ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Προσπάθειες για ολοκλήρωση Ορφανοτροφείου στη Μαδαγασκάρη (Ορθόδοξη Εκκλησία Μαδαγασκάρης) !

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

Συνεχίζεται το ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Καθολικής Χριστιανικής Εκκλησίας στη Μαδαγασκάρη. Σε μία χώρα 22.000.000 κατοίκων (  σχεδόν διπλασιάστηκε ο πληθυσμός σε μία εικοσαετία !!! ) η παρουσία της Ορθόδοξης ιεραποστολής είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία. Ο μισός πληθυσμός ακολουθεί παλιές ανιμιστικές, αφρικανικές λατρείες. Ο Ορθόδοξος Ευαγγελισμός των Εθνών πρέπει να προχωρήσει, με την ευλογία του Τριαδικού Θεού. Ακολουθεί επιστολή από ορθόδοξο ιεραπόστολο, συνεργάτη του Επισκόπου Μαδαγασκάρης κ. Ιγνατίου.
Είναι γνωστό σε όλους ότι κάθε προσπάθεια και κάθε καλό έργο πρωτίστως δοκιμάζεται µε πειρασµούς και θλίψεις. Είναι και αυτός ένας νόµος της Πίστεώς µας. Σαν να έπρεπε έτσι, κάθε µας πράξη να δοκιµασθεί από το «κόσκινο» της Θείας βούλησης, ώστε καθαρό και ατόφιο όπως προσφέρεται από τον Θεό σε µας, να γυρίσει και πάλι σ’ Αυτόν από τον οποίο πήγασε και προήλθε.

 

«Τα σα εκ των σων» λοιπόν ισχύει για όλες µας τις πράξεις και δυνατότητες που καθημερινά προσφέρονται άνωθεν. Γιατί τίποτε οπωσδήποτε δεν είναι δικό µας.
Έτσι και τώρα στην περίοδο αυτήν που η πατρίδα µας δοκιμάζεται και που ο προσωπικός πόνος κάθε ανθρώπου άρχισε να γίνεται πλέον συλλογικός και να παίρνει διακοινωνικές διαστάσεις, εδώ στην άλλη άκρη της γης δοκιμάζεται και ο δικός µας πόνος και αγωνία, οι οποίοι µε την σειρά τους είναι και αγωνίες και πόνοι των συμπατριωτών µας, των πατέρων µας, των αδελφών, των φίλων από τον Ελλαδικό χώρο. Πόνος δικός µας και δικός σας, µια που συλλογικά χτίζουµε οι Έλληνες πάντα ό,τι χτίζουµε, µέσα σ’ αυτό το «ευλογηµένο καταφύγιο», όπως θα έλεγε ο αείµνηστος Φώτης Κόντογλου, το οποίο λέγεται Ελλάδα.
Παρ’ όλες τις οικονοµικές ανυπέρβλητες πλέον δυσκολίες συνεχίζεται λοιπόν η οικοδόµηση του Ορφανοτροφείου στην πρωτεύουσα της χώρας, το οποίο στηρίζεται αρχικά στην ευγενή δωρεά των 50.000 € συµπατρώτισσάς µας από τη Θεσσαλονίκη µέσω της Αδελφότητας Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής.
Στις κτηριακές εγκαταστάσεις θα συµπεριλαµβάνεται και ένας εσωτερικός Ι. Ναός για την εξυπηρέτηση των οικοτροφουµένων ορφανών της χώρας µας. Αίθουσα σίτησης και αρκετά δωµάτια, όπου θα βρούν στέγαση και δυνατότητα διαβίωσης τα παιδιά αυτά, τα οποία δεν είχαν την τύχη να γνωρίσουν την οικογενειακή θαλπωρή και τη ζεστασιά του µητρικού ή πατρικού εναγκαλισµου που πολλοί από εµας χάριτι Θεού απολαύσαµε στη ζωή µας.
… Σκέφτοµαι τώρα που η γραφίδα κυλά πάνω σ’ αυτή τη σελίδα, πόσο σηµαντικά είναι ορισµένα πραγµατα στη ζωή µας. Πόσο πλουσιοπάροχα δίνονται από το Θεό σε µας πολλάκις, και πόσο αχάριστοι και αγνώµονες φαινόµαστε πάνω στο γεγονός αυτό που ονοµάζεται Θεία Πρόνοια. Καί προσεύχοµαι να δώσει ο Κύριος πέρας στον φρικωδέστατο αυτόν πυρετό της αγνωµοσύνης µας.
Με θαυµασµο λοιπόν βλέπω και εγώ αυτό το έργο το οποίο φυσικά δεν είναι δικό µου αλλά πρωτίστως του Θεού και κατόπιν των ανθρώπων που συµβάλλουν σε αυτό µε πρωτοπόρο τον Επίσκοπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας µας, στη Μαδαγασκάρη. Κι οµως, εξοµολογούµαι ότι ακόµα διστάζω και αρνούµαι να οµολογήσω το Θαύµα. Λογισµοι δυσπιστίας διαδέχονται τις ευλογηµένες στιγµες της Θεικής παρηγοριάς και παρουσίας που όλοι µας νοµίζω ζούµε σ’ αυτήν την ταλαίπωρη ζωή.
Το τελικό όµως αποτέλεσµα είναι αυτό που βλέπω. Και αυτό που ζω και βιώνω. Η εκκλησία Χάριτι Θεού οικοδοµείται και «πύλες άδου ου κατισχύσουσιν αυτής».
Δόξα λοιπόν τω Θεώ πάντων ένεκεν. Στερνή προσευχή και δέηση όλων µας, θερµως παρακαλώ και απευθύνω προς όλους έκκληση, ας είναι τα λόγια τούτα:
«Στερέωσον Κύριε την Εκκλησίαν ην εκτίσω τω τιµιω σου Αιµατι». Είτε αυτή λέγεται Επίσκοπος, είτε εθελοντές, είτε πιστοί και πλήρωµα και Ναός και Κιβωτός Σωτηρίας και παρηγοριάς εν γένει στον ανθρώπινο πόνο.

Στερέωσε Κύριε και «τα έργα των χειρών σου µη παρίδῃς». Αµήν.
Μὲ αγάπη Χριστού,
π. Πολύκαρπος Αγιαννανίτης

Όποιος μπορεί, ας βοηθήσει τη ολοκλήρωση του Ορφανοτροφείου της Μαδαγασκάρης, μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες Εδώ  ( τραπεζικοί λογαριασμοί, τηλέφωνα επικοινωνίας , με τη σημείωση “για το ορφανοτροφείο της Μαδαγασκάρης” ):

Orthodox Mission magazine ( english )

http://issuu.com/omfgr/docs/orthodoxmission2/1

Τελευταία άρθρα του μπλογκ :

Ο Χριστός στην Αφρική,

Δεν υπάρχουν σχόλια: