ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Αριστούχος απόφοιτος του Πολυτεχνείου χειροτονήθηκε άμισθος ιερέας και θα υπηρετήσει την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Μπουρούντι


ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Αριστούχος απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, στέλεχος μεγάλης εταιρείας φωτισμού και αυτοματισμού στην Αθήνα, χειροτονήθηκε άμισθος ιερέας στη μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού Μαγνησίας και ετοιμάζεται να φύγει το καλοκαίρι στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Μπουρούντι.


Ο 25χρονος Μ. Παπανικολάου χειροτονήθηκε ιερέας στις 22 Μαρτίου από τον μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο.
 
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ / www.ethnos.gr
 
Ο 25χρονος Μ. Παπανικολάου χειροτονήθηκε ιερέας στις 22 Μαρτίου από τον μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο.
«Ημουν πάντα κοντά στην εκκλησία και ήθελα να προσφέρω στο έργο της από οποιοδήποτε πόστο. Η χειροτονία μου ήταν μια σημαντική στιγμή στη ζωή μου και τώρα μπορώ να φύγω για την Αφρική, για να βοηθήσω σε πρακτικά ζητήματα την Ορθοδοξία, στη Μαύρη Ηπειρο», λέει στο «Εθνος» ο Μιχαήλ Παπανικολάου.
Ο 25χρονος Μ. Παπανικολάου χειροτονήθηκε ιερέας στις 22 Μαρτίου στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής στο Καπανδρίτι, από τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και από τότε πηγαίνει στη δουλειά του ντυμένος με ράσο. Οι συνάδελφοί του γνώριζαν την αγάπη του για την εκκλησία και του στάθηκαν στην απόφασή του αυτή, ενώ τίποτα δεν έχει αλλάξει στη στάση τους απέναντί του.


Εθελοντικά
 

«Πιστεύω ότι αυτό που κάνω εγώ είναι ένα μοντέλο ιεροσύνης που εξελίσσεται. Εγώ θέλω να προσφέρω εθελοντικά στην εκκλησία, αυτό όμως σημαίνει πως θα το κάνω όποτε μπορώ, όποτε το επιτρέπουν οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, αλλά η καρδιά μου και το μυαλό μου θα είναι πάντα σε όσους έχουν ανάγκη», αναφέρει.

Ο επίσκοπος του Μπουρούντι Ιννοκέντιος
Ο επίσκοπος του Μπουρούντι Ιννοκέντιος
 
Αυτές τις μέρες ο νεαρός ιερέας τελεί τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στο χωριό Προμύρι του Πηλίου, όπου θα βρίσκεται με την οικογένειά του - τη σύζυγο και το μόλις 3 μηνών αγοράκι τους.
Από τα διπλανά Ανω Λεχώνια κατάγεται η μητέρα του, Ασημίνα Κοντογεωργίου, και ο Μ. Παπανικολάου έχει στενούς δεσμούς με την περιοχή. Η μητέρα του και ο πατέρας του, Νικόλαος, καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δέχτηκαν με χαρά την απόφασή του και τον στηρίζουν απόλυτα.
«Οι γονείς μου ήταν από την αρχή δίπλα μου. Οπως και η σύζυγός μου, που άλλωστε είναι επίσης κοντά στην εκκλησία και προσφέρει κι εκείνη εθελοντικά όσο μπορεί», λέει ο νεαρός ιερέας.


Ο ιερομόναχος
 

Πρότυπό του ήταν ο θείος του, ιερομόναχος, π. Αρτέμιος στη Μονή Γρηγορίου του Αγίου Ορους. Από μικρός, ο Μ. Παπανικολάου τον επισκεπτόταν στην αθωνική πολιτεία και συνδέθηκε μαζί του, και με άλλους μοναχούς, πνευματικά.
Ως φοιτητής στο Πολυτεχνείο πια, ωρίμασε η απόφασή του να χειροτονηθεί ιερέας και μόλις αποκαταστάθηκε επαγγελματικά, απευθύνθηκε στον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιο.
«Η περίπτωση του πατρός Μιχαήλ και άλλων νέων ανθρώπων αποτελεί μια νέα εμπειρία για την Εκκλησία. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν νέοι άνθρωποι, μορφωμένοι, καταξιωμένοι επαγγελματικά, έρχονται και ζητούν να χειροτονηθούν άμισθοι ιερείς, με μόνα κίνητρα την ανιδιοτέλεια, την αγάπη για την Εκκλησία και την προσφορά στον άνθρωπο. Αυτό, ιδιαίτερα για τις επαρχιακές μητροπόλεις είναι πολύ σημαντικό, γιατί εκεί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με ενορίες που έχουν ανάγκη από ιερείς», δηλώνει στο «Εθνος» ο κ. Ιγνάτιος.
Οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις δεν του επιτρέπουν να αναλάβει ενορία και να είναι συνεπής στα ιερατικά του καθήκοντα, γι΄ αυτό ο 25χρονος κληρικός θα βρίσκεται τις εορτές στον Βόλο και τα υπόλοιπα Σαββατοκύριακα θα διακονεί στο μετόχι της Μονής Χρυσοπηγής στο Παγκράτι.


Το έργο του Ιννοκέντιου - Ο αγωνιστής επίσκοπος του Μπουρούντι
 

innokentios2
Πατριάρχης Αλεξανδρείας & επίσκοπος Ιννοκέντιος
Ο Μ. Παπανικολάου περιμένει το καλοκαίρι να πάρει την άδειά του όχι για να πάει διακοπές, αλλά για να βρεθεί στην ιεραποστολή στο Μπουρούντι της Αφρικής.
Η επισκοπή εκεί ιδρύθηκε το 2009 και καλύπτει το Μπουρούντι και τη Ρουάντα.
Ο Μ. Παπανικολάου γνώρισε τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Μπουρούντι κ. Ιννοκέντιο και εντυπωσιάστηκε από την προσφορά του, καθώς ήδη στη μακρινή χώρα υπάρχουν τρεις ιεροί ναοί, πέντε ιεραποστολικά κέντρα, ιατρείο, νοσοκομείο, δημοτικό σχολείο και πολλά κατηχητικά.
«Μπορώ να προσφέρω σε πρακτικό επίπεδο, με βάση τις σπουδές μου ή την αγάπη μου για την εκκλησία. Θέλω να διακονήσω την εκκλησία όσο καλύτερα μπορώ. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και πού θα βρίσκομαι σε μερικά χρόνια, αλλά σίγουρα θα βρίσκω χρόνο να πηγαίνω στην ιεραποστολή στην Αφρική», αναφέρει.
Ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ιννοκέντιος κατάγεται από την Ουγκάντα και χειροτονήθηκε επίσκοπος τον Δεκέμβριο του 2012 (από εκεί η φωτο).

Εχει την επίβλεψη και του δημοτικού σχολείου, στο οποίο φοιτούν 700 μαθητές και λόγω του μεγάλου αριθμού τους εφαρμόζεται διπλοβάρδια. Αυτό είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ωστόσο σύμφωνα με τον επίσκοπο Ιννοκέντιο το πιο σημαντικό είναι η έλλειψη πόσιμου νερού. Γι' αυτό προτείνει να επισκευαστεί και να επεκταθεί το σύστημα συλλογής βρόχινου νερού από τις στέγες των κτιρίων για να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών.

ΕΙΠΕ 

«Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά η αλήθεια είναι πως υπάρχει μόνο ένας μικρός αριθμός θρανίων και τα περισσότερα παιδιά κάθονται στο πάτωμα. Ολα τους είναι ξυπόλυτα. Μια σκέψη μας ήταν πώς να μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα-δυο τόπια ύφασμα να τους φτιάξουμε σχολικές ποδιές», έγραψε πρόσφατα σε σημείωμά του ο επίσκοπος Μπουρούντι Ιννοκέντιος. Η επιστολή αυτή συγκίνησε τον Μ. Παπανικολάου, που αποφάσισε να μεταβεί στο Μπουρούντι και να προσφέρει ό,τι μπορεί.


Επισκεφτείτε επίσης:
Ιερείς της Μαύρης Αφρικής
Ορθόδοξη Ιεραποστολή
Ορθόδοξο Κογκό
Ο doctor Antonios της Ουγκάντα

1 σχόλιο:

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ευχαριστώ από καρδιάς τον ανώνυμο αδελφό που έστειλε σχόλιο, στο οποίο ζήτησε να μην παρεξηγήσω την επιμονή του να σχολιάζει.
Όχι φυσικά, δεν παρεξηγώ. Αλλά ούτε και διαβάζω πια τα σχόλια. Κατ' εξαίρεσιν μπήκα τώρα και είδα δυο τρία. Το έχω ξανακάνει παλιότερα βεβαίως και το επαναλαμβάνω και τώρα, γιατί κάποιες φορές με κουράζει - αδύναμος γαρ - η πίκρα που βγάζουν κάποια σχόλια, ιδίως ορθοδόξων αδελφών.
Συγχωρέστε με, αδελφοί, και δεχτείτε τις ευχαριστίες και τις ευχές μου, με αγάπη Χριστού.