ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Για το νέο κύμα λαθρομεταναστών που καταπλέει στη χώρα μας...


Κλικ εδώ, παρακαλώ, για μερικές σκέψεις.

Φωτο από εδώ

4 σχόλια:

kymvalon alalazon είπε...

Αδελφέ μου, διάβασα τα άρθρα που παραθέτεις από το λινκ της παρούσας ανάρτησης. Είναι πολύ καλά άρθρα, μπορώ να πω, επειδή καταπιάνονται με τη διατύπωση χειροπιαστών προτάσεων. Από την πλευρά μου προτείνω ένα άρθρο παρόμοιου προβληματισμού από τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.tomtb.com/metanastes-appapadhm-7459/
Εξακολουθώ παρόλα αυτά να μην βρίσκω ανάπαυση. Σήμερα το πρωί πηγαίνοντας στην εκκλησία είδα νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στο λιμάνι. Ένιωσα χάλια. Ποιος είμαι, πού πάω, ποιο το νόημα... Δηλαδή εγώ πάω εκκλησία για να σώσω την ψυχή μου, δίπλα μου οι άνθρωποι υποφέρουν και εγώ πρακτικά κοιτάζω την πάρτη μου αντί ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ. Εδώ και τώρα, κάτι ουσιαστικό. Με βασάνισε το ερώτημα: Τι όμως; Τι μπορώ να κάνω που να είναι αληθινό αλλά και αποτελεσματικό για τους αδελφούς και τις αδελφές μου που έρχονται στη χώρα μου, που φθάνουν στην πόλη μου; Πώς μπορώ να φερθώ με χριστιανική συνέπεια; Πώς μπορώ να αξιοποιήσω το εργαλείο της Ορθοδοξίας για να βοηθήσω ουσιαστικά; Η σελίδα σου Orthodox Christian Initiative for Africa είναι πολύ καίρια γιατί συμβάλλει ακριβώς στην ανάγκη της πνευματικής τροφής -όχι λιγότερο ζωτικής από το ψωμί και το νερό. Από εκεί και πέρα όμως;

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ας κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί, αδελφέ. Και, αν μπορούμε, αν συσπειρωνόμαστε ώστε να γίνεται και κάτι συλλογικό. Και προσευχή φυσικά (εκεί μάλλον χωλαίνουμε οι περισσότεροι και πρώτος εγώ).
Επίσης αν μπορούμε να κινητοποιήσουμε τις μητροπόλεις και τα μοναστήρια, όπου υπάρχουν πολλοί (ή και λίγοι) μετανάστες.
Κάτι ο ένας, κάτι ο άλλος, έχει ο Θεός.
Όσο για το "μεγάλο κάδρο", την τύχη της χώρας και της κοινωνίας μας στα χέρια ανάξιων, όπως φαίνεται, αρχόντων, και γι' αυτό το θέμα το ίδιο θα έλεγα.
Προς το παρόν αυτά. Τα ξαναλέμε.
Ευχαριστώ για όλα.

Ανώνυμος είπε...

Τουλάχιστον εμετικος και κατ'ουσιαν κατ'ουσιαν αντιχριστιανικος ο όρος "λαθρομεταναστες". Ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο καθ' εικόνα και ομοιωση, άρα όταν χρησιμοποιούμε αυτό τον αισχρό όρο, είναι σαν να ομολογουμε ότι πιστεύουμε σε έναν λαθραιο Θεό, σε ένα κακεκτυπο.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Συγχωρέστε με, αλλά - αν και συμμερίζομαι το πνεύμα σας - δε θα συμφωνήσω 100% μαζί σας.
Λάθρα (αρχαίο ελληνικό επίρρημα) σημαίνει κρυφά. Γι' αυτό λέμε λαθραίος = κρυφός, και από αυτό λαθρεπιβάτης = ο κρυφός επιβάτης, λαθρέμπορος = εκείνος που εμπορεύεται κρυφά (από το κράτος) οποιοδήποτε εμπόρευμα, λαθροκυνηγός = εκείνος που κυνηγάει κρυφά (χωρίς άδεια).
Λαθρομετανάστης είναι ένας περιγραφικός όρος, σημαίνει εκείνον που μεταναστεύει κρυφά, δηλ. χωρίς τη νόμιμη διαδικασία, που κατά τεκμήριο θεωρείται "φανερή".
Ο όρος δεν έχει αξιολογικό περιεχόμενο, δεν είναι δηλ. απαξιωτικός.
Φυσικά, όταν χρησιμοποιείται απαξιωτικά και ρατσιστικά, είναι απορριπτέος, όπως σωστά γράφετε.
Σας ευχαριστώ.