ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

11 Ιούνη, μια χαρούμενη - εορταστική μέρα!!


Η οικονομική κρίση τρίζει τα δόντια, αλλά η καρδιά μου χαίρεται. Σήμερα έχω γιορτή, γιατί είναι μια μέρα με πολλές ορθόδοξες γιορτές, ιδιαίτερα αγαπημένων μου αγίων. Κι επειδή οι πρόγονοί μου έζησαν με ελάχιστα λεφτά και πιο ελάχιστα καταναλωτικά αγαθά, αλλά δεν έπασχαν από οικονομική κρίση γιατί δεν ήταν εξαρτημένοι απ' όλα αυτά, γι' αυτό θεωρώ πως πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα από το ότι μας πήραν τα πορτοφόλια είναι το να μας πάρουν το Χριστό και τους αγίους - και ήδη τους παίρνουν, μας τους ληστεύουν, γι' αυτό και λυπάμαι και θέλω να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά της σημερινής πολλαπλής μου γιορτής!!

Είμαι σ' ένα netcafe, όπου έρχομαι κι ανεβάζω posts από την ημέρα της αγίας Υπομονής, μια κι ο υπολογιστής μου είναι ακόμα στο μάστορα. Το τι χυδαίες βρισιές ακούω ανάμεσα σε πιτσιρικάδες που παίζουν παιχνίδια στον ίδιο χώρο, δε λέγεται! Δόξα τω Θεώ, ωραία, ωραία... Όχι ωραία που αυτά τα έφηβα αγόρια βρίζουν (χωρίς να σκέφτονται καν μήπως πρέπει να ντραπούν, αφού τους ακούνε και μεγάλοι, όχι μόνον εγώ), αλλά ωραία που σ' αυτό το χώρο ("μέσ' σε καπνούς και σε βρισιές") μπαίνουν και μερικοί άγιοι, καθώς κάτι τρελοί σαν εμένα φτιάχνουν αναρτήσεις στα ορθόδοξα blogs τους - κι ίσως μερικοί να προσεύχονται κιόλας την ίδια ώρα... Άγιοι, ευλογήστε αυτά τα παιδιά - Κύριε, ελέησον...
Πάμε λοιπόν στη γιορτή μας! Θα μιλήσουμε αναλυτικά για το θαύμα του Άξιον Εστί, τον άγιο Λουκά τον Ιατρό και τους αγίους Πρωτομάρτυρες της Κίνας. Γιορτάζουν επίσης σήμερα οι άγιοι απόστολοι Βαρθολομαίος & Βαρνάβας, αλλά και άλλοι σπουδαίοι άγιοι, και για όλους δες ΕΔΩ!!! (To 2011 αυτή τη μέρα είναι και Ψυχοσάββατο).

Η θαυματουργή εικόνα ''Άξιον Εστί''



"Αξιον εστίν ως αληθώς
μακαρίζειν σε την Θεοτόκον,
την αειμακάριστον και παναμώμητον
και μητέρα του Θεού ημών.
Την τιμιωτέραν των Χερουβείμ και
ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ
την αδιαφθόρως Θεόν Λόγον τεκούσαν,
την όντως Θεοτόκον, Σε μεγαλύνομεν".


Το παρακάτω ιστορικό γράφηκε ως υπόμνημα από τον ιερομόναχο Σεραφείμ τον Θυηπόλο το 1548 (από κτίσεως κόσμου 7056) ο οποίος υπήρξε και Πρώτος του Αγίου Όρους και διέσωσε ο Αγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.
Κατά τη Σκήτη του Πρωτάτου, που βρίσκεται στις Καρυές του Αγ. Όρους - στην αριστερή όχθη του κατιόντος χειμάρρου του Λιβαδογένη, κάτω από τη ρωσική Σκήτη του Αγ. Ανδρέα - εκεί κοντά στην τοποθεσία της Ι. Μονής Παντοκράτορος, είναι ένας λάκκος (χαράδρα) μεγάλος που έχει διάφορα Κελλιά.
Σε ένα από αυτά τα Κελλιά που ήταν αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, κατοικούσε ένας ενάρετος Ιερομόναχος γέροντας με τον υποτακτικό του. Επειδή δεν συνηθίζονταν να γίνεται η καθιερωμένη αγρυπνία κάθε Κυριακή στην παραπάνω Σκήτη του Πρωτάτου, κα τα το εσπέρας ενός Σαββάτου θέλοντας ο Γέροντας να πάει στην αγρυπνία λέγει στον υποτακτικό :
- Εγώ Τέκνο μου θα πάω να ακούσω την αγρυπνία ως συνήθως. Εσύ μείνε στο κελί και ανάγνωσε την ακολουθία σου. Και έτσι έφυγε.

Αφού ήρθε το βράδυ, ακούει ο υποτακτικός να χτυπάει κάποιος την πόρτα του κελλίου. Πήγε, την άνοιξε και βλέπει κάποιον ξένο και άγνωστο μοναχό, ο οποίος αφού παρακάλεσε, μπήκε και έμεινε εκείνη τη βραδιά στο κελλί.
Την ώρα του όρθρου σηκώθηκαν και έψαλλαν και οι δύο την ακολουθία. Όταν όμως ήλθαν στην Τιμιωτέραν των Χερουβίμ, ο υποτακτικός έψαλλε έως τέλους το συνηθισμένο και παλαιό ύμνο του Αγ. Κοσμά του Ποιητού ενώ ο ξένος μοναχός στάθηκε μπροστά από την εικόνα της Θεοτόκου και με περισσή ευλάβεια και φόβο κάνοντας άλλη αρχή του ύμνου τον έψαλλε μελιρρύτως ως εξής: «Αξιον εστίν ως αληθώς, μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον, και παναμώμητον, και μητέρα του Θεού ημών». Μετά επισύναψε και την Τιμιωτέραν μέχρι τέλους.


Όταν άκουσε αυτό ο υποτακτικός ενθουσιάστηκε, αφ' ενός για το νέο ύμνο αφετέρου για την κατά κάποιο τρόπο Αγγελοειδή φωνή και ουράνιο μελωδία που άκουσε και λέει προς τον ξένο μοναχό:
- Εμείς μόνο την Τιμιωτέρα ψάλλουμε. Το Αξιον Εστίν, δεν το έχουμε ακούσει ποτέ, ούτε εμείς αλλά ούτε και οι πρωτύτεροι από μας. Αλλά σε παρακαλώ, κάνε αγάπη και γράψε σε μένα τον ύμνο αυτό για να τον ψάλλω και εγώ στην Θεοτόκο.
- Φέρε μου μελάνι και χαρτί για να γράψω τον ύμνο, του είπε ο ξένος μοναχός.
- Δεν έχω ούτε μελάνι, ούτε χαρτί ,είπε ο υποτακτικός. Τότε ο ξένος μοναχός είπε:
- Φέρε μου μια πλάκα .
Ο υποτακτικός πήγε τότε και έφερε (μάλιστα λέγεται ότι η πλάκα αυτή ήταν από το δάπεδο του ναού κάτι που είναι πολύ πιθανόν). Την πήρε λοιπόν ο ξένος, και έγραψε πάνω σ' αυτήν με το δάκτυλο του τον παραπάνω ύμνο, το Αξιον Εστίν. Κι ώ του θαύματος!!! Τα γράμματα χαράχθηκαν τόσο βαθιά πάνω στην σκληρή πλάκα σαν να γράφηκαν σε μαλακό πηλό.
Και ποιος να περιγράψει την έκπληξη του υποτακτικού που βρέθηκε μπροστά σ'; αυτό το εξαίσιο γεγονός, ο οποίος δίκαια στάθηκε εμβρόντητος και παράλαβε την πλάκα από τον ξένο. Μετά είπε ο ξένος στον υποτακτικό:
- Από σήμερα και στο εξής έτσι να ψάλλετε αυτό τον ύμνο και εσείς, αλλά και όλοι οι Ορθόδοξοι στην Κυρία ημών Θεοτόκο. Και μετά εξαφανίστηκε. Ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, απεσταλμένος από το Θεό, για να αποκαλύψει τον αγγελικό αυτό ύμνο στην ανθρωπότητα.
Ο υποτακτικός μοναχός δοκιμάζοντας έκπληξη στην έκπληξη και χαρά στην χαρά, προσκύνησε τον τόπο όπου στάθηκε ο Αγγελος και ξεφώνησε: «Νυν είδα αληθώς ότι εξαπέστειλε Κύριος τον Αγγελο Αυτού» και ατενίζοντας την εικόνα της Θεοτόκου «Δεδοξασμένα ελλαλήθη περί σού η πόλις του Θεού, Δέσποινα μου Μαρία».
Αφού επέστρεψε και ο Γέροντας από την Αγρυπνία στο κελλί, άρχισε ο υποτακτικός να του διηγείται τα συμβαίνοντα και να του ψάλλει το Αξιον Εστίν, όπως του παρήγγειλε ο Αγγελος και στη συνέχεια του έδειξε και την πλάκα με τα αγγελοχάρακτα γράμματα. Ο Γέροντας ακούγοντας και βλέποντας όλα αυτά, έμεινε εκστατικός απέναντι στο θαύμα αυτό.
Πήραν και οι δύο την αγγελοχάρακτη πλάκα και πήγαν στο Πρωτάτο. Την έδειξαν στον Πρώτο αλλά και στους Γέροντες της Κοινής Σύναξης και τους διηγήθηκαν όλα τα γενόμενα. Αυτοί δόξασαν το Θεό και ευχαρίστησαν τη Κυρία Θεοτόκο για το εξαίσιο αυτό Θαύμα. Αμέσως έστειλαν την πλάκα στην Κωνσταντινούπολη προς τον Πατριάρχη και τον Αυτοκράτορα αφού τους έγραψαν και γράμματα που εξιστορούσαν όλη την υπόθεση του γεγονότος.
Από τότε και μετά ο Αγγελικός αυτός ύμνος διαδόθηκε σε όλη την Οικουμένη και ψάλλεται στη Θεομήτορα από όλους τους Ορθοδόξους.



Η δε εικόνα της Θεοτόκου που βρισκόταν στην Εκκλησία του Κελλίου στο οποίο έγινε αυτό το Θαύμα, με κοινή απόφαση των Πατέρων αποφασίσθηκε να μεταφερθεί στο Ι. Βήμα του Πρωτάτου. Έτσι αφού συνήχθησαν πολλοί Πατέρες, έκαναν μια μεγαλειώδη λιτανεία (κρατώντας κεριά, προσφέροντας θυμιάματα, και θείους ύμνους) όπως άρμοζε στην περίπτωση και αφού πήγαν στο κελλί όπου είχε λάβει χώρα το Θαύμα προσκύνησαν την εν λόγω Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος. Στη συνέχεια την λιτάνευσαν προς την Εκκλησία του Πρωτάτου. Όταν έφθασαν στον Ναό την απέθεσαν στον κυρίως Ιερό Ναό και στη συνέχεια τέλεσαν αγρυπνίας εις δόξα και τιμή της Θεομήτορος και του Υπηρέτη Αυτής Μεγίστου Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Μετά αφού την έλαβαν σαν τίμιο αγίασμα, χρυσοπορφύρωτο κιβωτό και τιμαλφέστατο θησαυρό, με την δέουσα τιμή και ευλάβεια την εισήγαγαν στο Ι. Βήμα σύμφωνα με την προσυμφωνηθείσα απόφαση και την ενθρόνισαν στο Ιερό σύνθρονο του Αγίου Βήματος πίσω από την Αγια Τράπεζα, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, σαν σε θρόνο βασιλικό.
Από τότε η Ιερά αυτή Εικόνα πήρε την ονομασία του αγγελικού ύμνου «Αξιον Εστίν», αν και αρχικά είχε άλλη ονομασία, επειδή μπροστά στην εικόνα αυτή ψάλθηκε για πρώτη φορά από τον Αγγελο ο ύμνος αυτός. Το κελλί πήρε την επωνυμία «Αξιον Εστί» ενώ ο λάκκος ( η τοποθεσία) που βρίσκεται το κελλί ονομάζεται από όλους μέχρι σήμερα «Αδειν» (δηλαδή, ψάλλειν), επειδή εκεί για πρώτη φορά ψάλθηκε ο αγγελικός και Θεομητροπρεπής αυτός ύμνος.
Το θαύμα αυτό είναι παλαιό και έγινε το 980 μ.Χ. (6488 έτη από κτίσεως κόσμου) επί της Βασιλείας Βασιλείου και Κωνσταντίνου των αυταδέλφων που ονομαζόντουσαν και Πορφυρογέννητοι, υιών του Ρωμανού του νέου και επί πατριαρχίας Νικολάου του Χρυσοβέργου.
Το ότι ο Αγγελος που φάνηκε ως ξένος μοναχός ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, μαρτυρεί και το βιβλίο του μηναίου κατά την ενδεκάτη Ιουνίου ως εξής: «Τη αυτή ημέρα, η σύναξις του Αρχαγγέλου Γαβριήλ εν τω Αδειν».
Και επειδή ως φαίνεται στις ένδεκα Ιουνίου έγινε το θαύμα αυτό, οι Πατέρες τελούσαν κάθε έτος σύναξη και Θ. Λειτουργία στον παραπάνω λάκκο, που μετονομάσθηκε «Αδειν» σε ανάμνηση του θαύματος, τιμώντας και δοξάζοντας τον Αρχάγγελο Γαβριήλ ο οποίος από την αρχή υπήρξε ο ένθεος υμνολόγος, τροφέας, διακονητής και χαροποιός Ευαγγελιστής της Θεοτόκου. Αυτός υπηρέτησε στο να αποκαλύψει τον πραγματικά Θεομητορικό αυτόν ύμνο, ως μόνος κατάλληλος για τη διακονία αυτή. Όπως όμως ο Δεσπότης των όλων Θεός έδωσε τις Θεοχάρακτες πλάκες με τις δέκα εντολές, στους Εβραίους, έτσι και τώρα ο Αρχάγγελος του Θεού έδωσε σε όλους τους Ορθοδόξους τον πλέον γλυκύτερο και ερασμιώτερο ύμνο της Μητέρας του Θεού γραμμένο σε λίθινη πλάκα με το αρχαγγελικό του δάκτυλο.
Και φυσικά εκπληρώθηκε και η προφητεία του Αρχαγγέλου που είπε ότι θα τον ψάλλουν όλοι οι Ορθόδοξοι τον ύμνο αυτό γιατί τόσο κοινός και τόσο ποθεινός έγινε ο αγγελοσύνθετος αυτός ύμνος στους χριστιανούς που τον ψάλλουν πάντα μεγαλοφώνως σήμερα με όλη τους την καρδιά εις δόξαν της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου. [Συνεχίζεται εδώ]
 


Οι φωτο από εδώ, όπου και τα τροπάρια της εορτής (και άλλα σχετικά links).

*****

Άγιος Λουκάς ο Ιατρός (11 Ιουνίου 1961): μικρό αφιέρωμα 

 

Από το Πέρα από το Άτομο. Ο άγιος Λουκάς, κορυφαίος χειρούργος της Ρωσίας του 20ού αιώνα, καθηγητής του πανεπιστημίου της Τασκένδης και πατέρας τεσσάρων παιδιών, κυνηγήθηκε για τη χριστιανική πίστη του σε σκληρές εποχές αθεϊστικών διωγμών. Δείτε κι εδώ για άλλους μάρτυρες στην ΕΣΣΔ (κομουνιστική Ρωσία). Δείτε επίσης ένα εξαιρετικό blog αφιερωμένο στον άγιο (και στο επιστημονικό του έργο), και post μας για τους αγίους πανεπιστημιακούς (και όχι μόνο)...

Εικόνα: Προσκυνητής

Νέον ἅγιον τοῦ Παρακλήτου, σέ ἀνέδειξεν, Λουκᾶ ἡ Χάρις, ἐν καιροῖς διωγμῶν τε καί θλίψεων Νόσους μέν ὡς ἰατρός ἐθεράπευσας, καί τάς ψυχάς ὡς ποιμήν καθοδήγησας πάτερ τίμιε, ἐγγάμων τύπος καί μοναστῶν, πρέσβευε σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.
Διαβάστε:

Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως - Κριμαίας (ιστοσελίδα αφιερωμένη στον άγιο Λουκά τον ιατρό)

Τελευταία λόγια του Αγίου Λουκά

O ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ

Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως (Βικιπαίδεια)
Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας(Το ζωντανό ιστολόγιο)

ΤΡΕΙΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΡΙΜΑΙΑΣ(Προσκυνητής)

Νέα ανέκδοτη επιστολή(4η)Αγίου Λουκά επισκόπου Κριμαίας προς πνευματικό του τέκνο(Προσκυνητής)

Άγιος Λουκάς Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας(ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΓΩΝΙΑ)

Άγιος Λουκάς ο Ιατρός Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας 1877-1961-ΒΙΝΤΕΟ(ΑΗΔΟΝΙ)

Άγιος Λουκάς ο Ιατρός: εκπομπή Αρχονταρίκι-π.Ν.Αντωνόπουλος(ΑΗΔΟΝΙ)
«Αγάπησα το μαρτύριο...»(Ι.Μ.ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ)

Άγιος Λουκάς ο Ιατρός

Συγκλονιστικό θαύμα του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας του Ιατρού(Βατοπαίδι)

Ο Μοναχός Νήφων Βατοπαιδινός μιλάει για τον Άγιο Λουκά Επίσκοπο Συμφερουπόλεως της Κριμαίας τον ιατρό και θαυματουργό(αρχείο ήχου-Βατοπαίδι)

Συνέντευξη με την εγγονή του Αγίου Λουκά της Κριμαίας του ιατρού(Βατοπαίδι)

«Ο Άγιος Λουκάς να κάνει το θαύμα του κι εδώ στην Θράκη»(εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ,17-10-2010)

Πώς θα ήταν ο Άγιος Λουκάς ως γιατρός του Ε.Σ.Υ; Το συναξάρι της 11ης Ιουνίου

undefined
φωτό: Ι.Μ.ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ


Άγιοι Κινέζοι Μάρτυρες (11 Ιουνίου)


Εικόνα: vatopaidi.wordpress.com

Την αυγή του 20ού αιώνα (ή μάλλον το σούρουπο του 19ου), το καλοκαίρι του 1900, ξεσπάει στην Κίνα η Επανάσταση των Μπόξερς, με σκοπό την εκθεμελίωση κάθε ευρωπαϊκής και ρωσικής επιρροής στη μεγάλη και βασανισμένη αυτή χώρα. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της επανάστασης το μίσος και η βία ξεχειλίζουν, με αποτέλεσμα τη θανάτωση 222 ορθόδοξων Κινέζων, που, με πνευματικό τους πατέρα τον ιερέα Μητροφάν Τσι Τσουνγκ, φόρεσαν το «χιτώνα του αίματος», προτιμώντας το θάνατο και τα βασανιστήρια από το να αρνηθούν τη χριστιανική τους πίστη. 
Είναι οι άγιοι μάρτυρες οι εν Κίνα, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι, γυναίκες και μικρά παιδιά, που θανατώθηκαν χωρίς έλεος, μιμούμενοι το παράδειγμα των αρχαίων χριστιανών μαρτύρων και ανοίγοντας τον 20ό αιώνα με χριστιανικό αίμα (αργότερα θα ακολουθούσε κι άλλο, σε πολλές χώρες, αποδεικνύοντας ότι η Εκκλησία, όταν είναι γνήσια, είναι Εκκλησία μαρτύρων και όχι εξουσίας)· και τιμώνται δίκαια, στις 11/24 Ιουνίου κάθε χρόνο [1], από την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Χονγκ Κονγκ και Νοτιοανατολικής Ασίας, με ολονύκτια αγρυπνία και λειτουργία προς τιμήν τους [2]. Αναφέρουμε ονομαστικά τους αγίους Κλήμη Κούυ Κιν, Ματθαίο και Βιτ Χάι Τσουάν, Ιβάν Τσι Τσουνγκ (7 ετών, τον ακρωτηρίασαν, και κατόπιν δήλωσε: «δεν είναι σκληρό να πονάς για το Χριστό»· τελικά αποκεφαλίστηκε και το σώμα του κάηκε) και Ησαΐα Τσι Τσουνγκ (ο Ησαΐας και ο Ιβάν παιδιά του αγ. Μητροφάν Τσι Τσουνγκ), καθώς και τις αγίες Τατιάνα (σύζυγο του αγ. Μητροφάν), Μαρία (μνηστή του αγ. Ησαΐα Τσι Τσουνγκ), Άννα Τσούι, Ία Ουέν (δασκάλα, που βασανίστηκε δύο φορές, τη δεύτερη μέχρι θανάτου), ενώ είναι ακόμη καταγεγραμμένο πλήθος ονομάτων.

--------------------------
[1] Η διπλή αυτή ημερομηνία δηλώνει 11 Ιουνίου με το παλαιό ημερολόγιο και 24 Ιουνίου με το νέο ημερολόγιο. ["Νεκρός": άρα ίσως θα έπρεπε να τα γράφουμε αυτά στις 24 του μηνός· όμως τώρα που οι άγιοι γίνονται γνωστοί στην Ελλάδα, όλοι τους τιμούμε 11 Ιουνίου, κι αυτό ακολουθεί και η καρδιά μου]. Υπ’ όψιν ότι πολλές ορθόδοξες Εκκλησίες στον κόσμο (όπως της Ρωσίας –η Ιερά Σύνοδος της οποίας τίμησε πρώτη τους Κινέζους νεομάρτυρες– των Ιεροσολύμων κ.ά.) ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, αλλά είναι ενωμένες με τη δική μας Ορθόδοξη Εκκλησία και δεν ανήκουν στους λεγόμενους «Παλαιοημερολογίτες» της Ελλάδας, που έχουν αποκοπεί από το σύνολο των Ορθοδόξων Εκκλησιών και θεωρούν ότι μόνοι αυτοί διασώζουν το γνήσιο χριστιανικό φρόνημα. [2]Βλ. Γεωργίου Εμμ. Πιπεράκη, Ο Χριστός στην Ασία, ό.π., σελ. 173-206, 244-253 και 289-297, και Διαδίκτυο, ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Χονγκ Κονγκ και ΝΑ Ασίας, απ’ όπου ζητήσαμε και μας έστειλαν πλήρη στοιχεία για τους Κινέζους αγίους, καθώς και την εικόνα τους. Ευχαριστούμε γι’ αυτό. 

Από το: Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης, Τα αλεξικέραυνα του θανάτου - Σύγχρονοι άγιοι και όσιοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία (απόσπασμα)
Ολόκληρο εδώ:
Βλ. του ιδίου, Σύγχρονοι άγιοι, εκδόσεις Όμορφος Κόσμος, Ρέθυμνο 2005.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 13.6.11: Ο μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος είχε την καλοσύνη να στείλει σχόλιο σ' αυτή την ανάρτηση, όπου, μεταξύ άλλων, μας πληροφορεί τα εξής: 
Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι από την φετινή χρονιά καθιερώσαμε, με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να εορτάζουμε την μνήμη των Κινέζων Μαρτύρων τήν δεύτερη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή (Σύναξη των Κινέζων Νεομαρτύρων). Φέτος θα έχουμε την ευλογία να χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά την νέα Ακολουθία που εποίησε ο Ιερομόναχς Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας,και μετέφερε στην Αγγλική γλώσσα ο Ιερομόναχος Σεραφείμ Δέδες. 
Παραθέτω το Απολυτίκιο και το Κοντάκιο των Αγίων:
Ἀπολυτίκιον τῶν Ἁγίων Κινέζων Μαρτύρων.
Ἦχος γʹ. Τὴν ὡραιότητα.
Πλάνην πατήσαντες, πατρῴαν Μάρτυρες, Χριστὸν ἐπέγνωτε, Θεὸν καὶ Κύριον, Ὃν γενναιότητι ψυχῆς κηρύξαντες ὡς Σωτῆρα, πάθη ὑπεμείνατε, καὶ βασάνους ὡς ἄσαρκοι, στέφος τὸ ἀμάραντον, ἐξ Αὐτοῦ εἰσδεξάμενοι· καὶ νῦν ὑπὲρ τῆς Κίνας ἁπάσης, πρεσβεύετε ἰδεῖν τὸ φῶς τῆς γνώσεως.

