ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Όχι άλλα τρόφιμα στα σκουπίδια! (παγκόσμιο ψήφισμα)


 

secure.avaaz.org

Έχουμε τη συνταγή για να ταΐσουμε όλο τον κόσμο: αν σταματήσουμε να πετάμε το ένα τρίτο της τροφής που παράγουμε, δεν θα χρειάζεται δεκάδες εκατομμύρια παιδιά να πηγαίνουν νηστικά για ύπνο κάθε βράδυ.

Έχουμε ήδη όλα τα απαραίτητα συστατικά: ένα απίθανο κίνημα στη Γαλλία μόλις πέτυχε να περάσει νόμο που αναγκάζει τα σούπερ μάρκετ να δίνουν τα απούλητα προϊόντα σε άπορους και άστεγους. Ωστόσο αυτό είναι ένα μέρος του προβλήματος, αφού τα περισσότερα τρόφιμα πετιούνται πριν φτάσουν καν στα σούπερ μάρκετ. Τώρα η ΕΕ προσπαθεί να βρει τρόπους για να απαγορεύσει στα σούπερ μάρκετ να πετάνε τόνους τροφίμων και να ακυρώνουν τεράστιες παραγγελίες χρησιμοποιώντας αστείες δικαιολογίες και φορτώνοντας τις ευθύνες στους παραγωγούς.

Η χρονική συγκυρία είναι το παν για να πετύχει η συνταγή μας. Είμαστε ήδη σε επαφή με πολιτικούς που είναι πρόθυμοι να καταθέσουν νομοθεσία, αρκεί να τους στηρίξουμε με μία δυναμική κινητοποίηση. Ας πιάσουμε γρήγορα το ένα εκατομμύριο υπογραφές, για να υποβάλουμε το ψήφισμα στη δημόσια διαβούλευση της ΕΕ πριν αυτή κλείσει και να ξεκινήσουμε να πιέζουμε μαζί με συνεργάτες ανά τον κόσμο μέχρι να περάσουμε τους απαραίτητους νόμους. Πρόσθεσε το όνομά σου και στείλε τη ψηφοφορία σε κάθε άνθρωπο με τον οποίο έχεις μοιραστεί ένα πιάτο φαΐ! 


Δείτε και:
Γαλλία: Μαζεύεις ληγμένα τρόφιμα από τα σκουπίδια επειδή πεινάς; Θα πας φυλακή...

Ψήφισμα:

Προς τους αρχηγούς των κρατών και υπουργούς υπεύθυνους για τρόφιμα, γεωργία και ανταγωνισμό.
Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε, ενώ εμείς πετάμε το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων. Σας καλούμε να θεσπίσετε νόμους που: α) θα υποχρεώνουν τα σούπερ μάρκετ να δωρίζουν τα απούλητα τρόφιμα και να δημοσιοποιούν τα στοιχεία διαχείρισης των απορριμμάτων τους και β) θα προβλέπουν τη σύσταση αρχών για τη διερεύνηση υποθέσεων άδικης μεταχείρισης παραγωγών από σούπερ μάρκετ. Σας καλούμε να εφαρμόσετε εθνικά σχέδια δράσης για να πετύχουμε τον στόχο του ΟΗΕ που είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά το ήμισυ μέχρι το 2030.


Μπορείτε να ψηφίσετε εδώ

ΥΓ. του ιστολογίου μας: Στο βαθμό που ζούμε ως ορθόδοξοι χριστιανοί, αναγνωρίζουμε και την ιερότητα όσων ο Θεός μας προσφέρει, αλλά και την ιερότητα του συνανθρώπου μας. Σ' αυτόν το βαθμό λοιπόν, ασφαλώς περιορίζουμε τη σπατάλη τροφίμων και αυξάνουμε όσο είναι δυνατόν τη βοήθεια προς τον πλησίον (και κάνουμε και ανακύκλωση σε ό,τι ανακυκλώνεται και προτιμάμε οικολογικά απορριπαντικά και γενικά αγαπάμε έμπρακτα και το συνάνθρωπο και τα ζώα και το περιβάλλον και φυσικά τον εαυτό μας - όχι εγωιστικά, αλλά ως εικόνα του Θεού - και την οικογένειά μας).
Διότι τρόφιμα δεν πετούν μόνο τα σούπερ μάρκετ (παρότι αυτά πετούν κολοσσιαίες ποσότητες!), αλλά και τα νοικοκυριά, και φυσικά και τα εστιατόρια και τα μικρά καταστήματα τροφίμων (π.χ. μπακάλικα).
Ας τα έχουν υπόψιν αυτά και τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα κι ας μην περιμένουν να τους υποχρεώσει κάποιος νόμος για να πράξουν το σωστό.
Αν είμαστε χριστιανοί, δεν χρειαζόμαστε νομοθεσία για να κάνουμε αυτό που πρέπει. Αρκεί η καρδιά μας και η βοήθεια του Χριστού, που καλούμε πάντα με την πνευματική προσπάθειά μας, όση είναι.

Δείτε επίσης:
 
Ένας άστεγος & δυο παπάδες τροφοδότες των φτωχών
Ο ξυπόλυτος άγιος της Κίνας, του Παρισιού και των ΗΠΑ
Μέγας Βασίλειος και πλούσιοι (και όχι μόνο)
Ο άγιος, η αφέντρα και μια δούλα...
Ένας άστεγος, μια τυρόπιτα & μια πνευματική σόμπα, δώρο του Χριστού...
Φώτης: ερημίτης σε αστικό τοπίο που προσφέρει λουλούδια και δε φοβάται την κρίση
Ο Γιάννης της Παναγιάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια: