ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Orthodox Christian Easter 2014 in the Hong Kong & Taiwan - Πάσχα 2014 στην Κίνα, λειτουργίες και προβληματισμοί



The Website of the Orthodox Metropolitanate of Hong Kong & South East Asia
台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan
Orthodox martyrs blood, saints and spiritual agonists in China 


Πηγή των βίντεο: το Ιστολόγιο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής

Πάσχα 2014 στην Κίνα


Του κ. Ανδρέα Κυριακού

Σε ρωσσικό ιστολόγιο (pravoslavie.ru) εντόπισα κάποιες πληροφορίες σχετικά με το φετινό Πάσχα στην Κίνα. Κατ’ αρχήν τις παραθέτω. 
Κατά την ημέρα του Πάσχα ο π. Δημήτριος Φεντόριν, ορθόδοξος κληρικός από το Βλαδιβοστόκ, πόλη της Σιβηρίας κοντά στα κινεζικά σύνορα, βρέθηκε στην κινεζική πόλη Χαρμπίν (Μαντζουρία). Εκεί τέλεσε τη θεία λειτουργία σε ορθόδοξη εκκλησία της πόλεως ενώπιον 120 ορθοδόξων. Δεν διευκρινίζεται αν ήταν Κινεζοι και Ρώσσοι ή μόνο Ρώσσοι. 
Στη Σαγκάη, κινεζική μεγαλούπολη στο ανατολικό μέρος της Χώρας, ο π. Αλέξιος Κισέλεβιτς τέλεσε την παρχαλινή λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου ενώπιον 350 Ρώσσων, Ουκρανών, Ελλήνων, Γάλλων κι Αμερικανών Ορθόδοξων. Τέλος στην πρωτεύουσα της Χώρας Πεκίνο (Μπέιτζινγκ) στους χώρους της Ρωσσικής πρεσβείας, ο π. Σέργιος Βαρόνιν, εφημέριος του ναού, τέλεσε την πασχαλινή λειτουργία στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενώπιον 300 Ορθοδόξων. Πρέπει να αναφέρω την πληροφορία ότι στο Χόνγκ Κόνγκ (αυτόνομη περιοχή της Κίνας από το 1997) τελέστηκε πασχαλινή θ. λειτουργία στην εκκλησία των Απ. Πέτρου και Παύλου.

Από το Μάιο του 2013, που ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος πραγματοποιήσε επίσκεψη στη Χώρα, δεν ακούστηκε τίποτε το συγκεκριμένο από τους κυβερνώντες την κομμουνιστική Κίνα για την αναγνώριση της Ορθοδοξίας. 
Ενώ οι ντόπιες θρησκείες του Ταοϊσμού και Κομφουκιανισμού επιτρέπονται, όπως κι ο Βουδδισμός και το Ισλάμ, μόνο ο Παπισμός κι ο Προτεσταντισμός τυγχάνουν αναγνώρισης από το καθεστώς. Η περσινή παρουσία κινέζων ορθόδοξων στις λατρευτικές συνάξεις όπου χοροστάτησε ο πατριάρχης Κύριλλος δεν ήταν παρά ένα πυροτέχνημα, μια προσωρινή κατάσταση προς το θεαθήναι. Το κινεζικό καθεστώς δεν θέλει -όπως φαίνεται μέσα από τα γεγονότα- να επιτρέψει την επίσημη παρουσία της Ορθοδοξίας στη Χώρα. Οταν σκεφθεί κανείς ότι για να μπει κανείς στη ρωσσική πρεσβεία για να εκκλησιαστεί χρειάζεται να δείξει διαβατήριο, αυτό σημαίνει πως αυτόματα οι κινέζοι ορθόδοξοι αποκλείονται από τις λατρευτικές συνάξεις, έστω κι αν γίνονται κάθε Κυριακή.

Οσο για τις υπόλοιπες λειτουργίες, δηλαδή στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας και στη Σαγκάη, θυμίζουν τις πολυδιαφημιζόμενες λειτουργίες σε κατεχόμενες εκκλησίες της Κύπρου, όπως λ.χ. στον Αγιο Γεώργιο τον Εξωρινό στην εντός των τειχών Αμμόχωστο. Για το Χονγκ Κονγκ είναι γνωστό ότι εκεί υφίσταται από το 1997 Μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ομως κι εκεί ο εθνοφυλετισμός τονίζει εμφαντικά την παρουσία του.

Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά την επίσκεψη του πατριάρχη της Μόσχας δεν έγινε ουσιαστικά τίποτε που να μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως μπορεί οι Ορθόδοξοι της Κίνας να αποκτήσουν ξανά τα δικαιώματα που στερήθηκαν βάναυσα το 1949 με την επικράτηση του αθειστικού καθεστώτος του Μάο.

Ενώ ο Προτεσταντισμός προελαύνει ακάθεκτος (ελέω Αμερικής), η Ορθοδοξία βρίσκεται ουσιαστικά στην παρανομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δείτε και τα links που δίνουμε παραπάνω (ανάμεσα στα βίντεο), καθώς και: Η Ορθοδοξία στην Κίνα, άλλοτε και τώρα & Άγνωστοι Κινέζοι νεομάρτυρες
Αλλά και: «Όπως τα γουρούνια στο σφαγείο»: Η ημέρα που οι Κινέζοι αξιωματούχοι δολοφόνησαν βάναυσα το αγέννητο παιδί μου

Δεν υπάρχουν σχόλια: