ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Για το Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή



 

2014, σαράντα χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή.
Θα παρακαλέσω τα μέλη της ΚΝΕ, ιδίως τους μαθητές, αλλά και τους γονείς τους, να διαβάσουν τα παρακάτω βιβλία:
π. Νεκτάριου Αντωνόπουλου, Αρχιεπίσκοπος Λουκάς, ένας άγιος ποιμένας και γιατρός χειρουργός (1877-1961), εκδόσεις Ακρίτας (ένα δείγμα εδώ).
Γεωργίου Ανσίμωφ, Εχθρόςτου Λαού – Η σταυρική πορεία του αγίου νεομάρτυρα π. Παύλου Ανσίμωφ, εκδόσεις Αρχονταρίκι (παρουσίαση εδώ).
Ιωάννη Ιανολίδε, Συνταρακτικά περιστατικά Φυλακισμένων Ρουμάνων Ομολογητών και Μαρτύρων του 20ου αιώνα, εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη (δείγματα εδώ).
Επίσης, μπορούν να διαβάσουν το βιβλίο του Βίργκιλ Γκεοργκίου Από την 25η ώρα στην αιώνια ώρα – Το αίνιγμα της σχέσης με τον πατέρα, εκδόσεις Αρμός.

Σ’ αυτά (αν έχουν την τόλμη να τα διαβάσουν, όπως ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα) θα δουν μια άλλη όψη του υπαρκτού σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τη Ρουμανία, που πιστεύω ακράδαντα ότι θα καταρρίψει μερικούς μύθους, με τους οποίους είναι εμποτισμένες αρκετές γενιές αδελφών μας Ελλήνων κομουνιστών.
Επίσης, παρακαλώ να διαβάσουν το Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς, Αρχιεπίσκοπος Σαγκάης και Σαν Φρανσίσκο, έκδ. ιεράς μονής αγίου Νεκταρίου Δωρίδος, όπου θα δουν έναν δικό μας «κομουνιστή», που όχι μόνο αγωνίστηκε για το συνάνθρωπο μέχρις εσχάτων αλλά ενώθηκε και με το Θεό – τον πραγματικό Θεό, τον Ιησού Χριστό, και όχι τον όντως ανύπαρκτο «θεό» που αρνείται ο μαρξισμός.
Επίσης, αν αγαπούν ιδιαίτερα το διάβασμα, ας διαβάσουν και το βιβλίο: Ιερόθεου, μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Εμπειρική Δογματική της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, εκδόσεις Πελαγίας, όπου θα καταλάβουν γιατί η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία, αλλά οδός θεραπείας και τελειοποίησης του ανθρώπου και του κόσμου, και γιατί οι ορθόδοξοι χριστιανοί επιμένουμε σ’ αυτήν.

Αν και συμπαθώ το σοσιαλισμό – που έχει συνδεθεί και με το χριστιανισμό αρκετά επιτυχώς – και φυσικά απεχθάνομαι το φασισμό και τον ιμπεριαλισμό (σε όλες τις μορφές του), οφείλω να επισημάνω ότι διαπιστώνω δύο μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο χριστιανισμό και τον κομουνισμό:
Α) Ο κομουνισμός υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος θα ευτυχήσει όταν λυθούν τα βιοτικά και κοινωνικά του προβλήματα. Ο χριστιανισμός γνωρίζει από πείρα ότι ο άνθρωπος ευτυχεί όταν αγαπά και όταν, διά της αγάπης προς όλους, ενώνεται με το Θεό εν Χριστώ και γίνεται άγιος. Τότε είναι απρόσβλητος από τα κοινωνικά, οικονομικά και οποιαδήποτε άλλα προβλήματα, όσα κι αν έρχονται στη ζωή του.
Η ευτυχία αυτή – σωστότερη λέξη «η χαρά» – διατηρείται στην αιωνιότητα, γιατί ο άνθρωπος δεν πεθαίνει. Θάνατος δεν υπάρχει. Δεν πρόκειται για δόγμα, αλλά για εμπειρική διαπίστωση.

Β) Ο χριστιανισμός ενδιαφέρεται για τον καθένα συγκεκριμένο άνθρωπο, τον οποίο τελειοποιεί σταδιακά φτάνοντάς τον (αν ο ίδιος το θέλει) μέχρι την απόλυτη ένωσή του με το Θεό, σε αυτή τη ζωή και όχι απλώς «μετά θάνατον». Ο κομουνισμός ενδιαφέρεται για την κοινωνική τάξη και τον ένα συγκεκριμένο άνθρωπο τον εκμηδενίζει, αν κριθεί ότι παρεμποδίζει αυτό που θεωρείται συμφέρον της κοινωνίας. Γι’ αυτό εξάλλου τόσοι κομουνιστές αποκηρύχθηκαν και διώχθηκαν από την ηγεσία των κομμάτων τους (συκοφαντούμενοι ότι διεφθάρησαν), όταν διαφώνησαν με αυτήν.

Είπα ότι ο σοσιαλισμός έχει συνδεθεί με το χριστιανισμό αρκετά επιτυχώς. Στην πραγματικότητα, η μορφή του σοσιαλιστικού κινήματος που θεωρώ ότι ταιριάζει περισσότερο στο χριστιανισμό είναι ο αναρχισμός (απουσία εξουσίας). Όχι φυσικά ο αναρχισμός της πέτρας και της μολότωφ, αλλά ο μη βίαιος αναρχισμός του Προυντόν κ.ά. Για περισσότερα, μπορείτε να αναζητήσετε το άρθρο μας «Οι άγιοι αναρχικοί».

Τις παραπάνω σκέψεις ξεχάστε τις. Δεν είναι παρά δικές μου φλυαρίες. Τα βιβλία όμως, σας παρακαλώ, διαβάστε τα. Ίσως αλλάξει η ζωή σας.
Τα προτείνω για κάθε αριστερό, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του, αλλά και για κάθε συνάνθρωπο γενικά. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το Διαδίκτυο ή στο χριστιανικό βιβλιοπωλείο της πόλης σας ή σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της περιοχής όπου μένετε. Αν θέλετε φυσικά, να δείτε τον κόσμο κι αλλιώς, πέρα από αυτά που νομίζετε.
Σας ευχαριστώ. Καλή σχολική χρονιά – καλό διάβασμα.

Επιδόρπιο:
Γιατί να θέλω να είμαι Ορθόδοξος Χριστιανός;
Ο πολιτισμός της νεκροκεφαλής
Πώς ξέρουμε σίγουρα ότι υπάρχει Θεός;
Έλληνες που σκοτώθηκαν από κομουνιστές για τη χριστιανική πίστη τους

Δεν υπάρχουν σχόλια: