ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ορθόδοξος ο μάρτυρας του βίντεο με τον αποκεφαλισμό;


Επέτρεψε ο Θεός να λάβουμε, από φίλους, την πληροφορία ότι ο νεομάρτυρας που αποκεφαλίζεται στο αποτρόπαιο βίντεο που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες, επειδή μεταστράφηκε από το Ισλάμ στο χριστιανισμό, είναι ορθόδοξος χριστιανός (στη φωτογραφία στιγμιότυπο από το βίντεο, που έχει αποσυρθεί από το Διαδίκτυο).
Πρόκειται για ένα νέο από την Τυνησία (αντίθετα με την ανακοίνωση του μητροπολίτη Καρθαγένης και Β. Αφρικής Αλέξιου, ότι ο αποκεφαλισμός μάλλον έγινε σε άλλη χώρα), που βαφτίστηκε πριν 5 ή 6 χρόνια στο Ρέθυμνο της Κρήτης, από παλαιοημερολογίτες όμως, παίρνοντας το όνομα Μάρκος. Τον βάπτισε ο παλαιοημερολογίτης μητροπολίτης Κρήτης Αρέθας, που έχει έδρα το Ρέθυμνο.
Κατά τη βάπτισή του ο αδελφός μας ήταν περίπου 20 ετών, άρα μαρτύρησε σε ηλικία περίπου 25 ετών!
Κατά τη γνώμη μου, η εγκυρότητα του βαπτίσματος των παλαιοημερολογιτών είναι συζητήσιμη - αυτή η θέση είναι μετριοπαθής, γιατί άλλοι το θεωρούν άκυρο (όπως κάποιοι παλαιοημερολογίτες θεωρούν άκυρο το δικό μας βάπτισμα). Το λέω αυτό, λόγω του σχίσματος των παλαιοημερολογιτών με την Εκκλησία του νέου ημερολογίου (αλλά και με τις Εκκλησίες που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο σε όλο τον κόσμο -π.χ. Άγιο Όρος, Ρωσία, Ιεροσόλυμα κ.ά.- οι οποίες βρίσκονται σε εκκλησιαστική κοινωνία (ενότητα) με την Εκκλησία του ν.ημ.), αλλά και επειδή οι παλαιοημερολογίτες βασανίζονται από δικά τους, εσωτερικά σχίσματα, και πολλοί επίσκοποι και ιερείς τους είναι καθαιρεμένοι σε κάποιες ομάδες και ξαναχειροτονημένοι σε άλλες και γενικά δε μπορώ να ξέρω ποιον πρέπει να θεωρήσουμε κανονικό ιερέα (αν πρέπει) και ποιον όχι!
Βέβαια, δε θα λύσω από εδώ το ημερολογιακό ζήτημα, αλλά γράφω το λογισμό μου, από αγωνία και αγάπη. Αν κανείς θέλει να παρεξηγήσει, ας πιει λίγο ξύδι, όπως λένε στο χωριό μου, να του περάσει...

***
Για το νεομάρτυρα: ελπίζω, επιθυμώ και εύχομαι από καρδιάς ο Θεός της αγάπης και Κύριος του ελέους, που αναπληρώνει τις ελλείψεις με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματός Του, να θεωρήσει έγκυρο το βάπτισμα που έλαβε ο αδελφός μας (αν, από άγνοια, έλαβε άκυρο βάπτισμα) και να τον κατατάξει με τους αγίους Του! Ελπίζω ότι έχει ήδη γίνει αυτό και ότι έχουμε τις πρεσβείες του, και εμείς και οι ομοεθνείς του σε όλο το αραβικό έθνος, και οι φονιάδες του (για να μετανοήσουν και να συχωρεθούν) και οι ίδιοι οι παλαιοημερολογίτες αδελφοί μας.
Είναι φανερό ότι ο νεομάρτυρας αδελφός μας είχε κάθε ευκαιρία και χρόνο να αλλαξοπιστίσει και να σώσει το κεφάλι του (να χάσει όμως την αιώνια ζωή και το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου και της αγιότητας). Το μαρτύριό του θυμίζει εκπληκτικά το μαρτύριο αρχαίων αγίων μαρτύρων και νεομαρτύρων της Τουρκοκρατίας, μα κι άλλων ηρωικών μαρτύρων της εποχής μας!
Ανακούφιση στον προβληματισμό μου βρίσκω στα λόγια του μητροπολίτη Πειραιώς (όποια άποψη κι αν έχει κάθε μπλογκοναύτης για τις τοποθετήσεις του γενικότερα), που ΠΡΙΝ ακόμη γραφτεί ότι ο νεομάρτυρας είναι ορθόδοξος, ενώ θεωρούσαμε ότι μάλλον είναι προτεστάντης, έγραφε:
"Γονυπετείς και ένδακρεις προσκυνούμε και ασπαζόμεθα νοερώς το μαρτυρικό νεανικό λείψανο και τα τίμια και άχραντα αίματα του ανωνύμου νεομάρτυρος του 2012. Έκθαμβοι και μετ’ αφάτου συγκινήσεως κατορθώσαμε να παρακολουθήσωμε το φρικτό μαρτύριο του νεαρού Τυνησίου Χριστιανού μάρτυρος διαπιστώνοντες αυτά που διαβάζουμε στα μαρτυρολόγια να σφαγιάζεται «ως αμνός άμωμος εναντίον του κείροντος αυτόν άφωνος, ουκ ανοίγει το στόμα αυτού», να μην ταράσσεται το σώμα από τον αποκεφαλισμό, να μην αλλοιώνεται η μορφή και το πρόσωπο, να διατηρεί υπερκόσμια γαλήνη, ειρήνη και βεβαιότητα. Το γεγονός μας υπενθύμισε εντόνως και την ομοία μαρτυρική σφαγή του Αγίου ενδόξου Ρώσου νεομάρτυρος Ευγενίου (Ροντιόνωφ), 19 ετών τον οποίον Τσετσένοι Ισλαμιστές αποκεφάλισαν το 1996 γιατί αρνήθηκε να αφαιρέσει τον σταυρό που έφερε επάνω του."
Τα υπόλοιπα, ας τα φανερώσει ο Κύριος. Η καρδιά μας ωστόσο φωνάζει με αγάπη, πίστη και ελπίδα: άγιε του Θεού Μάρκο, πρέσβευε υπέρ ημών.
Αμήν.

Διαβάστε την άποψή μας για το νεομάρτυρα, πριν πληροφορηθούμε ότι είναι ορθόδοξος.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νεκρούλη μου

δεν θα το πάρω το ξίδι σου και
με όλο το σεβασμό και την συμπάθεια που σου έχω, θα ήθελα να σχολιάσω ότι θεωρώ πολύ σχολαστικό και άκυρο το ...ψείρισμα που κάνεις περί του από ποιον ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟ, έλαβε το βάπτισμα ο νεομάρτυρας, και αν το έλαβε από παλαιοημερολογίτες της Κρήτης.

Επίσης ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΩ ΣΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ, ΠΕΡΙ ΤΟΥ
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΑΤΙΚΟΙ
ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ
ΠΟΥ
ΠΑΡΕ Μ Ε Ι Ν Α Ν
ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΙΩΝΩΝ, ή ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΙΜΑΤΙΚΟΙ ΟΙ ΝΕΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ
ΠΟΥ Ε Φ Υ Γ Α Ν ΑΠΌ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΙΩΝΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟ 1924
ΕΦΤΥΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΟΣΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
ΚΑΙ Δ Ι Ω Ξ Α Ν μέχρι ΘΑΝΑΤου

(Η ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ σαδιστή ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ,
ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ.

Αυτά είναι μεγάλες κουβέντες- δεν επιθυμώ να σου ανεβάσω την πίεση και υπάρχουν αναρτήσεις αν θέλει κάποιος να ψάξει και να ενημερωθεί επί του θέματος.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ, ΤΩΡΑ...

Πιστεύω ότι και ΑΒΑΠΤΙΣΤΟΣ να ήταν εντελώς, ΑΝ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΚΥΡΙΟ ΙΗΣΟΥ, ΧΡΙΣΤΟ,
ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΧΤΗΚΕ εν ΠΛΉΡΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙ
ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΕΞΙΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ
ΤΟΥ ΑΚΑΚΟΥ ΑΡΝΙΟΥ
ΠΟΥ ΕΙΔΑΜΕ
ΣΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΤΑΤΟ ΒΙΝΤΕΟ,

ΠΙΣΤΕΥΩ, λέω ΌΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΤΑΞΕ, ΣΤΗ ΧΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΤΟΥ, ΔΙΌΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟΣ,
ΚΑΙ ΑΒΑΠΤΙΣΤΟΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝ ΗΤΑΝ, ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΜΕ ΤΟ ΤΙΜΙΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ.

Μακάρι και εμείς οι λοιποί, νερόβραστοι και υποκριτές φαρισαίοι, ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΞΙΩΘΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ, ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ για την ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΥΤΡΩΤΗ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟΥ ΑΙΩΝΙΟΥ ΣΩΤΗΡΑ ΜΑΣ.

Ελπίζω να ανεβάσεις αυτόν τον αντίλογο.
Δεν θα επανέλθω όμως στο ζήτημα.

Να είσαι πάντα καλά και τον κόπο σου τον πνευματικό ο Θεός, μυριοπλασίως να τον ανταποδώσει.

δάσκαλος είπε...

http://krufo-sxoleio.blogspot.gr/2012/06/blog-post_985.html

Ανώνυμος είπε...

Ας μην αμφισβητεί κανένας το μυστήριο της βάπτισης από ορθόδοξο ιερέα ακόμη κι αν είναι από το παλαιό ημερολόγιο.Γιατί αυτό θα πει κάποιος,μα επειδή είναι εκείνο που είναι συνέχεια της παράδοσης από το καιρό των αποστόλων.Η αλλαγή δεν οφείλεται σ΄αυτούς,μα σε εκείνους που έφεραν ξένα ήθη,ξένες επιρροές,επέλεξαν τις αλλαγές που επέφερε η Παπική αλαζονία οι κρατούντες τα ηνία της Εκκλησίας εν Ελλάδι.Το κοσμικό φρόνημα σταδιακά επιβάλλεται στις πνευματικές μας επάλξεις.Όχι ότι είναι άκυρο το νέο ημερολόγιο,προς Θεού,μα η αλήθεια,η αγνότητα της αλήθειας βρίσκεται όσο και αν ξενίζει πολλούς στη πιστή τήρηση της παράδοσης της εκκλησίας.Όταν αλλοιώνεται σε κάτι μη επιλήψιμο σταδιακά πηγαίνει το πράγμα και σε άλλα,είναι μια παγίδα του διαβόλου που δε διακρίνεται εύκολα γιατί οι άνθρωποι νομίζουν ότι βαδίζουν καλά.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Το μόνο δικό μου σχόλιο:
επειδή δεν προτίθεμαι να ανεβάσω άλλα σχόλια στο παρόν, πιστεύω ότι κάποιοι νεοημερολογίτες θα με κατηγορήσουν ως φιλικά προσκείμενο στο παλ.ημ., παρόμοια όπως ο φίλος που στέλνει το link (μπείτε), με κατηγορεί ότι "τεχνηέντως" υποβαθμίζω την περίπτωση του αγίου μάρτυρα θέτοντας θέμα έγκυρου βαπτίσματος, από προκατάληψη κατά του παλ.ημ...
Τι να πω; Δόξα τω Θεώ. Ας είμαστε όλοι συγχωρημένοι.

Ανώνυμος είπε...

Γέρων Φιλόθεος Ζερβάκος: Παλαιό ή νέο ημερολόγιο;

http://syghorisis.blogspot.gr/2013/02/blog-post_15.html
sumfwnw me ayto ΚΑΙ ΑΒΑΠΤΙΣΤΟΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝ ΗΤΑΝ, ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΜΕ ΤΟ ΤΙΜΙΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ. episis ta musturia kai twn duo imerologitwn eiain egkura!!! gia ola ta upoloipa ta sumperasmata dika sas meta tin anagnwsi twn epistolwn tou gerontos!!

Mike HOURANY είπε...

Αγαπητή μου αδελφή, χαίρε εν Χριστώ!
Είμαι Ορθόδοξος Άραβας από το Λίβανο και θα ήθελα να πω μόνο το εξής: Το βάπτισμα του αίματος προσπερνά κάθε άλλου είδους βάπτισμα! Ας κι αν έγινε υπό του χεριού ενός άθεο λαϊκό λέγοντας: «Σε βαπτίζω στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος»…
Χριστός Ανέστη! Για τελευταία φορά φέτος 
Mike Hourany

Please, refer to my YouTube channel to listen to my chanting “Exedisan me ta imatia mou” in Arabic and to my brother (Father Ephraim-Melhem Hourani) chanting “Theotoke Parthene”, searching for “Mike The Byzantine” on YouTube or through this link: https://www.youtube.com/user/MikeTheByzantine/videos

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ευχαριστούμε θερμά, αδελφέ. Αληθώς ανέστη!
Ο Θεός να σας ευλογεί "εκεί κάτω", και σε όλο τον κόσμο!