ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Δυο μεγάλοι Σύριοι άγιοι: Εφραίμ & Ισαάκ (28 Ιανουαρίου) - & μνήμη του Αθηνών Χριστόδουλου

 
Άγιος Εφραίμ ο Σύρος
Δύο μεγάλοι άγιοι Πατέρες της αρχαίας Εκκλησίας της Συρίας εορτάζονται στις 28 Ιανουαρίου, οι άγιοι Εφραίμ ο Σύρος και Ισαάκ ο Σύρος.
Με την ευκαιρία της εορτής τους υπενθυμίζουμε στους επισκέπτες μας ότι η αυθεντική πνευματική παράδοση της Συρίας και πολλών άλλων περιοχών του ευρύτερου αραβικού ή αραβόφωνου κόσμου είναι ο ορθόδοξος χριστιανισμός. Ατυχώς αργότερα επικράτησαν εκεί ρεύματα όπως ο νεστοριανισμός ή (Αίγυπτο και αλλού) ο μονοφυσιτισμός, που απέκοψαν αυτές τις τοπικές Εκκλησίες από το σύνολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τις έφεραν σε διαμάχη με τα βυζαντινά πολιτικά και πνευματικά κέντρα και κατόπιν τις έριξαν στην "αγκαλιά" του Ισλάμ, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα... Ωστόσο όμως, ως ορθόδοξες χώρες, είχαν αναδείξει πάρα πολλούς αγίους.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι αυτή τη στιγμή στη Συρία και σε άλλες χώρες του κόσμου χύνεται αίμα χριστιανών από ένοπλους φανατικούς. Μακάρι οι άγιοι να φωτίσουν και να προστατέψουν το λαό τους...
Για τους αγίους της Συρίας και άλλων αραβικών λαών (και πιο πέρα, μέχρι την Ινδία και την Κίνα) δες στο βιβλίο του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γεωργίου Πιπεράκι Ο Χριστός στην Ασία.
Η ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Αντιοχείας είναι εδώ.
 
Γνωρίστε τους δύο μεγάλους αυτούς αγίους με ένα κλικ αγάπης εδώ!  
Άλλοι σπουδαίοι άγιοι της 28 Ιανουαρίου.
 
Διαβάστε και το σημαντικό άρθρο Η συκοφάντηση του αγίου Εφραίμ (απ' όπου και η εικόνα του).
 
Την ίδια μέρα μνήμη του αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου (28 Ιανουαρίου 2008): Θα παρακαλέσω να επισκεφτείτε αυτό το άρθρο και αυτό το αφιέρωμα. Εκτενές βιογραφικό του εδώ. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: