ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Νεομάρτυρες με την εικόνα του αγίου Φανουρίου;;


Η παρακάτω φωτογραφία δημοσιεύεται εδώ, στην ανάρτηση 34. Μας την είχε στείλει προ μηνών ένας καλός αδελφός. Σύμφωνα με την πηγή, προέρχεται από την Αίγυπτο και πρόκειται για Κόπτες χριστιανούς.


Κάτω δεξιά βλέπουμε τη μικρή εικόνα ενός στρατιωτικού αγίου. Δεν ξέρουμε ποιος είναι, αλλά μας θυμίζει τον άγιο Φανούριο. Τη δημοσιεύουμε λοιπόν σήμερα, στη γιορτή του.
Απ' όσο γνωρίζουμε, οι Κόπτες δεν ξέρουν τον άγιο Φανούριο. Ο άγιος αποκαλύφθηκε το 14ο αιώνα (ή τέλος του 15ου), σχεδόν χίλια χρόνια μετά το διαχωρισμό των Κοπτών από την Ορθόδοξη Εκκλησία (για το θέμα, εδώ). Συνεπώς, συμπεραίνω ταπεινά ότι ή είναι άλλος άγιος ή οι μάρτυρες της φωτογραφίας είναι ορθόδοξοι.
Ο Θεός μόνο ξέρει την αλήθεια (αν κάποιος αδελφός έχει πληροφορίες, ας μας πει). Όποιοι κι αν είναι, ας είναι δοξασμένες οι ψυχές τους μαζί με τους αγίους.

***
Εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες σύγχρονων μαρτύρων, όχι μόνο από τη Συρία (απ' όπου ξεκίνησε η αναζήτηση), αλλά απ' όλη την ανατολή. ΑΝ ΑΝΤΕΧΕΤΕ, περάστε την πόρτα - θα παρελάσει μπροστά σας η φρίκη της σύγχρονης σφαγής.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους και στον εαυτό μου ότι πάντα ο κόσμος ήταν έτσι. Ακόμη κι όταν στον τόπο μας δεν είχαμε τέτοιες σκηνές φρίκης (εκτός από μεμονωμένα εγκλήματα, που όμως ποτέ δεν έλειψαν, αλλά ήταν και είναι άφθονα!), όμως ακόμη και τότε κάθε στιγμή συνέβαιναν κάπου αλλού. Σήμερα, το Διαδίκτυο, μέσα στα αρνητικά του, δίνει τη δυνατότητα να κυκλοφορούν όλα αυτά - και πολλά ψέματα και πολλή σαβούρα βέβαια, αλλά και τα γεγονότα.
Αυτά...
Για το φαινόμενο των σύγχρονων μαρτύρων από αιρετικές χριστιανικές κοινότητες, γράφαμε δειλά τις σκέψεις μας εδώ από το 2011 (τώρα η κατάσταση είναι απείρως χειρότερη). Υπενθυμίζουμε και την περίπτωση: Αποκεφαλισμός χριστιανού μπροστά στις κάμερες (το 2012 - τώρα με τους τζιχαντιστές του Χαλιφάτου συμβαίνει συνεχώς!).

Ένα μικρό κέρασμα, για να σας γλυκάνω, από τη φτωχή παράγκα μας:
Για τον άγιο Φανούριο:
Η ιστορία του και το πρόβλημα της ιστορικής ύπαρξής του
Saint Phanourios the Great Martyr and Newly-Revealed of Rhodes


Την ίδια μέρα γιορτάζει:
Όσιος Ποιμήν ο Μέγας: Ο ποιμένας των ψυχών - Saint Poimen the Great: The pastor of souls

Επίσης:
Τα «εννιάμερα της Παναγίας» και το εορταστικό δεκαήμερο στην έξοδο του Αυγούστου

(εδώ θα βρείτε και την παράκληση προς τον άγιο Φανούριο, σε βίντεο)
 
Έτη πολλά και ευλογημένα, καλό παράδεισο σε όλους μας & ο Θεός να στηρίζει τους πάσχοντες αδελφούς μας κάθε λογής, με τις πρεσβείες της Παναγίας και των αγίων μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: