ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Ειρήνη + Εφραίμ οι θαυματουργοί Μεγαλομάρτυρες! (5 Μαΐου)

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=RRf8Z-khnHY ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑς.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ -ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΘΕΡΜΑ,ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ,ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ-ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓ.ΓΡΑΦΗ.ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΥ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΟ....ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΠΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΤΩΧΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.ΜΟΥ ΡΑΓΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ....ΚΑΙ ΕΝΙΩΣΑ ΑΠΟΓΝΩΣΗ.ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ,ΕΙΠΑ ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ....ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΜΑΡΙΑ

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Αγαπητή μου αδελφή, σας ευχαριστώ για το μήνυμά σας.
Για τα ζώα συγκεκριμένα δεν έχω υπόψιν κάποιο λόγο του Κυρίου, αλλά είναι γεγονός ότι σε όλη την παράδοση της Ορθοδοξίας διδάσκεται ο σεβασμός προς αυτά, όπως και προς όλα τα δημιουργήματα του Θεού.
Έτσι, στις βιογραφίες των αγίων βλέπουμε αμέτρητα περιστατικά αρμονικών σχέσεων και επικοινωνίας με τα ζώα. Ορισμένα θα δείτε εδώ: http://o-nekros.blogspot.gr/2010/09/blog-post_16.html
Στο τέλος αυτού του post δίνεται παραπομπή σε άλλα δύο posts μας σχετικά με τα ζώα και το σεβασμό προς αυτά. Επίσης αξίζει να δείτε ένα βιβλίο, με τίτλο "Η ζωοφιλία των αγίων και η αγιοφιλία των ζώων" (αναζητήστε το στο Διαδίκτυο).
Τα ζώα φυσικά σέβονται και συχνά υπηρετούν τους αγίους, αλλά και οι άγιοι τα ζώα (π.χ. θεραπεύουν, προστατεύουν, αλλά ενίοτε και ανασταίνουν ζώα, όπως θα δείτε στις αναρτήσεις που σας παρέπεμψα).
Ωστόσο η χορτοφαγία κάποιων σύγχρονων χορτοφαγικών και υγιεινιστικών ομάδων εμπνέεται και από τον ινδουισμό + βουδισμό, με τη θεωρία της μετενσάρκωσης (το ζώο θεωρείται ότι έχει ψυχή που έχει υπάρξει και ανθρώπινη). Αυτό απορρίπτεται από το χριστιανισμό, γι' αυτό και η κρεοφαγία επιτρέπεται, ενώ φυσικά η ανθρωποφαγία απαγορεύεται. Η κρεοφαγία επιτρέπεται από το χριστιανισμό, αλλά θεωρείται συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος. Έτσι, μπαίνει φρένο σ' αυτήν με τη νηστεία, ενώ οι άγιοι κατά κανόνα απέχουν του κρέατος σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ή και εντελώς.
Και κάτι άλλο: το να αγαπώ τα ζώα και να απομονώνομαι από τους ανθρώπους μάλλον σημαίνει ότι έχω κάποια πληγή στην ψυχή μου και φοβάμαι ή και μισώ τους ανθρώπους. Αυτό βέβαια είναι λάθος και εμποδίζει στην εντολή του Χριστού για αγάπη στον πλησίον. Χρειάζεται αρμονία σε όλα. Και η εξομολόγηση μαζί με την προσευχή, τη θεία κοινωνία, τον εκκλησιασμό κ.τ.λ. βοηθάνε στην αποκατάσταση της σωστής σχέσης με το συνάνθρωπο, όσο δύσκολος αγώνας κι αν απαιτείται γι' αυτό.
Εννοείται ότι η κακοποίηση των ζώων είναι μεγάλη αμαρτία και απορρίπτεται όχι μόνο από τους αγίους μας, αλλά και από τη λαϊκή μας παράδοση: και στα χωριά μας, όταν ήταν παραδοσιακά, όποιος βασάνιζε τα ζώα του εθεωρείτο απαράδεκτος.
Ευτυχώς υπάρχουν πλέον οι φιλοζωικές οργανώσεις, που βοηθούν όπου μπορούν.
Συγγνώμη για τη φλυαρία μου. Ο Χριστός να σας ευλογεί και προστατεύει πάντα, και όλο τον κόσμο, και όλα τα πλάσματά του...

Ανώνυμος είπε...

ΣΑς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ,ΘΑ ΔΩ ΤΑ POSTS ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΨΑΞΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.....ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ...ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ,ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΛΕΤΕ...ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΛΑΤΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ...ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ-ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΑΝΤΑ-ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ.ΔΗΛΑΔΗ..ΝΑ 'ΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ,ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥς ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΕΝΙΚΑ.. ΑΠΛΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΣΥΧΝΑ ΟΤΙ ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΥΠΕΡΒΑΛΟΥΝ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΠΧ ''ΤΑ ΖΩΑ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΗ '' ΚΛΠ ....-ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ- ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΖΩΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΟΙ,ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΦΡΙΚΤΑ...ΚΑΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ,ΤΑ ΓΔΕΡΝΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΑ ΓΙΑ ΓΟΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ..ΑΥΤΑ ΠΩΣ ΤΑ ΑΦΗΝΕΙ Ο ΘΕΟΣ...ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΚΑΚΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΘΩ ΠΑΡΗΓΟΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ,ΟΤΙ ΞΕΡΕΙ Ο ΘΕΟΣ,ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥ,ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΖΩΗ ΚΛΠ.ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑΚΙΑ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ...ΕΝΤΑΞΕΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΨΥΧΗ ΖΩΣΑ,ΑΙΩΝΙΑ,ΑΛΛΑ ΒΙΩΝΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ,ΠΟΝΟ ,ΑΓΑΠΗ....ΑΡΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ. ΧΙΛΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΖΩ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΕΤΟΙΑ.ΕΧΩ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥ,ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ...ΟΤΙ ΞΕΡΕΙ Ο ΘΕΟΣ... ΔΙΚΙΟ ΕΙΧΕ ΦΥΣΙΚΑ,ΑΛΛΑ..ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ,ΞΕΦΥΓΑ ΓΡΑΦΩ ΠΟΛΛΑ.ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ. ΑΠΛΑ ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΝΥΧΤΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΡΑΒΑΝΕ ΣΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΑ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΟΥς ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ..ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΩ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΩΤΙΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ. ΑΛΛΑ ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΑΙ ΚΛΑΙΩ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ...ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ο ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΤΙ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΘΕΟΣ ΘΑ ΤΑ ΦΥΛΑΓΕ ΑΦΟΥ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΑΗΜΕΝΑ.... ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΤΟ ΜΗΝΥΜΑ...ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΩ ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΦΩΤΙΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΟΛΟ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Η ΠΙΣΤΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΤΕ,ΜΠΑΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΜΕΡΕς ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ.......ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ.... ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ.....ΞΑΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΧΛΗΣΗ,ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΕ ΑΚΟΥΤΕ.ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΠΩ. ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. Μ.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Κοιτάξτε, ο Θεός έχει αφήσει τον άνθρωπο ελεύθερο και επιτρέπει να κάνουμε όσο κακό θέλουμε, όχι μόνο στα ζώα, αλλά και στους συνανθρώπους μας, όπως επίσης και στον εαυτό μας.
Πώς επιτρέπει τόσους πολέμους, γενοκτονίες, βασανιστήρια, αδικία, εκμετάλλευση, πόνο κλπ;
Είναι κατ' αρχάς μυστήριο πώς σκέφτεται και πώς -και γιατί- ενεργεί ή δεν ενεργεί ο Θεός.
Ο Χριστός π.χ. απάντησε στο κακό όχι με το να το πολεμήσει δυναμικά, αλλά με το να γίνει ο Ίδιος θύμα φρικτού βασανισμού και τρομετά οδυνηρής θανάτωσης. Έτσι, έδειξε το δρόμο που οδηγεί στον ουρανό - το σταυρό (μεταφορικά μιλώντας), την αυτοθυσία για τους άλλους, την υπομονή στον πόνο και στις τραγωδίες. Δείτε π.χ. πόσο υπέφεραν οι άγιοι, ιδίως οι μάρτυρες, όπως οι δύο που αναφέρονται εδώ ή ο άγιος Ραφαήλ, που γιορτάζει σήμερα (Τρίτη του Πάσχα), μαζί με το άγ. Νικόλαο και τη μικρούλα αγία Ειρήνη. Ο Θεός το επέτρεψε, όμως έτσι έγιναν άγιοι. Και σίγουρα έδωσε και τη δύναμη ν' αντέξουν αυτά τα μαρτύρια. Έτσι δίνει δύναμη σε όλους μας, ΑΡΚΕΙ να τη ζητάμε φυσικά και να προσπαθούμε να τον πλησιάσουμε, ιδίως με την προσευχή μας, την εξομολόγηση και τα μυστήρια της Εκκλησίας μας. ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΙΚΟ φυσικά, έτσι δεν είναι; Γιατί ο πανικός σκοτεινιάζει το μυαλό μας και μας γεμίζει φόβο, ενώ η γαλήνη βοηθάει να σκεφτούμε σωστά και να κάνουμε ό,τι πρέπει σε κάθε περίσταση.
Εύχομαι οι άγιοι να σας βοηθούν, και όλο τον κόσμο. Οι βίοι των αγίων και οι προσευχές της Εκκλησίας (π.χ. αυτές που βρίσκονται στο βιβλίο Ιερά Σύνοψις) νομίζω πως μπορούν, με τη χάρη του Θεού, να φέρουν ηρεμία σε μια ταραγμένη ψυχή - λιγοστεύοντας και τις οδυνηρές σκέψεις φυσικά, αντικαθιστώντας τις νομίζω με προσευχή: Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με. Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς. Άγιοι του Θεού, πρεσβεύσατε υπέρ ημών.
Στο Διαδίκτυο είναι συνηθισμένο να μη γράφουμε το όνομά μας ή να έχουμε ψευδώνυμο. Δεν είναι ψέμα, αφού δεν το κάνουμε για να κοροϊδέψουμε κάποιον. Μη σας στενοχωρεί αυτό.
Σας ευχαριστώ. Με αγάπη του αναστάντος Χριστού.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον αδελφό ή αδελφή που μας έστειλε το τόσο παρήγορο και ενθαρρυντικό σημερινό μήνυμα. Ευχόμαστε να έχει πάντα την ευλογία του Θεού, διά της Θεοτόκου και των αγίων μας.
Το ίδιο και όλος ο κόσμος.
Φυσικά, κάνουμε και λάθη. Απλά και ταπεινά - μακάρι να είναι όντως ταπεινά - προσπαθούμε να μεταφέρουμε λίγες σταγόνες ορθοδοξίας στους διψασμένους μπλογκοναύτες (κι εμείς οι ίδιοι είμαστε οι πιο διψασμένοι), στον ωκεανό της μπλογκόσφαιρας.
Είμαστε αδέξιοι, μικροί, δειλοί. Με τη βοήθεια και τις προσευχές όλων σας, φυσικά, και τις πρεσβείες της Παναγιάς μας & των αγίων μας.
Χριστός ανέστη.
Δόξα τω Θεώ.