Apolytikion for the Saints.
Mode 3. Seeing how beautiful.
When you renounced your false ancestral errors all, * you came to know that Christ is God and Lord of all. * When you courageously proclaimed that He is the only Savior, * you endured the suffering and the tortures as if you were * bodiless, and you received from His hand the unfading crown. * And now you intercede for all of China * to see the light of knowledge, O Martyr Saints.

Κοντάκιον τῶν Μαρτύρων.
Ἦχος δ΄. Ὁ ὑψωθείς.
Τῶν παλαιῶν ἐκμιμηταὶ ἀθλοφόρων, ἐν τοῖς ἐσχάτοις ἀνεδείχθητε χρόνοις, ὑπὲρ Χριστοῦ μακάριοι ἀθλήσαντες στεῤῥῶς· αἵμασι ποτίσαντες Ἐκκλησίαν τῆς Κίνας, στέφανον εἰλήφατε ἐκ χειρὸς τοῦ Κυρίου, ᾯ παρεστῶτες μνήσθητε ἀεί, τῶν γεραιρόντων ὑμῶν τὰ παλαίσματα.

Kontakion for the Martyrs.
Mode 4. You who were lifted.
In recent times you imitated the martyrs of former times in your victorious contests, O blessed Saints, for you competed valiantly for Christ. Watering the holy Church of the great land of China with your blood, you have received a crown from Lord’s hand. As you are standing near Him in the heights, commemorate us who honor your martyrdom.

Επίσης η διεύθυνση της νέας ιστοσελίδας της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ και Απω Ανατολής είναι η εξής: www.omhksea.org
Προσπαθούμε συνεχώς να την εμπλουτίζουμε και να την ανανεώνουμε.

Σας ευχαριστώ. Ο Κύριός μας να σας δίνει δύναμη! Να μας θυμάστε στις προσευχές σας.
Με αγάπη Χριστού
+Ο Χόνγκ Κόνγκ Νεκτάριος

Η αγία Ία (εικόνα από εδώ)


Διαβάστε επίσης (από το ίδιο αφιέρωμα):


Ο άγιος Μητροφάνης ο Κινέζος και οι συν αυτώ (με πλούσιο φωτογραφικό υλικό)-vatopaidi

Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ, ΣΙΝΙΚΟΝ ΚΛΕΟΣ -Ι.Μ. ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ
Του ιδίου, ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΕΝ ΚΙΝΑ-ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ

ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ - CHINESE ORTHODOX CHRISTIANS-ΝΟΣΤΟΣ

Η Ορθοδοξία στην Κινα, άλλοτε και τώρα-ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η θρησκευτική Ιστορία της Κίνας-Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα Νεκρέ για τον Κόσμο,

καλο άρθρο, δεν λεω...

...αλλα για μια ακομα φορα τοσο μπερδεμενο!

Ισως να ειμαι λαθος, μαλλον ειμαι λαθος, διοτι πολυ μου εχουνε πει οτι κανω λαθος εκτιμησεις...

....αλλάζεις πολλα θεματα μεσα σε μια μονο ανάρτηση!

Μπερδεύτηκα...μαλλον πρεπει να εχω περισσότερη υπομονη να διαβαζω...

Συγγνωμη

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Άκρως Ενδιαφέρον.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Αδελφέ Μυρμιδόνα, έχεις κάποιο δίκιο.
Για να καταλάβεις το σκεπτικό μου, σκέψου πως διαβάζεις ένα είδος συναξαρίου της ημέρας. Εκεί δε συνυπάρχουν αναφορές και βιογραφικά αγίων διαφόρων εποχών;
Αυτό συμβαίνει κι εδώ πέρα...
Συγγνώμη αν σε στενοχωρώ μ' αυτά - πες πως είναι μια απ' τις αδυναμίες μου κι αδυναμίες του blog μας... Συγχώρεσέ με - ουδείς τέλειος...
Ευχαριστώ (όλους).

Μητροπολίτης Χόνγκ Κόνγκ Νεκτάριος είπε...

Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά.
Συχνά επισκέπτομαι το μπλόγκ σας και ξεκουράζομαι πνευματικά με τις αναρτήσεις σας. Αρκετές φορές χρησιμοποιώ τις αναρτήσεις σας στην Αγγλική γλώσσα για κατήχηση και διδασκαλία.
Διάβασα την ανάρτησή σας για τους Κινέζους Μάρτυρες. Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι από την φετινή χρονιά καθιερώσαμε, με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να εορτάζουμε την μνήμη των Κινέζων Μαρτύρων τήν δεύτερη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή (Σύναξη των Κινέζων Νεομαρτύρων). Φέτος θα έχουμε την ευλογία να χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά την νέα Ακολουθία που εποίησε ο Ιερομόναχς Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, Υμνογράφος της ΜτΧΕ,και μετέφερε στην Αγγλική γλώσσα ο Ιερομόναχος Σεραφείμ Δέδες. Παραθέτω το Απολυτίκιο και το Κοντάκιο των Αγίων:
Ἀπολυτίκιον τῶν Ἁγίων Κινέζων Μαρτύρων.
Ἦχος γʹ. Τὴν ὡραιότητα.
Πλάνην πατήσαντες, πατρῴαν Μάρτυρες, Χριστὸν ἐπέγνωτε, Θεὸν καὶ Κύριον, Ὃν γενναιότητι ψυχῆς κηρύξαντες ὡς Σωτῆρα, πάθη ὑπεμείνατε, καὶ βασάνους ὡς ἄσαρκοι, στέφος τὸ ἀμάραντον, ἐξ Αὐτοῦ εἰσδεξάμενοι· καὶ νῦν ὑπὲρ τῆς Κίνας ἁπάσης, πρεσβεύετε ἰδεῖν τὸ φῶς τῆς γνώσεως.


Apolytikion for the Saints.
Mode 3. Seeing how beautiful.
When you renounced your false ancestral errors all, * you came to know that Christ is God and Lord of all. * When you courageously proclaimed that He is the only Savior, * you endured the suffering and the tortures as if you were * bodiless, and you received from His hand the unfading crown. * And now you intercede for all of China * to see the light of knowledge, O Martyr Saints.

Κοντάκιον τῶν Μαρτύρων.
Ἦχος δ΄. Ὁ ὑψωθείς.
Τῶν παλαιῶν ἐκμιμηταὶ ἀθλοφόρων, ἐν τοῖς ἐσχάτοις ἀνεδείχθητε χρόνοις, ὑπὲρ Χριστοῦ μακάριοι ἀθλήσαντες στεῤῥῶς· αἵμασι ποτίσαντες Ἐκκλησίαν τῆς Κίνας, στέφανον εἰλήφατε ἐκ χειρὸς τοῦ Κυρίου, ᾯ παρεστῶτες μνήσθητε ἀεί, τῶν γεραιρόντων ὑμῶν τὰ παλαίσματα.

Kontakion for the Martyrs.
Mode 4. You who were lifted.
In recent times you imitated the martyrs of former times in your victorious contests, O blessed Saints, for you competed valiantly for Christ. Watering the holy Church of the great land of China with your blood, you have received a crown from Lord’s hand. As you are standing near Him in the heights, commemorate us who honor your martyrdom.

Επίσης η διεύθυνση της νέας ιστοσελίδας της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ και Απω Ανατολής είναι η εξής: www.omhksea.org
Προσπαθούμε συνεχώς να την εμπλουτίζουμε και να την ανανεώνουμε.

Σας ευχαριστώ. Ο Κύριός μας να σας δίνει δύναμη! Να μας θυμάστε στις προσευχές σας.
Με αγάπη Χριστού
+Ο Χόνγκ Κόνγκ Νεκτάριος

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Σεβασμιώτατε,
Το μήνυμά σας τιμά και συγκινεί τη μπλογκονησίδα μας. Υπερευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες και εύχομαι οι άγιοι της Κίνας και όλου του κόσμου να πρεσβεύουν για το έργο σας...