ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Την ώρα του καρφιού θα φανεί πόσο χριστιανοί είμαστε...



 
Γέροντας Νίκων, Νέα Σκήτη Αγίου Όρους
Ζωντανό Ιστολόγιο, Προσκυνητής

 
Όλος ο Χριστιανισμός ήταν κόντρα στην λογική του κόσμου.

Η πίστη μας δεν μαθαίνεται με διαβάσματα και ακούσματα. Στην πράξη, με την εφαρμογή θα διαπιστώσουμε εάν είναι αλήθεια. Την πίστη μας είναι ζωή και την μαθαίνουμε ζώντας! Μετά από 2000 χρόνια θα πιστεύουμε μόνο; Εάν δεν ζούμε τον Θεό, δεν τον ξέρουμε.

Ο διάβολος μας βοηθά να κάνουμε ελεημοσύνη, να νηστεύουμε, να παρθενεύουμε, να χτίζουμε Εκκλησίες, γιατί ξέρει ότι μπορεί να μας ρίξει στην υπερηφάνια. Μόνο δύο πράγματα δεν θα σε αφήσει να κάνεις ο διάβολος: να πεις Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με και να πας να εξομολογηθείς. Τα λόγια είναι φτώχεια, με τη ζωή μας θα μιλήσουμε για τον Χριστό.

Εμείς οι Χριστιανοί είμαστε το πρόβλημά μας και το πρόβλημα των άλλων. Επειδή είναι δύσκολο να διορθώσουμε τον εαυτό μας προτιμούμε να διορθώνουμε τον άλλον. «Δεν θα υπήρχαν ειδωλολάτρες εάν εμείς ήμασταν χριστιανοί» (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος).

Λόγοι άνευ βίου σιωπούν. Βίος άνευ λόγου βοά. Ζήσε με το σώμα σωστά για να ακολουθήσει η ψυχή. Πιο εύκολα πας στον Παράδεισο, παρά στην κόλαση. Για να πας στην κόλαση πρέπει να ιδρώσεις!

Όποια είναι η ζωή σου, αυτή θα είναι και η φιλοσοφία σου και όχι το ανάποδο.

Έχουμε πάψει να είμαστε απλοί. Ένας άνθρωπος έχει 1000 θελήματα. 1000 άγγελοι έχουν ένα θέλημα, πως να αρέσουν στον Θεό. Δεν υπάρχει αμαρτία που δεν την έχουμε αποδεχτεί πρώτα στο μυαλό μας.

Στην κόλαση δεν θα πάμε γιατί είμαστε αμαρτωλοί, αλλά γιατί δεν μετανοούμε και δεν πάμε να εξομολογηθούμε.

Είμαστε τεμπελάκηδες και ζητάμε ο Θεός να κάνει τη δουλειά μας! Πρέπει ο άνθρωπος να κάνει αυτό που αναλογεί στις δικές του δυνάμεις και μετά ο Θεός θα κάνει το θαύμα του. Δε μπορούμε εμείς να διαλέξουμε τους σταυρούς μας, άλλοι μας τους ετοιμάζουν… Την ώρα του καρφιού θα φανεί πόσο χριστιανοί είμαστε. Η έλλειψη υπομονής δείχνει έλλειψη αγάπης, υπερβολικό εγωισμό κι υπερηφάνια. Η αγιότητα δεν είναι κολλητική.

Το διαδίκτυο και η τεχνολογία είναι πολύ καλή κι ευλογημένη. Λίγο την χρησιμοποιούμε, έχουμε αργήσει θα έπρεπε να έχουμε κάνει πολύ περισσότερα. Είμαστε πολύ καθυστερημένοι από την αμαρτία μας. Ποτέ οι χριστιανοί δεν είχαν τόσα όπλα να πολεμήσουν και να αμυνθούν. Το διαδίκτυο είναι θησαυροφυλάκιο και αποχωρητήριο. Από εμάς εξαρτάται που θα πάμε.

Δεν χρειαζόμαστε γαλαξίες καινούργιους, καθρέφτες χρειαζόμαστε για να δούμε τα ελαττώματά μας.

Με το πρόσχημα της αγάπης θέλουμε να επιβάλουμε τις σωστές απόψεις μας στους άλλους για να φανεί η ανωτερότητά μας. Η αγάπη είναι το αγαπημένο ρούχο του διαβόλου… Αγαπά τα πάντα εκτός από τον Χριστό. Για να κυριαρχήσει το κακό, αρκεί να μην κάνουν τίποτα οι καλοί. Πρέπει να είμαστε αγωνιστές και να στηρίζει ο ένας τον άλλον. Μάθε από τον Ιούδα!


Και:

Ενότητα αναρτήσεων για τον π. Νίκωνα
Ο άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς για τη στενοχώρια και τη ματαιοδοξία
Ένας άστεγος, μια τυρόπιτα & μια πνευματική σόμπα δώρο του Χριστού...
 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία και καλά όλα αυτά αλλά για να μιλήσουμε και λίγο ιστορικά σας στέλνω ένα link ενός άλλου ιστολογίου το οποίο δεν θα έλεγα ότι εκτιμώ και απόλυτα.Αλλά στο συγκεκριμένο γράφημα του αφήνει κάποια εύλογα ερωτηματικά.
Κ.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Σας ευχαριστώ, αδελφέ. Δε βλέπω το link όμως.
Πάντως πρέπει να πω ότι τα ιστορικά ζητήματα - όποια κι αν είναι - δεν πρέπει να μπερδεύονται με την εδώ και τώρα ανάγκη όλων μας για πνευματικό αγώνα και μετάνοια, δηλ. αλλαγή του νου και της οδού.
Τολμώ να πω ότι τα ιστορικά ζητήματα, που τίθεται ως επίμαχα (με ή χωρίς εισαγωγικά) στην ιστορία του χριστιανισμού, περιλαμβάνονται στην αρχική πρόταση της ανάρτησης: Όλος ο χριστιανισμός ήταν κόντρα στην λογική του κόσμου.
Λίγοι είναι οι άγιοι, πιο πολλοί είμαστε εμείς οι αμετανόητοι.
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

http://www.terrapapers.com/?p=21454
ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ :http://www.jesusneverexisted.com/scholars-greek.htm
Υποσημείωση: Παραθέτω απλά και μόνο.Και χαμένος ψάχνω μια απάντηση φύση άσχετος. Κ.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Αγαπητέ αδελφέ,
Τα άρθρα στα οποία παραπέμπετε δεν έχουν καμιά ιστορική βάση ή αξία. Αποτελούν προϊόντα της απελπισίας ανθρώπων που δε γνωρίζουν τίποτα για τους αγίους της Ορθοδοξίας αλλά πελαγοδρομούν μελετώντας μόνο αρχαία κείμενα - τα οποία ερμηνεύουν όπως εκείνοι θέλουν.
Η ιστορική ύπαρξη του Χριστού είναι πλήρως τεκμηριωμένη, αλλά και η παρουσία Του σε όλη τη διάρκεια της χριστιανικής ιστορίας στους πνευματικούς αγωνιστές - ακόμη και σε μη χριστιανούς, που τελικά γίνονται χριστιανοί - δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την αλήθεια του χριστιανισμού.
Το ότι ένας άνθρωπος ακολουθώντας το δρόμο του Χριστού γίνεται άγιος, ενωμένος με το Θεό, είναι η εμπειρική απόδειξη που αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν οι πλανημένοι αδελφοί μας.
Δείτε παρακαλώ:
Αρχαίες μαρτυρίες για τον Ι. Χριστό:
http://o-nekros.blogspot.gr/2011/01/1-2.html
Αλήθειες και μύθοι για τον Ι. Χριστό:
http://o-nekros.blogspot.gr/2011/04/blog-post_2982.html
Πώς ξέρουμε σίγουρα ότι υπάρχει Θεός;
http://o-nekros.blogspot.gr/2010/08/blog-post_27.html

Σχετικές ιστοσελίδες με πλήθος τεκμηριωμένων άρθρων, κόκκινο πανί για την απέναντι όχθη:
http://www.oodegr.com/
http://www.apologitis.com/gr/arxaiatot.htm

Σας ευχαριστώ. Ο Θεός μαζί σας.

Ανώνυμος είπε...

Θα τα μελετήσω εκτενώς.Ευχαριστώ.
Κ.