ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Μαυριτανία: Το τελευταίο προπύργιο της δουλείας!

 
PROJECT: SLAVERY

Jurnalists about Jurnalism

Το ρεπορτάζ αναπτύχθηκε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «The Freedom Project»του CNN προκειμένου να δημοσιοποιηθούν ευρύτερα τα στοιχεία για τη σύγχρονη δουλεία. Ο  J. Sutter είναι ο υπεύθυνος για το συγκεκριμένο πρότζεκτ δημοσιογράφος και αυτός που ταξίδεψε στη Μαυριτανία μαζί με τη φωτογράφο και οπερατέρ Edythe McNamee.

Mauritania20121002_161330

Δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά τον Μάρτιο του 2012. Μεταδόθηκε επίσης ως ντοκιμαντέρ στο CNN International και στο πλαίσιο ενός ωριαίου προγράμματος στην εκπομπή του Don Lemon στο αμερικανικό CNN.
Υπό τον τίτλο «Το τελευταίο οχυρό της δουλείας» παρουσίασε μια ποικιλία μέσων, συμπεριλαμβανομένων βιντεοσκοπημένων προσωπικών αναφορών και γραπτών ιστοριών που παρουσιάζουν τις ιστορίες απελευθερωμένων σκλάβων, καθώς και το ταξίδι της μεταμόρφωσης ενός ανθρώπου από ιδιοκτήτη σκλάβων σε υπέρμαχο της κατάργησης. Περιελάμβανε, επίσης, σχετικές ιστορίες – όπως την ιστορία κάποιων σκλάβων της Μαυριτανίας που διέφυγαν και ζουν τώρα στο Οχάιο. Ο Sutter και η McNamee, σε συνεργασία με το CNNiReport, την παγκόσμια κοινότητα συμμετοχικών ειδήσεων του δικτύου, συγκέντρωσαν μηνύματα ελπίδας και υποστήριξης για να μοιραστούν σε ένα σχολείο για σκλάβους που διέφυγαν, στο Nouakchott της Μαυριτανίας.

MauritaniaCTL_FB

Εκατοντάδες σκλάβοι έχουν δραπετεύσει ή απελευθερωθεί από τότε που η δουλεία ποινικοποιήθηκε τελικώς στη Μαυριτανία, το 2007. Ωστόσο, μέχρι τώρα μόνον ένας ιδιοκτήτης σκλάβων έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί, σύμφωνα με τα παρατηρητήρια εναντίον της δουλείας. Είναι δύσκολο να μάθει κανείς την έκταση του φαινομένου καθώς καμμιά έκθεση των αρχών της χώρας δεν έχει ολοκληρωθεί. Η οργάνωση SOS Esclaves, εκτιμά ότι περισσότερο από το 1/5 των Μαυριτανών βρίσκονται σε καθεστώς δουλείας. Διεθνείς οργανώσεις και τα Ηνωμένα Εθνη ασκούν πιέσεις για μιά ανεξάρτητη έρευνα και μελέτη πάνω στο θέμα αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν ανταποκρίνεται στις πιέσεις.

amnesty-child-slavery-haiti-tm
(Φωτο από την Αϊτή, σύμφωνα με αυτό)

Το έθιμο της δουλείας πηγαίνει αιώνες πίσω στη Μαυριτανία και οι σκλάβοι μένουν συχνά παγιδευμένοι σε μιά αντίληψη ότι το να αποτελούν «περιουσία κάποιου ιδιοκτήτη» αποτελεί κομμάτι της φυσικής τάξης των πραγμάτων. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτό το αίσθημα είναι τόσο βαθιά ριζωμένο που οι ίδιοι αρνούνται να φύγουν από τους «ιδιοκτήτες τους». Πολλοί, από τη στιγμή που θα ελευθερωθούν αγωνίζονται σκληρά για να επιβιώσουν δεδομένου ότι δεν έχουν τίποτα δικό τους, καμμιά μόρφωση ή εκπαίδευση και πρέπει να τα καταφέρουν φέροντας και το στίγμα του δούλου που αποσκίρτησε!
Το Νοέμβριο του 2009 αποστολή των Ενωμένων εθνών με επικεφαλής τον ειδικό Gulnara Shahinian, αξιολόγησε τις πρακτικές της δουλείας στη χώρα. Η αναφορά που κατέθεσε στο United Nations Human Rights Council (UNHRC), κατέληγε στο συμπέρασμα ότι “παρά τους νόμους, τα προγράμματα και τις προσπάθειες…ο θεσμός της δουλείας παραμένει μιά πραγματικότητα για τη Μαυριτανία”.

slavery342227294_640

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει προτείνει μια σειρά από αλλαγές που η κυβέρνηση της Μαυριτανίας θα μπορούσε να πραγματοποιήσει για να επιταχύνει το τέλος της δουλείας. Μεταξύ αυτών: Να πληρώνει δικηγόρους να εκπροσωπούν τα θύματα, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές στη χώρα για να διεξάγουν πλήρη έρευνα για τη δουλείας και να χρηματοδοτήσει κέντρα όπως αυτό που λειτουργεί το SOS για την αποκατάσταση σκλάβων που έχουν διεκδικήσει την ελευθερία τους. Θα βοηθούσε αν ένα παγκόσμιο κοινό απαιτούσε αυτές τις αλλαγές. «Είναι μια πάμφτωχη χώρα», λέει ο Kevin Bales. «Χρειάζεται μερικούς φίλους στον κόσμο».


Η κυβέρνηση της Μαυριτανίας αρνείται την ύπαρξη δουλείας στη χώρα. Σύμφωνα με τον Abdel Nasser Ould Ethmane, πολιτικό σύμβουλο της Αφρικανικής Ενωσης και συνιδρυτή της ομάδας SOS slaves, η “γραμμή” της μαυριτανικής κυβέρνησης στο θέμα της δουλείας είναι: “Δεν υπάρχει πλέον δουλεία και η συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα εγείρεται και χειραγωγείται από τη Δύση ως μία εχθρική πράξη απέναντι στο Ισλάμ ή ως αποτέλεσμα της διεθνούς εβραικής συνωμοσίας”. Απαντώντας σε κατηγορίες για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το 2012, ο υπουργός ανάπτυξης της Μαυριτανίας Brahim Ould M’Bareck Ould Med El Moctar, δήλωσε…
“Πρέπει να σας πώ ότι στη Μαυριτανία η ελευθερία των ανθρώπων είναι πλήρης: ελευθερία της σκέψης, ισότητα ανδρών και γυναικών σε όλες τις περιπτώσεις. Ειδικά με αυτήν την κυβέρνηση. Πιθανώς υπάρχουν σχέσεις αφέντη-δούλου σε μιά βάση, όμως, οικογενείας από τις παλιές μέρες και τις παλιές γενιές. Ισως απόγονοι που θέλουν να κρατήσουν τη σχέση με τους απογόνους των παλαιών κυρίων τους για οικογενειακούς ή και για οικονομικούς λόγους. Αλλά η δουλεία είναι κάτι που έχει εκλείψει ολοκληρωτικά. Πιστεύω δε και μπορώ να σας πώ ότι ουδείς καρπώνεται κέρδος από αυτού του είδους το εμπόριο”.

17_mauritania1040

Το Μάρτιο του 2013, ο πρόεδρος ίδρυσε έναν οργανισμό προκειμένου “να πολεμήσει τη δουλεία”, γνωστό ως ο “Εθνικός Οργανισμός ενάντια στη δουλεία, στην εκμετάλευση και τη φτώχεια”. Ο διευθυντής του, Hamdi Ould Mahjoub, είπε στον δημοσιογράφο του new yorker Alexis Okeowo ότι « η δουλεία ως θεσμός, ως κάτι κοινωνικά αποδεκτό δεν ισχύει πλέον» στη Μαυριτανία και ότι ο οργανισμός του οποίου προίσταται δουλεύει πάνω σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των αγροτών, ανέγερσης νοσοκομείων και βελτίωσης της πρόσβασης στο νερό». Επίσης υπέδειξε στον αμερικανό δημοσιογράφο ότι «40% των φυλακισμένων στις ΗΠΑ είναι αφροαμερικανοί και ότι δυσανάλογος αριθμός αφροαμερικανών είναι άνεργοι στις ΗΠΑ».

Στοιχεία για τη Μαυριτανία και τη δουλεία

Πληθυσμός: 3,4 εκατομμύρια

Ποσοστό που ζει σε συνθήκες δουλείας: 10% με 20%

Υποδουλωμένος πληθυσμός: 340.000 έως 680.000

Έτος που καταργήθηκε η δουλεία: 1981

Έτος που ποινικοποιήθηκε η δουλεία: 2007

Καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον δουλοκτητών: Μία

Ανθρωποι

Γλώσσες: Αραβικά, γαλλικά και περιφερειακές γλώσσες

Επίσημη θρησκεία: Ισλάμ

Ποσοστό αναλφαβητισμού: 51%

Ανεργία: 30%

Πυκνότητα πληθυσμού: 8 άτομα ανά τετραγωνικό μίλι

Οικονομία

Ποσοστό που ζουν με λιγότερο από $ 2 ανά ημέρα: 44%

ΑΕΠ κατά κεφαλή: 2.200 δολάρια ΗΠΑ (σε σύγκριση με 40.000 δολάρια στις ΗΠΑ)

Νόμισμα: Ουγκουίγια

Aleg_mauritania

Πολιτική

Κυβέρνηση: Δημοκρατία (επί του παρόντος υπό στρατιωτικό καθεστώς)

Νομικό σύστημα: Μείγμα ισλαμικού και γαλλικού αστικού δικαίου

Πρόεδρος: Mohamed Ould Abdel Aziz

Πρόσφατη ιστορία: Κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1960. Ο Aziz ήρθε στην εξουσία με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 2008, ανατρέποντας τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη. Ο Aziz εξελέγη το 2009 για να επικυρώσει την κυριαρχία του.

4295978678_97fb3aecb0_z

Θρησκεία

Οι τοπικοί ισλαμιστές ηγέτες, που ονομάζονται ιμάμηδες, ιστορικά τάσσονται υπέρ της δουλείας. Οι ακτιβιστές λένε ότι η πρακτική συνεχίζεται σε ορισμένα τζαμιά, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές. Διάφορες θρησκείες, σε πολλές χώρες, έχουν χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσουν τη συνέχιση της δουλείας. «Κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η μετάβαση στον παράδεισο εξαρτάται από την υποταγή τους», όπως ανέφερε ένας ακτιβιστής της Μαυριτανίας, ο Boubacar Messaoud, αναφορικά με το πώς οι θρησκευτικοί ηγέτες χειρίζονται τη δουλεία.

Εθνοτικές ομάδες στη Μαυριτανία

ΛΕΥΚΟΙ ΜΑΥΡΙΤΑΝΟΙ

Πιο ανοιχτόχρωμοι Βέρβεροι που μιλούν αραβικά και παραδοσιακά κατέχουν σκλάβους. Οι περισσότεροι άνδρες φορούν γαλάζια πουκάμισα που ονομάζεται boubous, με περίτεχνα σχέδια στο στήθος. Οι λευκοί Μαυριτανοί είναι η τάξη εξουσίας στη Μαυριτανία και ελέγχουν περισσότερο πλούτο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Ορισμένοι, ωστόσο, ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Δεν είναι ασυνήθιστο να βρει κανείς έναν λευκό Μαυριτανό να ζει σε μια σκηνή μόνο ελαφρώς μεγαλύτερη από εκείνη των σκλάβων του.

ΜΑΥΡΟΙ ΜΑΥΡΙΤΑΝΟΙ

Πιο σκουρόχρωμος λαός που ιστορικά είναι υποδουλωμένος από τους Λευκούς Μαυριτανούς. Προερχόμενοι αρχικά από την υποσαχάρια Αφρική, οι μαύροι Μαυριτανοί υιοθέτησαν πολλές πτυχές της Αραβικής κουλτούρας των αφεντικών τους. Μιλούν Hassaniya, μια αραβική διάλεκτο.

ΜΑΥΡΟΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ

Άλλος πιο σκουρόχρωμος λαός της Μαυριτανίας που προέρχεται από διάφορες εθνοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Pulaar, Sonike και Wolof. Αυτές οι ομάδες βρίσκονται επίσης στη Σενεγάλη, η οποία μοιράζεται τα νότια σύνορα της Μαυριτανίας. Μοιάζουν αρκετά με τους μαύρους Μαυριτανούς, αλλά ποτέ δεν υποδουλώθηκαν και είναι αρκετά διαφορετικοί από την άποψη της κουλτούρας και της γλώσσας.

ΧΑΡΑΤΙΝ

Η λέξη σημαίνει κυριολεκτικά «απελευθερωμένοι σκλάβοι», αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τους ανθρώπους που ζουν υπό καθεστώς δουλείας ή που ανήκουν στην πρώην κατηγορία σκλάβων των Μαύρων Μαυριτανών. Πολλοί Χαρατιν υπάρχουν κάπου μεταξύ δουλείας και ελευθερίας και αποτελούν στόχο ταξικών και φυλετικών διακρίσεων.

Σύντομη ιστορία της δουλείας στη Μαυριτανία

Περίπου 200 με 1900

Άραβες έμποροι σκλάβων στην περιοχή που θα γινόταν η Μαυριτανία έπιαναν πιο σκουρόχρωμους ανθρώπους από την υποσαχάρια Αφρική και τους ανάγκαζαν να εργάζονται χωρίς αμοιβή. «Μπορείτε να εντοπίσετε πηγές αυτής της πρακτικής πίσω για 2.000 χρόνια», ανέφερε ο Kevin Bales, διευθύνων σύμβουλος της «Free the Slaves».

1905

Η αποικιακή γαλλική διοίκηση κηρύσσει το τέλος της δουλείας στη Μαυριτανία. Ωστόσο, η κατάργηση δεν πραγματοποιείται ποτέ, εν μέρει λόγω της απεραντοσύνης της χώρας.

1948

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υιοθετεί την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία καταργεί τη δουλεία διεθνώς.

1961

Μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας της από τη Γαλλία το 1960, η Μαυριτανία υιοθετεί ένα σύνταγμα που προβλέπει την κατάργηση της δουλείας. Η προσπάθεια έχει μικρή επίδραση, σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες.

1980-1981

Η κυβέρνηση της Μαυριτανίας καταργεί τη δουλεία και δηλώνει ότι δεν υφίσταται πλέον. Αυτή η κατάργηση ήταν «ουσιαστικά μια άσκηση δημοσίων σχέσεων», κατά την Human Rights Watch. «Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση κατάργησε τη δουλεία», γράφει ο Bates, ο Αμερικανός ακτιβιστής κατά της δουλείας, «αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να πει το πει στους σκλάβους».

1995

Ο πρώην σκλάβος και ο πρώην ιδιοκτήτης σκλάβων ξεκινούν μια οργάνωση κατά της δουλείας με την ονομασία SOS Slaves.

2007

Η Μαυριτανία περνά νόμο που ποινικοποιεί τη δουλεία. Προβλέπει μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών. Μέχρι σήμερα, μόνο μία νομική υπόθεση εναντίον ιδιοκτήτη σκλάβων έχει διωχθεί επιτυχώς.

πηγές:

http://blog.unwatch.org
http://en.wikipedia.org/wiki/Mauritania
http://thecnnfreedomproject.blogs.cnn.com
https://www.freetheslaves.net


Ψήφισμα για την απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη του κινήματος κατά της δουλείας στη Μαυριτανία Biram Dah Abeid (μπείτε εδώ)
 
Προς τον Πρόεδρο της Μαυριτανίας Mohamed Ould Abdel Aziz, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλους τους παγκόσμιους ηγέτες:
Ως πολίτες του κόσμου, πιστεύουμε ότι κάθε μορφή δουλείας πρέπει να καταργηθεί. Σας ζητάμε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να απελευθερωθεί αμέσως και χωρίς όρους ο κορυφαίος ακτιβιστής κατά της δουλείας Biram Dah Abeid και οι σύντροφοί του, να σταματήσει η καταπίεση όσων ζητούν την κατάργηση της δουλείας, να αναγνωριστούν οι οργανισμοί κατά της δουλείας και να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος για την εξάλειψη αυτής της φρικαλεότητας που συμβαίνει στη Μαυριτανία. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναθεωρήσει και να διακόψει τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης μέχρι να καλυφθούν τα παραπάνω αιτήματα και τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να λάβουν επειγόντως μέτρα για την κατάργηση της αποτρόπαιας πρακτικής της δουλείας στον 21ο αιώνα.


