ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Πάμε Βραζιλία; Πυρετώδεις ετοιμασίες ενόψει Μουντιάλ, αλλά όχι μόνο ποδοσφαιρικές!


Από το Ιστολόγιο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής


Σε λίγες μέρες ξεκινά στη Βραζιλία το Μουντιάλ, σε μια χώρα 200 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλά μαζί με το ποδοσφαιρικό γεγονός, το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει και μια μεγάλη εκστρατεία από όλες τις χριστιανικές ομολογίες και πολλές θρησκείες του κόσμου να προσεγγίσουν τους Βραζιλιάνους αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Όλοι θα είναι παρόντες, προσπαθώντας να διευρύνουν τη θρησκευτική τους επιρροή στη Βραζιλία και μέσω ποδοσφαίρου ! 

Όλοι κάνουν τα σχέδιά τους αποστέλλοντας δεκάδες χιλιάδες “ιεραποστόλους” για να διαδώσουν τη θρησκευτική τους πίστη ( είτε χριστιανική είτε όχι ). Όλοι εκτός από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία !!! Σύμφωνα με την απογραφή του 2010, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Βραζιλία είναι μόλις 131.571 ( τα στατιστικά στοιχεία μπορείτε να τα δείτε στις σελίδες 143-144 στον παρακάτω σύνδεσμο )σε ένα πληθυσμό 200 εκατομμυρίων κατοίκων, τη στιγμή που οι κάτοικοι της Βραζιλίας που προέρχονται από Ορθόδοξες χώρες είναι πολύ περισσότεροι ! Αυτό σημαίνει ότι η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία όχι μόνο αδυνατεί να διαδώσει την Ορθόδοξη διδασκαλία στους ντόπιους Βραζιλιάνους, αλλά αδυνατεί να προσεγγίσει και τους προερχόμενους από ορθόδοξες χριστιανικές χώρες μετανάστες της Βραζιλίας ( π.χ. οι περισσότεροι Ουκρανοί είναι Ουνίτες ή προτεστάντες ) !



Orthodoxy in Brazil

http://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/periodicos/94/cd_2010_religiao_deficiencia.pdf

 
Το θλιβερό της όλης υπόθεσης είναι ότι τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και οι τοπικές Ορθόδοξες εκκλησίες αδυνατούν να σχεδιάσουν έναν Ορθόδοξο χριστιανικό Ευαγγελισμό των Εθνών, με αποτέλεσμα το κενό αυτό να έρχονται να το καλύψουν χιλιάδες προτεσταντικές και πεντηκοστιανές ομάδες, οι οποίες απέκτησαν εκατομμύρια μέλη μέσα σε 30-40 χρόνια !
 

Γιατί αυτοί μπορούν και η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί ; Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς ; Τι συμβαίνει ;
 

Γιατί πολύ απλά φαίνεται ότι η Ιεραποστολή είναι κάτι που δεν απασχολεί ως κάτι πρωταρχικό τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες !
 

Έτσι, δυστυχώς, τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, αντί να σχεδιάζουν ΜΑΖΙ την Ορθόδοξη μαρτυρία και ιεραποστολή στα Έθνη, “τσακώνονται” για την επιρροή τους στο Κατάρ !
Έτσι, δυστυχώς, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και το Πατριαρχείο Μόσχας, αντί να συνεργάζονται ΜΑΖΙ στο θέμα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, διατηρούν ξεχωριστές ιεραποστολές στα ίδια κράτη, ενώ υπάρχει διαμάχη για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας !
Και, δυστυχώς, υπάρχει το Σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά και άλλα μικρότερα σχίσματα σε άλλες ορθόδοξες χώρες !
 

Όλες οι άλλες χριστιανικές ομολογίες κάνουν σχεδιασμό για την “ιεραποστολή” τους, ετοιμάζουν χιλιάδες “ιεραποστόλους” και τους αποστέλλουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Διαβάζει κανείς τις συνεδριάσεις των τοπικών Συνόδων των αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και δεν υπάρχει, σχεδόν ποτέ, στην ημερήσια διάταξη θέματα που αφορούν τον Παγκόσμιο ορθόδοξο Ευαγγελισμό των ανθρώπων, την Ορθόδοξη Ιεραποστολή, τις κοινές δράσεις ! Και μη μας πει κανείς ότι μπορούν καλύτερα οι άλλες χριστιανικές ομολογίες και δεν μπορεί η Ορθόδοξη Εκκλησία ! Ναι, μέχρι το 1990 που οι περισσότερες ορθόδοξες χώρες είχαν αθεϊστικά καθεστώτα, αυτό αποτελούσε μια δικαιολογία. Η σημερινή, όμως, ανοργανωσιά, η έλλειψη σχεδιασμού και οι περιορισμένες κινήσεις ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ.
 

Χρειάζεται αρετή και τόλμη μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Να λύσουν άμεσα τα διοικητικά τους προβλήματα και μετά να ριχθούν ΕΝΩΜΕΝΕΣ και συντονισμένες σε μια κοινή Ορθόδοξη Ιεραποστολική προσπάθεια σε όλα τα κράτη. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με μερικά φυλλάδια, αλλά με τη χρήση του διαδικτύου και της ιντερνετικής τηλεόρασης και ραδιοφώνου και μέσω facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
 

Όλες οι χριστιανικές ομολογίες, ακόμα και οι πιο μικρές, έχουν μια επίσημη ιστοσελίδα ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ, όπου δουλεύουν εθελοντές και μεταφράζουν τις απόψεις τους σε πολλές γλώσσες, πάνω από 200 ! Ακόμα η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αξιώθηκε να δημιουργήσει μια τέτοια παγκόσμια ιστοσελίδα Ορθόδοξης χριστιανικής κατήχησης, με την ερμηνεία της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας από ορθόδοξη χριστιανική σκοπιά ! Το πιο απλό, που δεν θα είχε και μεγάλο κόστος, και δεν θα χρειαζόταν τόσο ανθρώπινο δυναμικό, ακόμα και αυτό δεν έχει δημιουργηθεί το έτος 2014 !
 

Ως πότε θα περιμένουν τα Έθνη να ακούσουν τη φωνή της πρωτοχριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ; Ως πότε οι κάτοικοι της Βραζιλίας και της Λατινικής Αμερικής δεν θα γνωρίζουν την αρχαία πρωτοχριστιανική Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία ;
 

Ο Τριαδικός Θεός να δώσει αυτή η χρονιά να είναι η αρχή για τον Ορθόδοξο Ευαγγελισμό της Βραζιλίας και όλης της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός να ανοίξει πύλες Ορθόδοξου Ευαγγελισμού ! Ας προσευχηθούμε στον Παράκλητο, στο Άγιο Πνεύμα, να οδηγήσει τους κατοίκους της Βραζιλίας στη ΜΙΑ Εκκλησία, στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία !

Επισκεφτείτε και:


Δεν υπάρχουν σχόλια: