ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος († 28 Ιανουαρίου 2008)


"Σταθήτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μην ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκιά μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ' επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ο,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ο,τι κινδυνεύει".

†Αθηνών Χριστόδουλος, τελευταίο του μήνυμα, Πρωτοχρονιά 2008 (από εδώ).

Όταν ζούσε, ήμουν πιο αφελής απ' όσο σήμερα και πολύ πιο έτοιμος να δικάσω τους πάντες και τα πάντα. Έχαψα λοιπόν αμέσως την εικόνα του που πλάσσαραν τα ΜΜΕ: πως ήταν ένας φιλόδοξος υποκριτής.

Γελοιοποιήθηκε από κάθε σατιρική εκπομπή της τηλεόρασης κι από οποιονδήποτε που ήθελε να πουλήσει εξυπνάδα. Συκοφαντήθηκε πως ήθελε να ιδρύσει κόμμα, να κυβερνήσει την Ελλάδα, να μετατρέψει την Εκκλησία της Ελλάδος σε πατριαρχείο για να γίνει ο ίδιος πατριάρχης...
Τώρα, πιο νηφάλιος, έχω άλλη άποψη γι' αυτόν. Ίσως έκανε και λάθη (όπως όλοι μας), όμως πιστεύω πως έπραξε ακριβώς αυτό που οφείλει να πράττει η Εκκλησία, η κιβωτός και μάνα μας: αγωνίστηκε για το λαό, προσπάθησε να προστατέψει το λαό μας (το λαό του, το λαό του Χριστού μας) από τα αρπαχτικά της Νέας Παγκόσμιας Τάξης Πραγμάτων.
Ο Αλαβάνος τον κατηγόρησε πως «χρησιμοποιεί το θρησκευτικό συναίσθημα για να διχάσει τον λαό σε πιστούς και σε άπιστους» (εδώ). Μα ο Χριστός δε διχάζει, ενώνει. Διχάζουν οι πονηροί κήρυκες της αθεΐας, που μετατρέπουν τον άνθρωπο σε ζώο, τον ελεύθερο σε σκλάβο, την αλήθεια σε ψέμα.

Φωτο από εδώ
Κάποιοι προτείνουν ένα σενάριο, πως ο ξαφνικός θάνατός του δεν ήταν τυχαίος· ότι του προκάλεσαν τον καρκίνο με ραδιενεργή ουσία, π.χ. πολώνιο, για να ξεκουμπιστεί και να μπει ανεμπόδιστα σε εφαρμογή το σατανικό σχέδιο υποδούλωσης της πατρίδας μας και καταστροφής του λαού μας μέσω της "οικονομικής κρίσης". Αν ο Χριστόδουλος ζούσε, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδρούσε, πάντως σίγουρα δε θ' ανεχόταν το ανήθικο, προδοτικό παιχνίδι σε βάρος του λαού και της χώρας μας. Παρόμοιο θάνατο λένε πως είχαν βρει μεθοδευμένα ο Γιάσερ Αραφάτ (εδώ), ο Ούγκο Τσάβες και ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος.
Δε θα πω ούτε ναι, ούτε όχι. Ούτε και θα υποτιμήσω την παρουσία του σημερινού αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β΄, που μπορεί να μην αστράφτει και να μη βροντάει, αλλά κάνει παρεμβάσεις, ηγείται μιας Εκκλησίας που βαστάζει τα βάρη των αναγκών αναρίθμητων ανθρώπων (όχι μόνο σε φαγητό) και, αν ενεργεί υπέρ του λαού μακριά απ' τις κάμερες, είμαι πολύ βαθιά νυχτωμένος για να το ξέρω.

Όμως, ο Χριστόδουλος βρόνταγε και άστραφτε - και οι ορθόδοξοι επίσκοποι έχουν παράδοση στο να υπερασπίζονται το λαό τους ασκώντας κριτική στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα (π.χ. οι Τρεις Ιεράρχες), όχι μόνο επειδή "κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να πει τη γνώμη του", αλλά επειδή είναι οι πνευματικοί ΗΓΕΤΕΣ του λαού μας και, δεδομένου ότι η πολιτική και οικονομική (θα έλεγα: και συνδικαλιστική) ηγεσία είναι ξεπουλημένη, μόνο αυτοί έχουν μείνει να πολεμήσουν για μας! Όποιοι λοιπόν ισχυρίζονται πως ο εκκλησιαστικός ηγέτης πρέπει να σιωπά ή πως είναι ένας απλός πολίτης, δεν αγαπούν το λαό μας - ή απλώς έχουν πέσει θύματα προπαγάνδας, που τόσο έντονη ασκείται με κάθε μέσο κι από κάθε υπαλληλίσκο της Νέας Τάξης!...
Αυτά, ως μια μικρή εξομολόγηση και μια προσευχούλα για την ανάπαυσή του.
Ο Θεός ας μας βοηθήσει κι ας μας δώσει ηγέτες που θα μας οδηγήσουν στην πνευματική μας τροφή, παρόλο που κατά βάθος δε νομίζω ότι το αξίζουμε. [Ως ΥΓ θα πω ότι θεωρώ παρόμοιους ηγέτες - όχι αλάνθαστους βέβαια, και οι οποίοι υποσκάπτονται από την υποκινούμενη προπαγάνδα των ΜΜΕ - τον Άνθιμο Θεσσαλονίκης και το Σεραφείμ Πειραιώς, ενώ επίσης σημαντικοί επίσκοποι και πνευματικοί ηγέτες του τόπου μας υπάρχουν κι άλλοι, όπως ο Γόρτυνος Ιερεμίας, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο Σιατίστης Παύλος (εδώ θα διαφωνήσουν ορισμένοι, δε με νοιάζει όμως) και άλλοι].

Λίγα για το μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο:

Βιογραφικό του, όπου και στοιχεία για το έργο του ως μητροπολίτη Δημητριάδος και κατόπιν αρχιεπισκόπου Αθηνών
Ιστοσελίδα αφιερωμένη στο πρόσωπο και το έργο του
Ιστοσελίδα αφιερωμένη σε αυτόν με πολλά άρθρα πνευματικών ανθρώπων για το πρόσωπό του
Άρθρα γι' αυτόν στο ιστολόγιο Τι και Πώς 

Η αίτηση συγγνώμης του Χριστόδουλου προς τους νέους:

3 σχόλια:

δάσκαλος είπε...

Βεβαίως και ο Χριστόδουλος είναι πλέον στην Κρίση του Θεού, αλλά ο εκκλησιαστικός ιστορικός του μέλλοντος θα τον καταγράψει δυστυχώς ως τον πρώτο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών που υποδέχτηκε τον αιρεσιάρχη Πάπα στην Ελλάδα.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ίσως, αλλά και ως εκκλησιαστικό ηγέτη που αγωνίστηκε για πολλά. Το ένα λοιπόν, αδελφέ, δεν ακυρώνει το άλλο...

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Αγαπητός αδελφός μας έστειλε ένα σχόλιο σε έντονο ύφος, όπου γράφει ότι κακώς προβάλλουμε τέτοια συνομωσιολογικά σενάρια για τους εν λόγω κεκοιμημένους. Κατόπιν με 2ο σχόλιο ζήτησε συγγνώμη για την οξύτητα του ύφους του.
Ευχαριστώ θερμά & ειλικρινά γι' αυτό το 2ο σχόλιο και διαβεβαιώνω τον αδελφό, και κάθε αδελφό, ότι υπάρχει ειλικρίνεια από πλευράς μας, έστω κι αν κάνουμε λάθη. Θα ήθελα να ανεβάσω τα 2 σχόλια, αλλά, επειδή γράφει για το 1ο ότι καλώς δεν το δημοσίευσα, δεν το κάνω. Η αλήθεια είναι ότι δεν το δημοσίευσα απλώς γιατί, από χθες, τώρα μόνο μπήκα στο blog και το είδα.
Θα ήθελα να απαντήσω ότι αυτά τα σενάρια συνομωσίας πιθανόν να είναι αληθινά. Η παγκόσμια πολιτική ιστορία έχει καταγράψει πολλές συνομωσίες και ξέρουμε ότι πολλά γίνονται και από κυβερνήσεις και από εταιρίες ή ομίλους εταιριών με στόχο το κέρδος - ακόμη και συνεργασία με δικτατορίες, υποκίνηση ανταρτών, ανατροπές κυβερνήσεων... Σε δυο τρεις δολοφονίες θα σταματούσαν;
Ειλικρινά, πιστεύω πως είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι απ' όσα φτάνουν στ' αφτιά μας ως ειδήσεις, με κάθε ΜΜΕ, είναι αληθινό και τι κατασκευασμένο, για οποιοδήποτε θέμα: από τη μόλυνση του περιβάλλοντος μέχρι την έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου, και φυσικά για τα θέματα διεθνούς διπλωματίας και πολιτικής. Αν και δεν ανεβάζω πολλά συνομωσιολογικά, στα περισσότερα θέματα παίζονται τόσα δισεκατομμύρια δολλάρια και ευρώ, που σχεδόν παντού μπορεί να κρύβεται ένα καλοστημένο ψέμα.
Φυσικά, δεν πρέπει να μας γίνεται εμμονή, αφού εξάλλου είναι καταστάσεις που μας ξεπερνούν κατά πολύ και συνήθως είναι αδύνατο να εξακριβώσουμε με βεβαιότητα την αλήθεια. Έτσι, η καχυποψία νομίζω πως χρειάζεται με μέτρο, αλλά, αν το υπερβεί, μπορεί να καταντήσει νοσηρή. Ας μπαίνει ένα ερωτηματικό, π.χ., σε τέτοιες θεωρίες, όπως εδώ, όπου δε μπορούμε να πάρουμε θέση.
Θεωρώ όμως ταπεινά πως τα σενάρια αυτά (μιλάω τώρα για τους προαναφερθέντες θανάτους) πρέπει να επισημαίνονται ως πιθανότητες. Αν είναι αληθινά, έχουμε μπροστά μας κάποιους νέους Εθνομάρτυρες.
Επειδή, επίσης, είναι σοβαρά πράγματα, μακάρι να βρισκόταν και κάποιος εισαγγελέας να ασχολούνταν... Αν τον άφηναν.
Ευχαριστώ και λυπάμαι που σας σκανδάλισα. Αλλά δε γίνεται να αρέσουν όλα σε όλους. Ευχαριστώ για την εκτίμησή σας. Ο Θεός μαζί σας.