Δείτε επίσης (από το ενημερωτικό μήνυμα του ψηφίσματος):

Κοινή Πρόταση Ψηφίσματος σχετικά με τη Μαυριτανία και ειδικότερα την περίπτωση του Biram Dah Abeid (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+P8-RC-2014-0382+0+DOC+XML+V0//EL

Ο Biram Dah Abeid παραμένει στη φυλακή: Τελευταίες Εξελίξεις - Biram Dah Abeid Still Imprisoned: Latest Developments (UNPO - Αγγλικά)

http://unpo.org/article/17712  

Μαυριτανία: Ο φυλακισμένος υποψήφιος πρόεδρος και ακτιβιστής κατά της δουλείας πρέπει να αφεθεί ελεύθερος - Mauritania: Jailed presidential candidate and anti-slavery activists must be released (Διεθνής Αμνηστία - Αγγλικά)

https://www.amnesty.org/en/articles/news/2015/01/mauritania-jailed-presidential-candidate-and-anti-s…  

«Για τα αφεντικά, ο βιασμός των σκλάβων αποτελεί δικαίωμα» - "Pour les maîtres, violer les esclaves est un droit" (Le Nouvel Observateur - Γαλλικά)
http://tempsreel.nouvelobs.com/monde/20141214.OBS7863/pour-les-maitres-violer-les-esclaves-est-un-dr...  

Ο ΟΗΕ απονέμει βραβείο για τη μάχη κατά της δουλείας στη Μαυριτανία - Le combat contre l'esclavage en Mauritanie récompensé par l'ONU (RFI - Γαλλικά)
http://www.rfi.fr/mfi/20131227-mauritanie-biram-ould-dah-ould-abeid-prix-esclavage-nations-unies-dro...  

Μαυριτανία: όταν το θέμα της δουλείας τίθεται στις προεδρικές εκλογές - Mauritanie: quand la question de l’esclavage s’invite à la présidentielle (Afrique Décryptages, Ifri - Γαλλικά)
https://afriquedecryptages.wordpress.com/2014/05/20/mauritanie-quand-la-question-de-lesclavage-sinvi…  

40 χρόνια σκλάβες: γυναίκες που ξεκινούν μια νέα ζωή στη Μαυριτανία - Forty years a slave: women start new lives in Mauritania (IRIN - Αγγλικά)
http://newirin.irinnews.org/female-slaves-mauritania-photo-feature/


Επίσης, από το ιστολόγιό μας:

Σύγχρονη δουλεία: 30.000.000 σκλάβοι ανά την υφήλιo!...

Σύγχρονοι σκλάβοι και δουλεία στην Αφρική



21st Century Slavery - The Dark Shadow of Slavery Today

Orthodox Christian Initiative for Africa


Η παραδοσιακή ισλαμική άποψη για τη σεξουαλική σκλαβιά
 
Traditionalist View on Sex Slavery in Islam

Χριστιανισμός και δουλεία (& συνέχεια εδώ)

Μια οικογένεια δούλων νικά τις εξουσίες του κόσμου...

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, ο ελεύθερος σκλάβος! 

Άγιος Μωυσής ο Ούγγρος, ο ελεύθερος σκλάβος, που αρνήθηκε να γίνει σεξουαλικός σκλάβος


Ευχόμαστε όχι μόνο πρόοδο στον αγώνα κατά της δουλείας, αλλά και ρίζωμα της Ορθοδοξίας στη βασανισμένη αυτή χώρα, η οποία υπάγεται στην ιερά μητρόπολη Καρθαγένης του πατριαρχείου Αλεξανδρείας (περιλαμβάνει τα κράτη Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Μαυριτανία. Έδρα: Τύνιδα - βλ. εδώ).
Η Ορθοδοξία θα βοηθούσε πολύ το μαυριτανικό λαό, όπως βοήθησε κι άλλους Αφρικανικούς λαούς, καθώς και όλους τους λαούς της υφηλίου, όπου εξαπλώθηκε. Φυσικά, εκεί είναι τρομερά δύσκολο και επικίνδυνο να γίνει ιεραποστολή. Όπως είχε αποκαλύψει σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο μητροπολίτης Καρθαγένης Αλέξιος, η Τυνησία παρακολουθεί στενά τους χριστιανούς (που πρέπει να είναι μόνο μετανάστες από ορθόδοξες χώρες) και κάθε υποψία ιεραποστολής σε μουσουλμάνους τιμωρείται αμείλικτα.
Ο Θεός να δώσει τους κατάλληλους αγωνιστές, που θα υπερβούν τα εμπόδια με τη βοήθειά Του. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: