ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Από τη Λευκορωσία με αγάπη!...


Η Λευκορωσία (Belarus) είναι μια ορθόδοξη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, που αποσπάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση και έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1990. Για την ιστορία και τις περιπέτειές της μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Στα τέλη του 18ου αιώνα, που οι ηγεμόνες των ορθόδοξων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, για λόγους πολιτικών συμφερόντων, είχαν εγκλωβίσει τους λαούς τους στην παγίδα της Ουνίας, οι περισσότεροι Λευκορώσοι θεωρούνταν  ενταγμένοι στην Ουνίτικη "Εκκλησία" (μια απατηλή χριστιανική οργάνωση, αντίγραφο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά στην πραγματικότητα Ρωμαιοκαθολική). 
Σήμερα, αν και το 65-70% των Λευκορώσων αυτοπροσδιορίζονται ως ορθόδοξοι χριστιανοί, πολλοί παραμένουν αβάφτιστοι, λόγω του αθεϊστικού καθεστώτος που επιβλήθηκε στη Ρωσία με την Οκτωβριανή Επανάσταση. 
Απομένει λοιπόν ακόμα πολλή δουλειά για την επανασύνδεση της χώρας με τις πνευματικές της ρίζες (αλλά παρόμοια δουλειά, δυστυχώς, νομίζω πως χρειάζεται και η ορθόδοξη Ελλάδα, παρόλο που δεν πέρασε την αθεϊστική προπαγάνδα και τους διωγμούς των σλαβικών χωρών). Ας είναι ευλογημένο. 

Ωστόσο, αναδημοσιεύουμε μια όμορφη λευκορωσική ταινία με τίτλο "Ψυχοφελείς Ιστορίες και Παραβολές", 1 & 2 (τα τρία πρώτα βίντεο είναι η 1η ταινία), που πιστεύουμε πως αξίζει να παρακολουθήσετε.
Μετάφραση: Ευγενία Τελιζένκο. Επεξεργασία: Ενορία Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου 40 Εκκλησιών, Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης (το κανάλι τους στο ΥΤ εδώ).













Δεν υπάρχουν σχόλια: