ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Για τη φυλάκιση του π. Εφραίμ Βατοπαιδινού


Την υπόθεση Βατοπαιδίου δεν την καταλαβαίνω, γιατί είμαι λίγο μπουνταλάς.
Το Βατοπαίδι έφαγε λεφτά του ελληνικού κράτους; Πήρε με ανήθικο τρόπο δημόσιο χρήμα; Είναι ανήθικοι και παραδολάγνοι οι Βατοπαιδινοί μοναχοί, ή έστω οι ηγέτες τους;
Ή μήπως πρόκειται για ένα στημένο παιχνίδι, με στόχο να χτυπηθούν κόμματα και πολιτικά πρόσωπα;
Λέγονται και οι δυο απόψεις. Και ξαφνικά, παφ, παραμονές Χριστουγέννων, ο Εφραίμ, ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου (που διασύρθηκε, διακωμωδήθηκε, κατηγορήθηκε με κάθε δυνατό τρόπο και ο ελληνικός λαός πείστηκε πως είναι ένας πονηρός, διεφθαρμένος παπάς), αρπάζεται από τις αρχές για να προφυλακιστεί (δεν έχει φυλακιστεί ακόμη, αλλά φρουρείται κλινήρης στο Βατοπαίδι, γιατί έπαθε κρίση σακχάρου).
Μεγάλη μερίδα ορθόδοξων χριστιανών (λαός και επίσκοποι) αναστατώθηκε!

Θεωρώ πως αξίζει να διαβάσετε μερικά posts:
Ο Εφραίμ ανοίγει την πόρτα για τον Αγγέλου
(Τα αναδημοσιεύω από τον Αμέθυστο, αλλά εκείνος τα πήρε από αλλού - δηλ. εκφράζουν όχι μόνο ένα blog). Και:
ΙΔΟΥ ΤΟ… ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΦΡΑΙΜ: ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ, ΕΝΩ ΜΑΣ “ΣΩΖΕΙ” ΤΟ ΔΝΤ!

Φωτο από το άρθρο Βατοπαίδι και άθλιοι

Παραμονές λοιπόν Χριστουγέννων 2011 ο ηγούμενος αγιορείτικης μονής (ιστορικής, όπως κάθε αγιορείτικη μονή) συλλαμβάνεται, για πολύκροτη υπόθεση με έντονη εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Ωστόσο, κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν έχει την ίδια τύχη. Τυχαίο; Δε νομίζω. Κάτι δεν πάει καλά εδώ.
Όσο κι αν φανεί παράξενο, ένιωσα ΧΑΡΑ για την υπόθεση του π. Εφραίμ! Λαμπρά Χριστούγεννα! Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία (δις)!
Αν μεν ο π. Εφραίμ είναι ένοχος παράνομων ή ανήθικων πράξεων, ναι, πρέπει να πάει πίσω απ' τα κάγκελα, όπως όλοι οι ένοχοι, είτε φοράνε ράσο είτε γραβάτα (καλά, σε μια χώρα που οι πολιτικοί της την κατέστρεψαν οικονομικά και κοινωνικά, όπου κάποιοι καταφανώς βαρύνονται ακόμη και με πράξεις εσχάτης προδοσίας, σε κανένα δεν επιρρίπτονται ποινικές ευθύνες και κανείς δεν πάει μέσα, εκτός από τον... Εφραίμ - όπως λέει και ο μητροπολίτης Κονίτσης. Τι γίνεται εδώ, ρε παιδιά;)...
Αν όμως ο π. Εφραίμ είναι αθώος και συκοφαντημένος, εξιλαστήριο θύμα πολιτικών παιχνιδιών, ε τότε του πρόσφεραν ένα μεγάλο συν για τον Ουρανό! Προφυλακιστέος χριστουγεννιάτικα - κανένα καλύτερο δώρο δε θα μπορούσαν να προσφέρουν οι πράκτορες της Νέας Τάξης Πραγμάτων (λέμε το λόγο) σ' έναν αθώο ορθόδοξο χριστιανό! Ουράνια χαρά - μπράβο, παιδιά! Τι νομίζετε, πως του κάνατε κάτι; Ίσα ίσα, τον σπρώξατε δυνατά για τον παράδεισο!
Όσο για την αλήθεια, όποια κι αν είναι, αργά ή γρήγορα θα λάμψει.
Πάντως οι φίλοι του π. Εφραίμ έχουν ανεβάσει σελίδα υποστήριξής του με το αίτημα της αναίρεσης της απόφασης. Μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ και, αν θέλετε, να συμμετέχετε με την υπογραφή σας (κι εδώ άλλη μία, στο Facebook).
Εύχομαι ο Θεός να δίνει δύναμη στους αθώους και φώτιση για μετάνοια στους ενόχους. Είναι μια χριστουγεννιάτικη ευχή, που ταιριάζει γάντι στην περίσταση. Τι άλλο να πω, σ' αυτό το απέραντο φρενοκομείο, που έλεγε κάποιος (Θεός συχωρέσοι τον);

ΥΓ. Για μια άλλη πτυχή της δράσης της μονής Βατοπαιδίου, σ' αυτό το άρθρο διαβάζουμε:
"Το έργο της Μονής είναι τεράστιο και πολυδάπανο. Το προβλεπόμενο κόστος αναστήλωσης της Μονής, των σκητών και κελιών της ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ. Η Μονή φιλοξενεί πέραν των 30.000 επισκεπτών κάθε χρόνο και πέραν των 100 εργατών σε μόνιμη βάση. Έχει ένα πολυσύνθετο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο. Τα ήδη εξαγγελθέντα τρία μεγάλα έργα, δηλαδή το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων στην Αθήνα, το Κέντρο Αποκατάστασης Ναρκομανών στη Μητρόπολη Μεσογαίας & Λαυριωτικής και το Γηροκομείο στη Λεμεσό, προϋπολογίζονται να κοστίσουν πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Η Μονή συντηρεί δεκάδες φτωχές οικογένειες και στηρίζει πολλά ορθόδοξα εκκλησιαστικά καθιδρύματα. Και πολλά άλλα..."
Αξίζει, τέλος, να διαβάσετε το σημείωμα του π. Δημητρίου Αθανασίου (ενός σοβαρού πνευματικού αγωνιστή) Ο π. Εφραίμ Βατοπαιδινός ως Αγιορείτης Γέροντας, όπου σκιαγραφείται ένας "άλλος Εφραίμ", από αυτόν που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ.

7 σχόλια:

lpap είπε...

1.Βατοπέδι. θεωρείται πως είναι σκάνδαλο. Από τα μεγαλύτερα. Άλλοι το θεωρούν κατασκευασμένο. Άλλοι πως φταίει ο Εφραίμ. Άλλοι πως βάλλεται η εκκλησία με όλη αυτή την υπόθεση. Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Μήπως είναι κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά που ακούγονται ή κι ακόμα παραπέρα; Σε όλα όσα δεν ακούγονται και δεν λέγονται αλλά αφήνεται να εννοηθούν;
Να ξεκαθαρίσω πως είναι χριστιανή ορθόδοξη, ασχολούμενη με την εκκλησία, πιστεύω, με σωστό τρόπο.
Θεωρώ ,λοιπόν, πως κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να κάνει και λάθος και μάλιστα μεγάλο λάθος με αντίκτυπο αντίστοιχο.
Για μένα, που ζω κι αρκετά χρόνια σε αυτή τη ζωή, το ζήτημα αυτό είναι πολύπλευρο και πολύπλοκο.
Εκκλησία, πολιτεία, Ρωσία κι όχι μόνο εμπλέκονται σε όλο αυτό. Έχει πολλές διαστάσεις.
Δεν θα κρίνω τον Εφραίμ, δε με αφορά, αλλά θα καταθέσω κάποιους προβληματισμούς κι ολίγη γνώση των πραγμάτων.
Άγιο Όρος. Τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί σε διάφορα. Ειδικά από τη στιγμή της εισόδου στην ευρωπαϊκή κοινότητα που χει σαν συνέπεια τα περίφημα κονδύλια. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ανακαινίσεις, αναπλάσεις αλλά και μεγάλο πορτοφόλι. Φυσικά όλα αυτά για να γίνουν χρειάζονται τη συνδρομή της πολιτείας που την είχαν απλόχερα. Με τι όμως αντάλλαγμα; Αν λάβουμε υπόψη πως οι πολιτικοί γενικότερα δεν είναι και τόσο ορθόδοξοι παρά μόνο όταν ζυγώνουν εορτές αργίες κι εκλογές. Γνωστά είναι εξάλλου ένα σωρό πολιτικά πρόσωπα που προβάλλονται ως χριστιανά πρόσωπα με αντίστοιχα οφέλη.
Πρώτη παράμετρος αυτή.
Στη συνέχεια ας σκεφτούμε το ρόλο που παίζανε αρκετές φορές διάφορα μοναστήρια. Με δεδομένα τα προνόμια και την αυτοτέλεια με την οποία λειτουργούσαν και κινούνταν οι συγκεκριμένοι χώροι. Δεν είναι άστοχο κι εκτός πραγματικότητας, για τους γνώστες, πως αρκετοί μοναχοί κατηγορήθηκαν, δίκαια ή κι άδικα, για κατασκοπεία!!!
Άλλη παράμετρος αυτή.

lpap είπε...

2.Να δούμε τώρα τη γεωπολιτική σημασία του Αγίου Όρους και να σκεφτούμε πάνω σε αυτό. Όσοι γνωρίζουν περί τρίτης Ρώμης, περί επιθυμίας κάποιων να κατέβουν νοτιότερα κλπ.
Ας λάβουμε υπόψη ακόμα πόσο σημαντικό πράγμα είναι η θρησκεία και πόσο κρατά σε εγρήγορση τους πιστεύοντες.
Όλα αυτά είναι σπουδαία κι ανέξοδα όπλα για όποιον ξέρει να τα χρησιμοποιήσει σωστά.
Οι πιστοί που σκέφτονται είναι σχετικά λίγοι, οι πολλοί βάζουν το μυαλό στο μούσκιο! Κι επειδή έχουν την ανάγκη για αγίους αγιοποιούν ότι τους προβάλλεται ως άγιο.
Να σκεφτούμε ακόμη τη νοοτροπία πολλών εκκλησιαστικών ανθρώπων που ΠΑΝΤΑ με την εκάστοτε πολιτεία τα κάνανε πλακάκια και ωφελούνταν αμφότεροι.
Πέρα από την ουσία και το νόημα του χριστιανισμού.
Προσωπικά δεν πέφτω από τα σύννεφα. Δεν καταρρέει ο κόσμος γύρω μου επειδή, πιθανόν,, να αμάρτησε-αστόχησε ο Εφραίμ κι ο κάθε Εφραίμ.
θεωρώ όμως πως όλο αυτό που κορυφώθηκε παραμονές Χριστουγέννων έχει τη σημειολογία του. Την απαξίωση έτι περισσότερο της εκκλησίας και της ανάδειξης της διαπλοκής που ναι υπαρκτή. Αλλά αγνοούμε, εσκεμμένα ίσως, πως οι εχθροί είναι εκ των έσω. Πάντα έτσι γίνεται. Δε φταίει λοιπόν η νέα τάξη ούτε η εκκλησία ζημιώνεται άμα ένας ηγούμενος μπει και φυλακή άμα έπραξε άδικα. Γιατί όχι;
Τυχαίνει να γνωρίζω διάφορα από πρακτικές ανθρώπων, παρόμοιες με του Εφραίμ.
Δεν ξέρω, εύχομαι να μη φταίει σε τίποτα απολύτως κι όλα αυτά που ακούστηκαν ή λέχθηκαν ή θα λεχθούν να είναι φαντασίες ορισμένων. Μακάρι.
Πάντως ενδιαφέρον προκαλεί η έντονη αντίδραση της Ρωσίας, γιατί άραγε; Τυχαίο κι αυτό;
Μην ξεχνάμε ακόμα πως ο Εφραίμ κατηγορήθηκε και στο παρελθόν για διάφορα.
Μην αγνοούμε ακόμη πως έχει κυπριακή καταγωγή με ό,τι αυτό συνεπάγεται αν σκεφτούμε τον σφιχτό εναγκαλισμό εκκλησίας και πολιτείας στο νησί. Με τις ανάλογες προεκτάσεις!
Μεγάλο θέμα, πολλά τα ερωτηματικά. Την αλήθεια ο Θεός τη γνωρίζει. Σε ό,τι με αφορά προσπαθώ να μην κρίνω και να περιμένω. Βλέπω τη σημειολογία αλλά δε με νοιάζει. Κανείς άγιος αλλά κι οι αποδεδειγμένα άγιοι των ημερών μας πρόσεχαν υπερβολικά και ήταν ταπεινοί.
Να προσθέσω ακόμα πως οι πολιτικοί θα εξαντλήσουν το καθετί προς όφελός τους(όπως το νομίζουν αυτοί το όφελος). Από τη μεριά τους καλά κάνουν.Ας πρόσεχαν! Οι καλόγεροι εννοώ.
Με τα παραπάνω έγραψα κάποιους προβληματισμούς και μόνο. Τίποτα παραπάνω τίποτα παρακάτω.
Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες. Λαϊκή πλήν σοφή ρήση.
Καλές γιορτές.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ευχαριστώ για τις σκέψεις σας.
Δε διαφωνώ μ' αυτές. θα ήθελα όμως να μην αφήσω ασχολίαστο μόνον ένα σημείο, που μπορεί να λυπήσει κάποιους. Γράφετε:
"Οι πιστοί που σκέφτονται είναι σχετικά λίγοι, οι πολλοί βάζουν το μυαλό στο μούσκιο! Κι επειδή έχουν την ανάγκη για αγίους, αγιοποιούν ό,τι τους προβάλλεται ως άγιο."
Οι πολλοί άνθρωποι ίσως το κάνουν αυτό με το μυαλό τους, αλλά σ' όλους τους τομείς: και στην επιστήμη (πιστεύουμε τους γιατρούς, κι ας ξέρουμε πως παίζονται κολοσσιαία συμφέροντα) και στην πολιτική, στις διαφημίσεις, στην απόχτηση τεχνολογικών ή καταναλωτικών αγαθών (που μπορεί να μας αλλοτριώνει ή να βασίζεται στην εκμετάλλευση χωρών του Τρίτου Κόσμου), ακόμα και σε ό,τι αφορά στο star system και παντού, παντού. Παντού όσοι σκέφτονται είναι σχετικά λίγοι.
Αυτό όμως και πάλι δεν πρέπει να το απολυτοποιήσουμε. Προσωπικά, σχεδόν όλοι οι πιστοί που γνωρίζω δουλεύουν μια χαρά το μυαλό τους.
Επίσης, έχουμε δει πολλούς ψευτοαγίους, π.χ. Αθανασία του Αιγάλεω (και άλλους). Και οι ίδιοι οι άγιοι Γέροντες, όπως Πορφύριος και Παΐσιος, εφιστούν την προσοχή.
Αλλά αυτά δεν κρατάνε για πάντα - υπάρχουν κι αληθινοί άγιοι, που επίσης ο λαός τους αναγνωρίζει και τους τιμά. Το ένα δεν ακυρώνει το άλλο και η "βασίλισσα των αρετών", η διάκριση, όταν καλλιεργείται με ταπείνωση φυσικά, είναι εκείνη που ξεκαθαρίζει τα πράγματα.
Και πάλι σας ευχαριστώ - καλές άγιες μέρες επίσης. Ο Θεός μαζί σας/μας.

lpap είπε...

Δε θα διαφωνήσω ακριβώς αλλά ούτε και θα συμφωνήσω. Η πίστη είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την ιατρική ή τις άλλες επιστήμες. Στοχεύει στην καρδιά κι όχι στο μυαλό. Τεράστια η διαφορά. Δεν εννοώ φυσικά όλους τους χριστιανούς. Αλίμονο. Κι εγώ γνωρίζω άτομα που σκέφτονται. Δεν είναι όμως έτσι και δεν είναι αρεστοί. Κακά τα ψέματα. Είναι μεγάλος πειρασμός η εξουσία που προκύπτει από το άφημα και το άνοιγμα της καρδιάς ενός ανθρώπου στον εκάστοτε πνευματικό. Μεγάλος κίνδυνος. Αν κινείσαι στον εκκλησιαστικό χώρο ασφαλώς θα έχεις διαπιστώει πολλές παρασπονδίες. Σε ό,τι μ αφορά υπήρξα τυχερή ίσως και γιατί δε χώραγα εύκολα. Δε θα ξεχάσω την κουβέντα του πνευματικού μου όταν πρωτοπήγα: παιδί μου εγώ δεν θέλω οπαδούς!!!! Κυκλοφορούν τύποι και τύποι και στην εκκλησία.
Βλέπεις όλοι έχουν μια επιδερμική προσέγγιση του όλου θέματος. Ή ξέρουν και δεν θέλουν να μιλήσουν. Πριν μήνες ένας γνωστός μοναχός μου χε πει: αυτή η υπόθεση δε θ κλείσει εύκολα. Τον αμφισβήτησα τότε. Σήμερα όχι. ΄Κάτι παραπάνω ήξερε,κι είναι ώρα νομίζω οι χριστιανοί να στραφούμε στο πρόσωπο του Χριστού κι όχι στα πρόσωπα των ιερέων ή των ηγουμένων ή ή ή...που συνιστούν κι αλλοίωση.
Τι ναγράφουμε τώρα; Τα χριστιανικά είναι, παράδοξο πως, ατελείωτα.
Ευχαριστώ για τη δημοσίευση.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε στη Ρομφαία ένα αξιόλογο σχόλιο, από νομική σκοπιά, του Αρεοπαγίτη Χριστόφορου Κοσμίδη για την απόφαση της προφυλάκισης:
http://romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10318:sxolio-gia-profilakisi&catid=13
Κατά τη γνώμη μου, αποδεικνύει ανυπόστατη την απόφαση, κοινώς την ξετινάζει. Γράφει δε και το εξής: "Για ένα ιερομόναχο, βέβαια, το να φυλακισθεί χωρίς να συντρέχουν βάσιμα οι προϋποθέσεις της κράτησής του, αποτελεί ευλογία και αφορμή να άρει τον Σταυρό του Χριστού με ένα τρόπο, περί του οποίου δεν είχε εμπειρία μέχρι τώρα."
Καλές Γιορτές.

Ανώνυμος είπε...

"Είναι μεγάλος πειρασμός η εξουσία που προκύπτει από το άφημα και το άνοιγμα της καρδιάς ενός ανθρώπου στον εκάστοτε πνευματικό. Μεγάλος κίνδυνος. Αν κινείσαι στον εκκλησιαστικό χώρο ασφαλώς θα έχεις διαπιστώει πολλές παρασπονδίες. Σε ό,τι μ αφορά υπήρξα τυχερή ίσως και γιατί δε χώραγα εύκολα. Δε θα ξεχάσω την κουβέντα του πνευματικού μου όταν πρωτοπήγα: παιδί μου εγώ δεν θέλω οπαδούς!!!! "
..............
ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΠΕΣ!

Sophia Drekou είπε...

http://pesotithesgr.blogspot.com/2011/12/blog-post_9415.html