ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Οι Άγγλοι που τους καθοδηγούσε ένας άγγελος


Απόσπασμα από αυτό το αφιέρωμα στον π. Σολομώντα Παναγίδη από τη Λεμεσό.

 
Λεμεσός (από εδώ)

Άνθρωποι και ομάδες που νομίζουν πως τους καθοδηγεί άγγελος ή και ο ίδιος ο Χριστός υπάρχουν πάρα πολλοί. Στην Ορθοδοξία, όπως και στην αρχαία Εκκλησία, καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια αποφυγής τέτοιων παγίδων, με την πνευματική επιστήμη της διάκρισης των πνευμάτων. Η παρακάτω ομάδα ίσως να είχε όντως τη σχέση με το Θεό που ισχυρίζονταν τα μέλη της, αφού ο άγγελος, που πίστευαν πως τους κατευθύνει, τους έστειλε σε έναν ορθόδοξο ιερέα να τους διδάξει την Ορθοδοξία.
Ο Θεός ξέρει την αλήθεια. Η όλη φάση μού θύμισε μια άλλη περίπτωση, στις ΗΠΑ.
Μιλάει σε συνέντευξη στον Κλείτο Ιωαννίδη η κόρη του π. Σολομώντα Δάφνη Παναγίδη:

- Για μας τα παιδιά ήταν μία τρομακτική εμπειρία. Μόλις είχα τελειώσει το Γυμνάσιο και η αδελφή μου ήταν ακόμα μαθήτρια του Γυμνασίου. Κατέφθασε τότε μία ομάδα 12 Άγγλων, που αποκαλούσαν τους εαυτούς τους "Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία της Δύσεως".
Μόλις κατέφθασαν, αγόρασαν έαν σπίτι ακριβώς δίπλα από το κτήμα μας. Μας κάλεσαν να πάμε να τους γνωρίσουμε. Μας είπαν το εξής: "Εμείς καθοδηγούμεθα από άγγελο Κυρίου. Παίρνουμε οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε. Όταν ήμαστε στην Αγγλία - πήγα εκεί για να ανακαλύψω τι πράγμα ήταν - είδαμε μία οπτασία, ένα όραμα, που μας είπε: σηκωθείτε και πάτε στη Λεμεσό της Κύπρου και δίπλα από το κτήμα του father Solomon Panayides να εγκατασταθείτε.
Ήρθαν κι εγκαταστάθηκαν εκεί και ήθελαν να γνωρίσουν τον πατέρα Σολομώντα Παναγίδη για να τους εισαγάγει στην Ορθοδοξία.
Βέβαια, μέρες και νύχτες περάσαμε με αυτούς τους Άγγλους. Πήγαιναν στις Ακολουθίες της Αγίας Εβδομάδος και τις Κυριακές. Μετέφρασαν και ιερά κείμενα στα αγγλικά. Ισχυρίζοντο ότι ήταν βαφτισμένοι από έναν Πατριάρχη της Αντιοχείας. Μας έδειξαν και ένα πιστοποιητικό για ν' αποδείξουν ότι όντως ήταν Ορθόδοξοι.
Το άλλο περίεργο ήταν ότι το 1954 ήρθε άγγελος Κυρίου για να τους πει ότι στην Κύπρο θα έρθει μεγάλη φουρτούνα και ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το νησί το ταχύτερο δυνατό. Και σηκώθηκαν όλοι, πούλησαν το περιβόλι τους και πήγαν στην Ανατολική Αφρική. Μετά από λίγους μήνες άρχισε ο αγώνας της ΕΟΚΑ...

Δείτε και:

Orthodox England

Βιβλία για την Κέλτικη Ορθοδοξία

Δεν υπάρχουν σχόλια: