ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ο Παππούς και η Γιαγιά του Χριστού!...



Νομίζω πως είναι γνωστή σε όλους τους χριστιανούς η ιστορία της αγίας Άννας και του συζύγου της, του αγίου Ιωακείμ. Το δίκαιο και πιστό ζευγάρι για πολλά χρόνια δεν είχε παιδιά και προσευχόταν γι' αυτό. Έταξαν μάλιστα να αφιερώσουν το παιδί τους, αν τους έστελνε ο Θεός, στο Ναό, στα Ιεροσόλυμα. Έτσι, όταν απόχτησαν την Παναγία, σε ηλικία τριών ετών την πήγαν στο Ναό και την παρέδωσαν στο θείο της και αρχιερέα άγιο Ζαχαρία (που αργότερα έγινε ο πατέρας του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου), όπου και έμεινε μέχρι την εφηβεία της. Τότε έφυγε από το ναό (μάλλον κάπου 12-13 ετών) και, μια και οι γονείς της είχαν κοιμηθεί, οι ιερείς την αρραβώνιασαν με τον άγιο και δίκαιο Ιωσήφ, για να την προστατεύει.
Την είσοδο της Παναγίας στο Ναό τη γιορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου (στα Εισόδια της Θεοτόκου), ενώ 9 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε την αγία Άννα (και 9 Σεπτ. [επειδή 8 Σεπτ. είναι τα γενέθλια της Παναγίας] & 25 Ιουλίου [την κοίμησή της]).
Την ιστορία αυτή την αναφέρει ένα σημαντικό αρχαίο ορθόδοξο χριστιανικό κείμενο, που ονομάζεται "Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου" και σήμερα το τοποθετούμε στα "απόκρυφα ευαγγέλια". Γι' αυτό το βιβλίο, και γενικά για τα "απόκρυφα", μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Διαβάστε επίσης αναλυτικά την ιστορία της αγίας Άννας, μέχρι την κοίμησή της, για τα λείψανά της κ.λ.π. ΕΔΩ.
Η παραπάνω φωτο είναι από το όμορφο blog Δελφινάκι. Εικονίζει το άγιο ζευγάρι Ιωακείμ και Άννα να κρατάνε (συμβολικά) την Παναγία, που έχει στο στήθος της το Χριστό. Εννοείται πως ο Κύριος δεν πρόλαβε τον παππού και τη γιαγιά Του.
Δίπλα τους εικονίζεται ο Τούρκος άγιος νεομάρτυρας Αχμέτ, για τον οποίο δείτε εδώ.
Παραθέτουμε άλλη μια φωτο, με τον "ασπασμό των αγίων", από το άρθρο Έρωτας, σεξ, γάμος και μοναχισμός.


Και μια τελευταία και επίσης πανέμορφη εικόνα, που ονομάζεται "Η Κολακεία της Θεοτόκου", δηλ. το κανάκεμά της, το χάιδεμά της, από τους δυο γονείς της. Για το ποιος είναι ο κύριος στην κάτω μερικά, μπορείτε να διαβάσετε σ' αυτό το post, απ' όπου και προέρχεται η φωτο.


Οι άγιοι Ιωακείμ & Άννα τιμώνται από τους ορθόδοξους χριστιανούς ως προστάτες των ζευγαριών που δεν έχουν παιδιά και προσπαθούν ν' αποχτήσουν.
Την ίδια μέρα (9 Δεκ.) γιορτάζουμε και μια άλλη αγία Άννα, πολύ αρχαιότερη (γύρω στο 1000 π.Χ.!), τη μητέρα του προφήτη Σαμουήλ. Αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα, ήταν στείρα, και ο Θεός έλυσε τη στειρότητά της και γέννησε έναν από τους μεγαλύτερους αγίους της Παλαιάς Διαθήκης. Η ιστορία της εδώ.
Διαβάστε και την άποψη του Γέροντα Παΐσιου για τους αγίους Ιωακείμ και Άννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: