ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Η Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως, με νεοελληνική μετάφραση


Ο Κύριος και μια χριστιανική οικογένεια στη θεία κοινωνία (από εδώ). Παρά το ότι η εικόνα φαίνεται λίγο σκυθρωπή (επειδή τονίζει τη σοβαρότητα του μυστηρίου) την επέλεξα, γιατί θεωρώ ότι συνοψίζει αυτούς τους απαραίτητους τρεις άξονες: τον Κύριο, την οικογένεια και τη θεία κονωνία (στην πάνω μεριά δικρίνεται και μια ζωγραφική απεικόνιση του Αγίου Πνεύματος, προφανώς, με μορφή Περιστεριού, όπως παρουσιάστηκε στη Βάπτιση του Χριστού).


Η Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως είναι μια σύνθετη προσευχή, μια τελετουργική σύνθεση ("ακολουθία"), με τροπάρια και προσευχές (καθώς και τρεις όμορφους Ψαλμούς από την Παλαιά Διαθήκη, που μιλούσαν προφητικά για τη θεία κοινωνία), που κατά την παράδοση διαβάζει ο ορθόδοξος χριστιανός πριν πάει να κοινωνήσει.
Το 1ο μέρος (τον "κανόνα" = ένα ύμνο με συγκεκριμένη δομή και μουσική) το διαβάζει το προηγούμενο βράδυ, ενώ το δεύτερο μέρος (τις "ευχές" = προσευχές) το διαβάζει το πρωί, πριν φύγει για την εκκλησία.
Το νόημα της Ακολουθίας μπορεί να συνοψιστεί στα εξής:
Κύριε Ιησού Χριστέ, γνωρίζω ότι είμαι πολύ αμαρτωλός και ανάξιος να φέρω μέσα μου το άγιο Σώμα και το Αίμα Σου. Έρχομαι όμως με θάρρος και πόθο, επειδή ξέρω ότι με αγαπάς και με καλείς, κι εμένα και όλο τον κόσμο. Σε παρακαλώ, ας μην είναι αμαρτία για μένα που έρχομαι να κοινωνήσω, αλλά η θεία κοινωνία ας γίνει φωτιά που θα κάψει τις αμαρτίες μου και φως που θα με φωτίσει και θα με ενώσει με Σένα και τώρα και στην αιωνιότητα.
Υπάρχουν κάποιοι θεολόγοι που πιστεύουν ότι η Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως δεν είναι ωφέλιμη, επειδή ο άνθρωπος εκεί παρουσιάζεται ως πολύ αμαρτωλός, με συναίσθημα μετάνοιας και συντριβής για τις αμαρτίες του, και όχι γεμάτος χαρά που σε λίγο θα βάλει μέσα του το ίδιο το Σώμα και Αίμα του Ιησού Χριστού.
Ας μου επιτραπεί να πω ότι διαφωνώ με αυτό. Κατ' αρχάς, εμένα προσωπικά με αναπαύει ψυχικά η Ακολουθία, επειδή όντως είμαι πολύ αμαρτωλός και τονίζει μέσα μου το έλεος και την αγάπη του Θεανθρώπου Χριστού. Εκτός αυτού, πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο κόσμος σήμερα (και πότε δεν ήταν έτσι;) πράγματι είναι συντετριμμένος λόγω των αμαρτιών του. Οι περισσότεροι δεν το αντιλαμβανόμαστε, αλλά ο κόσμος γύρω μας όλο και πιο πολύ μοιάζει με κόλαση. Αν αυτό δεν οφείλεται στην απόρριψη του Χριστού μέσα μας, σε τι οφείλεται; Άρα χρειαζόμαστε αυτογνωσία, όχι χάδια. Θεραπευτική αυτογνωσία, φυσικά, όχι απορριπτική και απελπιστική. Και θεωρώ ταπεινά ότι σε αυτό συμβάλλει η Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως (που δυστυχώς είναι πλέον άγνωστη στο 999/1000 των ορθοδόξων αδελφών μας).


Ο Χριστός μεταλαβαίνει τους αποστόλους. Συμβολική απεικόνιση της πρώτης θείας κοινωνίας, στο Μυστικό Δείπνο ("μυστικός" = μυστηριακός, δηλ. που περιέχει το μυστήριο της θείας μετάληψης). Από το Διαδίκτυο.

Το συναίσθημα ότι είμαστε πάρα πολύ αμαρτωλοί και συντριβόμαστε από το βάρος των αμαρτιών μας πιθανόν δεν ταιριάζει σε όλους μας. Όμως ναι, υπάρχουν γύρω μας τραγικά πολλοί άνθρωποι, όλων των ηλικιών, που βρίσκονται ένα βήμα πριν την αυτοκαταστροφή. Όλοι αυτοί χρειάζονται απολύτως μια φωνή αυτοσυνειδησίας όπως η Ακολουθία. Βέβαια, μπορεί να κλωτσήσουν, όπως όταν ένα παιδί δοκιμάζει ένα πικρό φάρμακο. Αλλά το χρειάζονται και ας βρουν, παρακαλώ, το θάρρος να το αντέξουν, για να βοηθήσουν τον εαυτό τους μέσω της μετάνοιας και της προσευχής προς τον Ιησού Χριστό.
Οι λοιποί, που οι αμαρτίες μας πιθανόν δεν είναι όντως φρικτές (αν υπάρχουν τέτοιοι και αν οι πολλές καθημερινές αμαρτίες δεν ισοδυναμούν με λίγες φρικτές - ξαναλέω, δεν απελπίζει η Ακολουθία, αλλά τονώνει την ψυχή), ας πάρουν από την Ακολουθία ό,τι αναλογεί στην κατάσταση του καθενός.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της Ακολουθίας της Θείας Μεταλήψεως με νεοελληνική μετάφραση:
Εδώ επίσης, τη θεία λειτουργία του αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου (αυτήν που τελείται κάθε Κυριακή, πλην εξαιρέσεων) με νεοελληνική μετάφραση, ενώ εδώ με υπότιτλους και ερμηνεία.
Καλή μετάνοια και ανάσταση σε όλους μας, αγαπητοί μου αδελφοί. Αμήν.

ΥΓ. Τα κείμενα όλων των τελετών της Ορθόδοξης Εκκλησίας ονομάζονται "ακολουθίες", π.χ. ακολουθία του γάμου, της βάπτισης, του ιερού ευχελαίου, του αγιασμού, της Μεγάλης Παρασκευής, εξόδιος ακολουθία (= η κηδεία) κ.τ.λ. Αντίθετα, "λειτουργία" ονομάζεται μόνο εκείνη τη τελετή, στην οποία τελείται η θεία μετάληψη (δηλ. η θεία κοινωνία - θεία ευχαριστία) και οι χριστιανοί μεταλαβαίνουν, δηλ. κοινωνούν.

Παρακαλώ, αν θέλετε, και:

Αυτογνωσία
Περί αυτογνωσίας (Άγιος Μάξιμος)
Άντε και πίστεψα - Τώρα τι κάνουμε;

Ζήσε πέρα από τα όρια!
Η εσωτερική ειρήνη
Η δικτατορία των "πρέπει" - ή αλλιώς: ζήσε με έρωτα!
Η αρμονία των πλασμάτων & η κληρονομιά του γέροντα Παΐσιου
Ένα μυστήριο που μας κυνηγάει από παιδιά

Η θρησκεία της χαράς - Γελαστοί άγιοι
"Μαγεία! Ευλογία! Μέθη!": Η εξομολόγηση ενός μοναχού
Η άμεση γνώση του Θεού από τους ανθρώπους
Η θεραπευτική των πνευματικών νοσημάτων
Ηθικισμός; Όχι, ευχαριστώ!
Ο νέος που καταράστηκε το Θεό - και έγινε ο π. Σεραφείμ Ρόουζ
Ένα παιδί που προσποιούνταν πως είναι γέρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: