ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Αναστήθηκε ο Χριστός;


Ένας σύγχρονος άγιος διδάσκαλος του χριστιανισμού (ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος – ένας παπάς τρομερά τίμιος και ταπεινός, που κοιμήθηκε το 1989) γράφει πως στους αποστόλους (που διακήρυξαν την ανάσταση του Χριστού) μπορεί να συνέβη ένα από τα εξής τρία πράγματα: ή εξαπατήθηκαν ή μας εξαπάτησαν ή είπαν την αλήθεια.
 
Εικ. από εδώ (μπείτε, παρακαλώ)
 
Να εξαπατήθηκαν, και να νόμισαν από λάθος πως ο Χριστός αναστήθηκε, είναι αδύνατο. Ήξεραν πάρα πολύ καλά το Χριστό και, επιπλέον, δεν ήταν μόνον οι 12 μαθητές του στενού περιβάλλοντός Του, αλλά πάρα πολλοί. Ο απόστολος Παύλος αναφέρει πως είδαν τον αναστημένο Χριστό πάνω από πεντακόσιοι μαθητές Του (Α΄ προς Κορινθίους, 15, 6)!
Το να εξαπάτησαν οι απόστολοι όλους τους άλλους (έστω οι 12 ή οι 12 με κάποιους συνεργάτες) επίσης είναι απίθανο, γιατί οι άνθρωποι αυτοί (εκτός από το ότι έκαναν θαύματα και είχαν και στη συνέχεια επικοινωνία με το Χριστό και με το Άγιο Πνεύμα) πέθαναν μαρτυρικά επιμένοντας πως είδαν το Χριστό αναστημένο. Αν ήταν απατεώνες, δεν είχαν λόγο να θυσιάσουν τη ζωή τους επιμένοντας σ’ ένα ψέμα, και μάλιστα ΟΛΟΙ, και σε διαφορετικό τόπο: ο Πέτρος στη Ρώμη, ο Ανδρέας στην Πάτρα, ο Βαρθολομαίος στην Αρμενία, ο Ματθαίος στην Αιθιοπία, ο Θωμάς στην Ινδία κ.τ.λ.
Να προσθέσουμε εδώ ότι, αν ο Ιησούς δεν πέθανε στο σταυρό, αλλά τον κατέβασαν ζωντανό και τον θεράπευσαν (όπως νομίζουν κάποιοι που δεν δέχονται την ανάσταση), θα έπρεπε να έχει κάνει δημόσιες εμφανίσεις στη συνέχεια. Εκείνος όμως εμφανίστηκε μόνο στους μαθητές Του (έστω στον ευρύ κύκλο), οι οποίοι ήδη τον πίστευαν. Αν επρόκειτο για απάτη, το λογικό θα ήταν να εμφανιστεί στον κεντρικό δρόμο της Ιερουσαλήμ! Και επιπλέον, τι απέγινε μετά από 40 μέρες;
Είναι παράλογο να θεωρούμε πως ήταν ζωντανός και όμως εξαφανίστηκε και άφησε τους μαθητές Του να προσπαθούν να πείσουν τους πάντες πως αναστήθηκε, χωρίς να τον έχουν μπροστά τους να τον δείξουν (επειδή αναλήφθηκε στον ουρανό 40 μέρες μετά).
Αυτό που μένει λοιπόν ως λογική εκδοχή είναι ότι οι απόστολοι είπαν την αλήθεια, όταν βεβαίωσαν όλο τον κόσμο ότι έζησαν από κοντά την εμπειρία της ανάστασης του Χριστού. Αληθώς ανέστη, λοιπόν! Και στα δικά μας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την άποψη του π. Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου για το ενδεχόμενο να μην αληθεύει η ανάσταση του Χριστού.
Η άποψή μας για την ύπαρξη του Θεού και την αθεΐα βρίσκεται στα links που δίνουμε κάτω από αυτή την ανάρτηση.
Και εδώ για το Πάσχα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο γάλλος συγγραφέας Robert Ambelain στο βιβλίο του "Γολγοθάς και τα βαριά μυστικά του"εκδόσεις Νέος Σταθμός, αναφέρει ότι οι σταυρωμένοι και γενικά οι καταδικασμένοι σε θάνατο, δεν είχαν το δικαίωμα ταφής και ότι τα σώματα του ρίχνονταν σε ένα λάκκο αποσύνθεσης τον περίφημο βουρκόλακκο(fossa infamia). Έχουν βάση τα λεγόμενα του συγκεκριμένου συγγραφέα; Λέει ανοησίες; Αγόρασα το εν λόγω βιβλίο από καροτσάκι πλανόδιου σε ευτελή τιμή μόνο και μόνο επειδή μου έκανε εντύπωση ο τίτλος του.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιό σας, αγαπητέ αδελφέ. Γενικά ο Αμπελαίν δεν είναι σοβαρός συγγραφέας. Για παράδειγμα, τι παραπομπές δίνει γι' αυτά που γράφει;
Όμως στην περίπτωση του Χριστού πρέπει να πούμε ότι το σώμα Του το πήρε ο άγιος Ιωσήφ από την Αριμαθαία - και το έθαψε σε δικό του τάφο - μετά από άμεση αίτηση στον Πιλάτο. Οπότε, κι αν ακόμη ισχύουν αυτά, στην περίπτωση του Ιησού δεν ίσχυσαν.
Όμως περιπτώσεις όπου οι οικείοι ενός εκτελεσμένου κατάδικου δωροδοκούσαν και έπαιρναν το σώμα του σίγουρα υπήρχαν πολλές - αφού αναφέρεται ότι και ζωντανούς κατέβαζαν καμιά φορά σταυρωμένους και τους έσωζαν! Άρα όλα είναι σχετικά.
(Στην περίπτωση του Χριστού δεν ισχύει το τελευταίο, για λόγους όπως αυτοί που εκτίθενται στο άρθρο).
Για τον Αμπελαίν μπορείτε να διαβάσετε ένα σχολιασμό (στο βιβλίο του "Ιησούς") εδώ:
http://www.oodegr.com/oode/grafi/kritiki/abelen1.htm

Πιθανόν να σας ενδιαφέρει και αυτό:
http://www.oodegr.com/oode/sygrafeis/skoteinoi_syggrafeis_1.htm
Σας ευχαριστώ. Ο Θεός μαζί σας.