ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Για την χριστιανική προέλευση του κοσμικού ανθρωπισμού



Οι σύγχρονοι φιλόσοφοι καυχωνται ότι είναι αδαείς όσον αφορά τη θεολογία. Εξαιτίας αυτού σπάνια κατανοείται η χριστιανική προέλευση του κοσμικού ανθρωπισμού.
Εν τούτοις, αυτή ήταν απολύτως σαφής στους ιδρυτές της. Στις αρχές του 19ου αιώνα οι Γάλλοι Θετικιστές Ανρι ντε Σαιν Σιμόν και Ογκίστ Κοντ επινόησαν την Θρησκεία της ανθρωπότητας, το όραμα ενός οικουμενικού πολιτισμού βασισμένου στην επιστήμη, που είναι το πρότυπο για τις πολιτικές θρησκείες τους εικοστού αιώνα. Μέσω της βαθιάς επίδρασης που άσκησαν στον Καρλ Μάρξ συνέβαλαν στη διαμόρφωση του "επιστημονικού σοσιαλισμού". 
Κατά ειρωνικό τρόπο, ενώ ο Σαιν Σιμόν και ο Κοντ άσκησαν δριμεία κριτική στην οικονομική αρχή του Laissez Faire, συνάμα ενέπνευσαν την λατρεία του Ύστερου εικοστού αιώνα για την ελεύθερη αγορά…
Ο ανθρωπισμός δεν είναι επιστήμη αλλά θρησκεία – η μεταχριστιανική πίστη ότι οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν ένα κόσμο καλύτερο από κάθε άλλον στον οποίον έχουν ζήσει μέχρι στιγμής. Στην προχριστιανική Ευρώπη θεωρούνταν δεδομένο ότι το μέλλον θα έμοιαζε με το παρελθόν. Η γνώση μπορεί να αυξανόταν και οι εφευρέσεις να πλήθαιναν, η ηθική όμως θα παρέμενε εν πολλοις η ιδία. Η ιστορία ήταν μια σειρά κύκλων δίχως συνολικό νόημα.
Ενάντια σε αυτήν την παγανιστική άποψη, οι χριστιανοί κατανοούσαν την ιστορία ως μια αφήγηση αμαρτίας και λύτρωσης. Ο ανθρωπισμός είναι ο μετασχηματισμός αυτού του χριστιανικού δόγματος της σωτηρίας σε ένα πρόγραμμα οικουμενικής ανθρώπινης χειραφέτησης.
Η ιδέα της προόδου είναι η κοσμική εκδοχή της χριστιανικής πίστης στη Θεία Πρόνοια. Για αυτό το λόγω η πρόοδος ήταν άγνωστη στους αρχαίους παγανιστές.

(Από το Αχυρένια Σκυλιά ...Αχυρένια σκυλιά, Gray John, Σκέψεις για τους ανθρώπους και άλλα ζώα, ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Οκτώ - 2008, σσ 157-158)
 

5 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

χαιρε..νεκρε

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Χαίρετε, αδελφέ.
Προτίθεμαι να σχολιάσω το post σας "Ήταν η αγάπη του Χριστού μήπως ...μεσαία;".
Θα το δείτε σε επόμενη ανάρτηση.
Ευχαριστώ. Χριστός ανέστη.
Υ.Γ. Η συνάντηση των "ονομάτων" μας στην ίδια σελίδα είναι ενδιαφέρουσα, δε βρίσκετε;

Νοσφεράτος είπε...

πως δεν βρισκω ... εξαιρετικά ενδιαφερουσα ;)

σχολιαστε ελευθερα και αναδημοσιευστε οτι θελετε ..
μόνο ισως αργησω να ελευθερωσω τα σχόλια γιατι προς το παρον ειμαι απασχολημένος .. Ναστε καλά Νεκρε φίλε ;)

Νοσφεράτος είπε...

σας αφιερωνω κιενα μου προσφατο ποιηματιδιον
----------------------------
παγιδευμένοι μες του Χρόνου τους ιστούς
κι αυτο το Χρέος θα μας φάει τους μιστούς .

τον Γολγοθά μας διασχιζουμε με Αλματα
τριγυρισμένοι απο του χρόνου τα αγάλματα
μικρες ψηφιδες σε ψηφιδωτά μεγάλα
κι αποτα τραυματα βυζαινουμε το Γάλα

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ευχαριστώ, αγαπητέ.
Τα λέμε.