεί να έχει. Ακόμη και οι εθισμένοι λένε «Δεν αισθάνομαι ικανοποίηση, όσα ναρκωτικά και αν πάρω. Δεν είμαι ικανοποιημένος, αυτό δεν είναι ικανοποίηση. Υπάρχει μια πνευματική πείνα. Όλοι την αισθάνονται. Αν δεν την αισθάνεσαι τώρα, θα την αισθανθείς. Πίστεψέ με, ΘΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙΣ»


Σχόλιο του συναδέλφου στο άλλο blog:  
Πώς σας φαίνονται όλα αυτά; Εμείς πιστεύουμε πως ο Vincent έχει βάλει αρχή μετανοίας.

O ντράμερ των Iron Maiden αγαπάει τον Θεό 

 


 
Ο ντράμερ του διάσημου - με τις εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων - heavy metal συγκροτήματος, Iron Maiden έχει γίνει χριστιανός. Ο Nicko McBrain, είναι σήμερα μέλος της εκκλησίας Spanish River Church στην Florida των ΗΠΑ.
Ο 58χρονος σήμερα μουσικός (γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1952) έγινε χριστιανός το 1999, μέσα από τη μαρτυρία και τις προσευχές της γυναίκας του Rebecca. Ο McBrain, όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε την εκκλησία, είδε τον εαυτό του να αρχίζει να κλαίει. «Εγώ απλώς καθόμουν εκεί σκεπτόμενος» , ‘δεν ήπια χθες το βράδυ ... γιατί δεν μπορώ να σταθώ’; ", λέει στο Willow Creek Association News. Μετά την προσευχή που έκανε για να δεχθεί στην καρδιά του τον Χριστό, άρχισε να διαβάζει την Αγία Γραφή με μεγάλη όρεξη. "Ένιωσα να ερωτεύομαι τον Ιησού μέσα στην καρδιά μου."

 
Σε μια συνέντευξη, ο McBrain ρωτήθηκε αν ένιωθε ότι τώρα, που έγινε χριστιανός, ταίριαζε να είναι μέλος των Iron Maiden. Αυτός απάντησε λέγοντας: «Το να γίνεις χριστιανός, δεν σημαίνει ότι γίνεσαι αναμάρτητος. Το θέμα είναι να αμαρτάνεις λιγότερο. Είμαστε όλοι αμαρτωλοί. Δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε καθαροί μέχρι την ημέρα που θα βρεθούμε μπροστά στον καλό Θεό την ώρα της κρίσης. Αλλά όσο για μένα, προσπαθώ να ζω τη ζωή μου. Πέφτω και μερικές φορές πέφτω πολύ άσχημα και μετά πέφτω στα γόνατα και ικετεύω για συγχώρεση. Έτσι σίγουρα, δεν πρόκειται για μια εύκολη βόλτα, και κανείς δεν είπε ότι είναι".
Τον ρώτησαν επίσης αν μοιράστηκε τις θρησκευτικές του απόψεις με τα μέλη του συγκροτήματος, και αν ναι, πώς αισθάνθηκαν γι’ αυτό. Ο McBrain απάντησε: «Είχαμε κάποιες απίστευτα βαθιές συνομιλίες μεταξύ μας. Δεν μπορώ να σας πω ότι προσπαθώ να μετατρέψω όλα αυτά τα παιδιά στο συγκρότημα μου να γίνουν χριστιανοί. Εγώ τους λέω για την δική μου διαδρομή και αν αυτοί επιλέξουν να ακολουθήσουν το σχέδιο του Θεού που είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή, αυτό είναι δικό τους θέμα. Λέω σε όλους, ξέρετε, κοιτάξτε, κατά το δικό μου πιστεύω, αυτή τη στιγμή, αν στραφείτε στον Σωτήρα σας Ιησού Χριστό, θα έχω την αιώνια ζωή στον Ουρανό μαζί σας! ... Δεν τα συζητάμε κάθε φορά που βρισκόμαστε, αλλά είχαμε κάποιες ενδιαφέρουσες συζητήσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Ένας φαν των Iron Maiden έγινε χριστιανός όταν άκουσε την μαρτυρία του McBrain σε ένα καφέ μπαρ σε μία εκδήλωση της εκκλησίας. «Ο τρόπος που το Άγιο Πνεύμα άγγιξε τους ανθρώπους σε εκείνο το δωμάτιο εκείνο το βράδυ ήταν υπέροχος», είπε ο McBrain. "Ποτέ δεν είχα αισθανθεί έτσι, πριν ή και μετά από εκείνη την ημέρα." Αν και έχει παίξει μπροστά σε 250.000 ανθρώπους, ο McBrain είπε ότι ήταν πιο νευρικός όταν άρχισε να παίζει μαζί με την ομάδα λατρείας της εκκλησίας του.

Ο McBrain είπε ότι μετά την προσευχή, ένιωθε ότι θα πρέπει να παραμείνει με τους Iron Maiden, αλλά «υπάρχει τώρα μια μεγαλύτερη κάλεσμα στην ζωή μου." "Χωρίς αυτή την εκκλησία και αυτή την σχέση με τον Θεό, δεν ξέρω που θα ήμουν τώρα. Απλά ξέρω ότι θέλω να είμαι διαθέσιμος να χρησιμοποιήσω τη ζωή μου για τον Θεό."
Ο μπασίστας και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος, Steve Harris, φαίνεται να είναι και αυτός χριστιανός, καθώς έχει γράψει πολλά νέα τραγούδια για το συγκρότημα μέσα από τα οποία περιγράφει θετικά τον Θεό. Το άλμπουμ του 2006 «A Matter of Life and Death» έχει πολλά τραγούδια ενθαρρυντικά για το σκοπό της ζωής και τη συνάντηση με τον Ιησού Χριστό. Το τραγούδι "For the Greater Good of God", για παράδειγμα, λέει, "Παρακαλώ πείτε μου τώρα τι είναι η ζωή, παρακαλώ πείτε μου τώρα τι είναι η αγάπη, λοιπόν πες μου τώρα τι είναι ο πόλεμος, πάλι πες μου τώρα τι είναι ζωή. [Φυσικά] Για το μεγαλύτερο καλό του Θεού. Έδωσε τη ζωή του για μας, έπεσε πάνω στο σταυρό. Για να πεθάνει για όλους εκείνους που ποτέ δεν θρήνησαν την απώλεια του. Δεν ήταν γραφτό για μας να αισθανθούμε τον πόνο ξανά. Πες μου γιατί, πες μου γιατί. "
Το επόμενο τραγούδι από το ίδιο άλμπουμ επαναλαμβάνει ξανά και ξανά, «ο Lucifer (Εωσφόρος) ήταν απλά ένας άγγελος που παρασύρθηκε. Ελευθέρωσε την ψυχή σου και αφήστε τη να πετάξει, δώσε τη ζωή σου στον Κύριο του Φωτός! "
Παρά το γεγονός ότι το συγκρότημα δεν έχει δεχτεί να δώσει σε συνέντευξη σχετικά με την πίστη, είναι σαφές ότι το συγκρότημα που κάποτε είχε στίχους με αποκρυφιστικά μηνύματα, τώρα στο τέλος δίνει και κάποια δόξα στον Θεό.

Ο Tony Cummings του βρετανικού χριστιανικού μουσικού καναλιούCross Rhythms, σχολίασε: «Είναι υπέροχα νέα για την αλλαγή του Nicko McBrain, αλλά είναι και κάπως ειρωνικό. Πίσω στη δεκαετία του '80 και του '90 πόσα βιβλία βγήκαν από ευαγγελικούς που κατήγγηλλαν τη μουσική που έπαιζαν συγκροτήματα του heavy metal, όπως οι Iron Maiden, οι Anthrax και οι Megadeth, ως «σατανική». Τώρα, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει τον Nicko McBrain των Iron Maiden, τον Daniel Spitz των Anthrax και τον Dave Mustane και τον Ellefson των Megadeth να γίνονται χριστιανοί! Ευτυχώς, κάποιοι χριστιανοί φαίνεται προσεύχονταν όλα αυτά τα χρόνια, αντί να παριστάνουν τους Φαρισαίους».
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Το είδα ΕΔΩ. Στοιχεία και από ΕΔΩ

Σχόλιο "Νεκρού": Και οι δύο παραπάνω ρόκερς, εξυπακούεται, είναι προτεστάντες, όχι ορθόδοξοι, πάντως βρήκαν κάποιο δρόμο που μπορεί, με τη βοήθεια του Θεού, να τους οδηγήσει στη σωτηρία.
Η μεταστροφή τους, για μένα, δε σημαίνει πως "είναι εντάξει" ν' ακούμε όση σκοτεινή/σατανική ή death μουσική θέλουμε και μετά να λέμε "Δεν πειράζει, να, ο Alice Cooper είναι χριστιανός". Η μουσική αυτή επηρεάζει και ανοίγει "άλλες πόρτες", άσχετα τι πιστεύει ο καθένας και τι όχι. Αλλά είναι σημαντικό αν οι αδελφοί μας έχουν πράγματι βάλει "αρχή μετανοίας" - σημαντικό για τους ίδιους ΚΑΙ τους ακροατές τους (αυτό μας ενδιαφέρει, η σωτηρία τους, επειδή τους αγαπάμε - όχι το να "κερδίζουμε μέλη", σα να είμαστε κλαμπ). 
Αν προοδεύσουν πνευματικά (στην πίστη) είμαι σίγουρος πως θ' αλλάξουν και στυλ. Δεν εννοώ ν' αρχίσουν τις... ψαλμωδίες, αλλά ν' απομακρυνθούν απ΄όσα στοιχεία έχουν σκοτεινά και επιζήμια. Το εύχομαι.

Χριστιανός ο Μπομπ Μάρλει


 Για το μεγάλο ρέγκε μουσικό Bob Marley διαβάζουμε:

H μητέρα του ανήκε στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία [μονοφυσιτική Εκκλησία (κοπτική), που δεν έχει σχέση με τη "δική μας" Ορθόδοξη Εκκλησία]. O Μάρλεϊ έγινε μέλος του Ρασταφαριανού κινήματος, η κουλτούρα του οποίου έχει αποτελέσει στοιχείο κλειδί για τη ρέγκε. Ανήκε στη ρασταφαριανή ομάδα «Δώδεκα φυλές του Ισραήλ» και ειδικότερα στη «Φυλή του Ιωσήφ» όπου ανήκαν όσα μέλη είχαν γεννηθεί το μήνα Φεβρουάριο, και μάλιστα ο ίδιος έφερε το όνομα «Ιωσήφ» στα πλαίσια της ομάδας. Ήταν ο πρώτος που κατάφερε να διαδώσει τη μουσική των Ρασταφαριανών από τις κοινωνικά αποξενωμένες περιοχές της Τζαμάικα στη διεθνή μουσική σκηνή. Σήμερα χαρακτηρίζεται ως ένας "Ράστα" θρύλος. Υιοθέτησε χαρακτηριστικά των Ρασταφαριανών όπως τα dreadlocks (είδος κόμμωσης), η χρήση κάνναβης σαν ιερό στοιχείο Θείας Ευχαριστίας και η διατροφή ital (από την αγγλική λέξη vital, φυσικές τροφές που δεν έχουν υποστεί χημική επεξεργασία), τα οποία έγιναν από τα τέλη της δεκαετίας του '60 αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας του.
Πολλά τραγούδια του Μάρλεϊ κάνουν αναφορές στη Βίβλο, μερικές φορές μέσα από λογοπαίγνια που συγχώνευαν τον ακτιβισμό και τη θρησκεία, όπως το "Revolution" και "Reveletion":
Revelation reveals the truth... (Η Αποκάλυψη αποκαλύπτει την αλήθεια...) It takes a revolution to make a solution... (Χρειάζεται επανάσταση για να βρεθεί λύση...)
Στις 4 Νοεμβρίου 1980, οκτώ περίπου μήνες πριν το θάνατό του κι ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ, ο Μάρλεϊ βαπτίστηκε στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία με το όνομα Μπερχανέ Σελασιέ (Berhane Selassie = "Φως της Τριάδας") από τον αρχιεπίσκοπο της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υποστηρίζεται ότι η μητέρα του, Σεντέλα Μπούκερ, τον πίεζε να βαπτιστεί, ενώ ο ίδιος αντιδρούσε όντας μέλος των Δώδεκα Φυλών, αλλά τελικά συμφώνησε υπό το φόβο του θανάτου και ως χάρη προς τη μητέρα του. Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Abuna Yesehaq, ο Μάρλεϊ εκκλησιαζόταν κι επιθυμούσε να βαπτιστεί για μεγάλο διάστημα πριν το κάνει τελικά. Αρκετοί Ρασταφαριανοί δυσαρεστήθηκαν με τη δημοσιοποίηση της βάπτισης, που επήλθε με την κηδεία του, ενώ μέλη των «Δώδεκα Φυλών» θεώρησαν τη βάπτισή του ως προδοσία κατά του κινήματος Ρασταφάρι. Αντίθετα άλλοι συγγραφείς τη θεωρούν ως προσχώρηση σε ήδη υπάρχον κίνημα το οποίο διατηρούσε τις πολιτικές και κοινωνικές θέσεις και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακηριστικά των Ράστα, ενώ παράλληλα τιμούσε τον αυτοκράτορα χωρίς να τον λατρεύει. Στο κίνημα αυτό ανήκαν και άλλα συγκροτήματα όπως οι Abyssinians, αλλά και τα περισσότερα μέλη της οικογένειας του Μάρλεϊ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Iron maiden, To tame a land:

...The time will come for him
to lay claim his crown,
And then the foe yes
they'll be cut down,
You'll see he'll be the
best that there's been,
Messiah supreme
true leader of men,
And when the time
for judgement's at hand
Don't fret he's strong
and he'll make a stand,
Against evil and fire
That spreads through the land,
He has the power
to make it all end.

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά σοβαρευτείτε. Χριστιανούς ονομάζουν τους εαυτούς τους και οι καθολικοί και οι προτεστάντες και πολλοί άλλοι! Το θέμα δεν είναι να είσαι Χριστιανός. Το θέμα είναι να είσαι Ορθόδοξος Χριστιανός!. Αν αυτοί που αναφέρετε είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ὸλα καλά. Αν όμως είναι οτιδήποτε άλλο τότε δεν έχει νόημα το άρθρο. Τώρα το διάβασα το άρθρο. Θα ψάξω στο Internet για περισσότερες πληροφορίες, ιδίως για την Spanish River Church (που μου ακούγεται κάπως σαν μια παραθρησκευτική οργάνωση) και μακάρι να αποδειχθούν αληθινά τα όσα αναφέρονται στο άρθρο.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Έχετε δίκιο σ' αυτό που λέτε.
Σαφώς και οι συγκεκριμένοι αδελφοί μας δεν είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, αλλά κινούνται στο χώρο των ποικιλόμορφων αιρέσεων.
Είναι όμως ένα μεγάλο πρώτο βήμα το να πλησιάσουν το χριστιανισμό, φεύγοντας από άλλους χώρους, πολύ πιο σκοτεινούς από τις αιρέσεις. Τώρα βρίσκονται στο κατώφλι του Χριστού - και, ας μου επιτραπεί να πω, είναι δική μας ευθύνη, όλων μας, κληρικών και λαϊκών (ας μη ρωτήσουμε αν οι επίσκοποι και γενικά οι ιερείς έχουν μεγαλύτεροι ευθύνη) να τους καλέσουμε στην Ορθοδοξία...
Παρακαλώ, αν θέλετε, επισκεφτείτε και αυτό:
http://o-nekros.blogspot.gr/2014/12/blog-post_18.html
Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Ο Θεός μαζί σας.