ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Μάρτιος, ο μήνας της Παναγιάς!...




Καλώς ορίσαμε στο Μάρτιο, τον ευλογημένο.
Όλοι οι μήνες είναι ευλογημένοι, γιατί έχουν μεγάλες γιορτές του Χριστού μας, της Παναγίας μας και των αγίων μας. Ιδιαίτερα ο Μάρτιος έχει την ευλογία να είναι ένας μήνας της Παναγιάς. Γι' αυτό, όσο δύστροπος κι αν είναι (με τις μεταπτώσεις του καιρού, που ας μας φυλάει η Χάρη της Παναγίας από αυτές), είναι και πολυαγαπημένος!...
Ως μήνας της Παναγιάς είναι καθιερωμένος να θεωρείται ο Αύγουστος - και πολύ σωστά, γιατί τις πρώτες 15 μέρες έχουμε το δεκαπενταύγουστο, στις 23 Αυγούστου έχουμε την απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ("εννιάμερα της Παναγίας", που πανηγυρίζονται ως ιδιαίτερη γιορτή σε πολλούς ιερούς τόπους της πατρίδας μας) και στην εξώπορτά του, 31 Αυγούστου, κλείνουμε με την εορτή της Αγίας Ζώνης.
Όμως κι ο Μάρτης είναι ένας μήνας όπου ασχολούμαστε διαρκώς με την Παναγία. Επειδή αυτός ο μήνας "δε λείπει απ' τη σαρακοστή", 4 ή 5 Παρασκευές του ψάλλουμε στις ορθόδοξες ενορίες και τα μοναστήρια όλου του πλανήτη τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου! Τις Κυριακές ακούμε στις εκκλησίες μας το "Τη Υπερμάχω" και στις 25 Μαρτίου έχουμε τη μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού!
Δόξα τω Θεώ, λοιπόν, μπήκαμε πάλι σ' αυτόν το μήνα. Με το καλό να γιορτάσουμε τον Ευαγγελισμό Της και να φτάσουμε και στο Άγιο Πάσχα, με την προσωπική και συλλογική μας ανάσταση εν Χριστώ.



Για τις 2 πρώτες μέρες του Μάρτη:

1 Μαρτίου, γιορτάζει η αγία Ευδοκία, μια διάσημη πόρνη του Λιβάνου που άλλαξε ζωή, μοίρασε στους φτωχούς την περιουσία που είχε αποχρήσει με την πορνεία και τελικά μαρτύρησε για το Χριστό, ενώ και την ώρα που τη βασάνιζαν έκανε ανθρώπους να μεταστραφούν στο χριστιανισμό!
2 Μαρτίου γιορτάζει ο αγαπημένος του λαού μας άγιος παπά Νικόλας Πλανάς, ο θαυματουργός φτωχόπαπας της Αθήνας (μιας πόλης των αγίων) και προστάτης των παντρεμένων ζευγαριών! Ιδού μικρό αφιέρωμα σ' αυτόν.
Άλλοι άγιοι στις 1 & 2 Μαρτίου!
Ας έχουμε την ευχή τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: