ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα του Τιμίου Σταυρού



14 του Σεπτέμβρη: η γιορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, μια μέρα για τους ορθόδοξους χριστιανούς αντίστοιχη με τη Μεγάλη Παρασκευή.
Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας κι από τις πιο αγαπημένες στους ορθόδοξους λαούς - κι όμως, μέρα νηστείας χωρίς λάδι (μόνο σαλάτα αλάδωτη, βραστές πατάτες, ψωμί κι ελιές και τέτοια), όπου στις εκκλησίες διαβάζουμε το ευαγγέλιο με τη σταύρωση του Χριστού.
Τι παράξενα πράματα, ε, αδελφέ μου;...
Να θυμάμαι, αδελφέ μου, και να θυμάμαι να σου το θυμίζω, πως χωρίς το σταυρό δεν πρόκειται ν' ανεβώ στον ουρανό. Το λέει Εκείνος που άφησε να Τον καρφώσουν στο σταυρό, για να σώσει και τους αμαρτωλούς, αντί να κατεβεί με κεραυνούς και να τους συντρίψει. Για να σώσει και τους αμαρτωλούς, σαν εμένα - και, είμαι βέβαιος, ακόμα κι αν το κρύβεις κι από τον ίδιο σου τον εαυτό, σαν κι εσένα.
Πρέπει ν' αγωνιστώ γι' αυτόν τον ουρανό, να κάνω θυσίες, αν αγαπάω, αν σε αγαπάω - αν Τον αγαπάω. Αυτός είναι ο σταυρός μου. Ο δικός σου είναι, ίσως, οι εντάσεις στο σπίτι σου ή ίσως το διαλυμένο σπίτι σου, η χαμένη δουλειά σου, η καταπιεσμένη ζωή σου, το άδειο τσουκάλι σου, η αδικία που υφίστασαι, δεν ξέρω τι είναι αλλά σίγουρα κάτι είναι.
Σήκωσε αυτό το σταυρό ζητώντας τη βοήθεια Εκείνου που σήκωσε για σένα έναν άλλο βαρύ σταυρό. Έλα στην εκκλησία, ασπάσου το σταυρό Του, κάνε το σταυρό σου, ζήτα τη βοήθειά Του. Δεν πιστεύεις; Δεν πειράζει - Εκείνος σε πιστεύει και σ' αγαπάει.
Οι μάρτυρες στην οικογένειά μας (την Ορθόδοξη Εκκλησία), που σήκωσαν το σταυρό και πήγαν στον ουρανό, είναι πολλών ειδών. Είναι εκείνοι που έδωσαν τη ζωή τους για το Χριστό, είτε στα αρχαία χρόνια, είτε στους νεώτερους αιώνες, είτε τώρα, στις σκοτεινές μέρες που ζούμε.
Είναι κι άλλοι, που αντέχουν την αρρώστια και τον πόνο χωρίς να χάνουν την πίστη και την αγάπη τους. Άλλοι, που επέλεξαν το μαρτύριο της συνείδησης, δηλαδή έγιναν μοναχοί.
Άλλοι, που αγωνίζονται σιγανά και ταπεινά μέσα στον κόσμο, στη γειτονιά σου, στη δουλειά σου, κάπου δίπλα σου - οι άγιοι της διπλανής πόρτας.
Αν θες τη γνώμη μου, ακολούθησέ τους. Θα σε οδηγήσουν σ' Εκείνον, και μετά δε θα θες να ξεκολλήσεις από κοντά Του.

Δες, άμα θες:

Πώς να εορτάσουμε την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού
Του Σταυρού... Αύριο!
Το σχήμα του Σταυρού (ο πραγματικός σταυρός του Χριστού είχε το σχήμα που ξέρουμε ή μήπως είχε άλλο σχήμα;). Αναλυτικά και εδώ.
Γιατί κάνουμε το σταυρό μας;
Επεξηγήσεις για την τιμή προς τον Σταυρό, την ύλη και την Παναγία

Ο σταυρός ως μέσο αγιασμού & μεταμόρφωσης του κόσμου
Ο σταυρός και η χαρά στη ζωή των μοναχών
Ο σταυρός και η εξάρτηση του κόσμου από το Θεό
Ο σταυρός ως αξεπέραστο μοντέλο παιδείας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: