ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Πρέπει οι χριστιανοί να προσεύχονται για ένα διάσημο αθεϊστή;



Μια έκκληση προς τους χριστιανούς να προσευχηθούν για τον γνωστό αθεϊστή δημοσιογράφο και συγγραφέα Christopher Hitchens, ο οποίος πρόσφατα διαγνώστηκε ότι έχει καρκίνο του οισοφάγου, αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση και γελοιοποίηση από μερικούς αθεϊστές.

Το θέμα ξεκίνησε από την έκκληση που έκανε για προσευχή ο καθολικός ιερέας από το Σικάγο, αιδ. Robert Barron, (φωτό κάτω), που είναι και ιδρυτής του blog WordonFire.

Σε μια στήλη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του CNN, ο Barron εξήγησε: "Ο Ιησούς είπε: «Αγαπάτε τους εχθρούς σας. Ευλογείτε αυτούς που σας καταριούνται. Προσεύχεστε για εκείνους που σας κακομεταχειρίζονται». Ο Christopher Hitchens είναι αναμφίβολα ένας εχθρός του Χριστιανισμού - ακόμη και των χριστιανών - αλλά είναι επίσης ‘παιδί του Θεού’, αγαπημένο στην ύπαρξη και προορισμένο για αιώνια ζωή. Ως εκ τούτου, οι ακόλουθοι του Ιησού πρέπει να προσεύχονται γι 'αυτόν και να θέλουν αυτό που είναι καλύτερο για αυτόν. "

Αλλά δεν συγκινούνται όλοι από την έκκληση για προσευχή για τον Hitchens και ιδιαίτερα αρκετοί άθεοι.

Παρακάτω ορισμένα σχόλια που εμφανίσθηκαν στην σελίδα του CNN:
* «Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η προσευχή δεν έχει καμία επίπτωση στην θεραπεία κάποιους από μια σοβαρή ασθένεια. Είναι καιρός οι χριστιανοί να σταματήσουν να ανησυχούν για τους ανθρώπους που δεν πιστεύουν στον ουράνιο θεό τους. Τους αθεϊστές δεν τους ενδιαφέρει αν προσεύχεστε γι 'αυτούς, ο Θεός σας δεν υπάρχει. "

* «Ως άθεος, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο ο καθένας να πρέπει να αισθάνεται το δικαίωμα να προσεύχεται για μένα, διότι εγώ δεν πιστεύω όπως αυτοί. Αυτό είναι τόσο κακό όσο και εκείνη η ηλίθια εκκλησία που σκέφτεται ότι είναι μια καλή ιδέα να βαπτίζεις νεκρούς Εβραίους ή να διαμαρτύρεσαι σε στρατιωτικές κηδείες (προφανώς αναφέρεται στην γνωστή ‘εκκλησία του μίσους’, ‘Westboro Baptist Church’). Είναι το χειρότερο είδος εκμαυλισμού. "

* "Προσπαθήστε να το δείτε από τη δική μας πλευρά. Εάν ένας σατανολάτρης έπινε το αίμα ενός περιστεριού, επειδή νόμιζε ότι έτσι θα θεραπευτεί κάποια ασθένεια σας, αλλά στην πραγματικότητα έλπιζε ότι, αν η νόσος θεραπευτεί θα δεχθείτε τον Σατανά, ως κύριο και σωτήρα σας, θα ήσασταν 1) ευγνώμονες, ή 2) προσβεβλημένοι;" (ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΚΚ. ΟΥΡΑΝΟΥ: Απίστευτη ειλικρινά, η φανταστική εικόνα του αθεϊστή… Σατανιστής να προσεύχεται για την θεραπεία χριστιανού…)
Ένας άλλος που σχολιάζει, ο οποίος δεν συμμερίζεται την πίστη στο Θεό, δεν θεωρεί τόσο προσβλητική την πρόσκληση για προσευχή, επισημαίνοντας:

* «Ως ένα αντιθεϊστής, όπως ο κ. Hitchens, δεν βλέπω κανένα κακό σε αυτήν την άνευ ουσίας, αλλά ‘γραφική’ δραστηριότητα. Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι παρά μια τελετουργική εκδοχή του «είσαι στη σκέψη μου», όπως, ο κ. Hitchens, πραγματικά, είναι στη δική μου από τότε που δημοσιοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες της ασθένειάς του. Οι αθεϊστές που απορρίπτουν τις προσευχές, μου φαίνονται κάπως πιο γελοίοι από εκείνους που τις λένε! Εγώ θα χαιρετίσω τον κ. Hitchens απόψε με ένα καλό πούρο και ένα ποτήρι με το καλύτερο κονιάκ μου. Δεν αμφιβάλλω ότι θα εγκρίνει την εν λόγω μέθοδο προσευχής!» 

Μερικοί Χριστιανοί σχετικά με την έκκληση του Barron, αναφέρουν:

* "Το θέμα που βάζει ο αιδ. Barron είναι σωστό ως προς το στόχο του. Ως Χριστιανοί, οφείλουμε, πράγματι, να προσευχόμαστε και να αγαπάμε και εκείνους που μας αντιτίθενται, μας γελοιοποιούν , ή ακόμη και μας καταδιώκουν. Ωστόσο, ο αιδ. Barron χρησιμοποιεί ως βάση του για να προσευχόμαστε για τον κ. Hitchens ότι ο Hitchens είναι «παιδί του Θεού». Για έναν ιερέα, ιδρυτή διακονίας, παρουσιαστή θρησκευτικής εκπομπής και καθηγητή θρησκείας, εκπλήσσομαι με την άγνοια της Αγίας Γραφής που έχει ο αιδ. Barron. Σύμφωνα με τη Βίβλο, ως αθεϊστής, ο κ. Hitchens δεν είναι ένα «παιδί του Θεού». Η περιγραφή αυτή είναι αποκλειστικά μόνο για εκείνους οι οποίοι δέχονται και πιστεύουν στον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα και Κύριο (Ιω. 1:12). "

* «Ο άνθρωπος για τον οποίον προσευχόμαστε είναι ένα παιδί του διαβόλου, όπως όλοι ήμασταν κάποτε πριν τη σωτηρία μας, όταν μεταφερθήκαμε στην Βασιλεία του Ιησού Χριστού. Ως εκ τούτου δεν είμαστε αυτού του κόσμου."

Άλλα σχολιαστές αναρωτιούνται για τον τρόπο που άθεοι το βλέπουν σε γενικές γραμμές:

* "Είναι θαυμαστό πόσο θυμωμένοι γίνονται οι άθεοι όταν αυτοί που έχουν πίστη προσεύχονται γι 'αυτούς. Αυτό λέει κάτι για τη νοοτροπία των αθεϊστών, και υποθέτω, όχι καλό."
* «Διασκεδάζω πάντοτε με την υστερική αντίδραση των άθεων σε οποιοδήποτε θέμα που έχει σχέση με κάτι που ισχυρίζονται ότι δεν πιστεύουν. Το παρακάνουν με τις διαμαρτυρίες τους, μου φαίνεται."

Όπως ανέφερε το WND τον Ιούλιο του 2008, ο Hitchens πήρε μέρος σε μία υψηλού επιπέδου συζήτηση στο Λας Βέγκας με τον πολιτικό συγγραφέα Dinesh D'Souza, ένα ευσεβή καθολικό, και διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την ύπαρξη του Θεού.

«Δεν είμαι άθεος, αλλά ο Hitchens σχεδόν θα με κάνει," είπε είπε WND, ο Robert Spencer, ένας καθολικός θεατής της εκδήλωσης.

Ο Hitchens, ο οποίος έγινε γνωστός για το best-seller βιβλίο του 2007 με τίτλο "Ο Θεός δεν είναι μεγάλος: Πώς η θρησκεία δηλητηριάζει τα πάντα", ("God Is Not Great: How Religion Poisons Everything"), συνεργάστηκε τα τελευταία χρόνια με μια άτυπη ομάδα επιφανών «νέων άθεων» οι οποίοι προτιμούν να αποκαλούν τους εαυτούς τους αντι-θεϊστές. Μαζί με τον Hitchens, τους "Τέσσερις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης" συμπληρώνουν ο βιολόγος Richard Dawkins, και οι φιλόσοφοι Daniel Dennett και Sam Harris.

Ο Hitchens είπε στο WND ότι ο σκοπός του είναι απλός.

"Το κάνω αυτό επειδή πιστεύω ότι το βασικό επιχείρημα που αποτελεί τη βάση όλων των άλλων επιχειρημάτων είναι αυτό μεταξύ της πίστη στο υπερφυσικό και της αποκήρυξής του ότι," είπε. "Κόβει σύρριζα όλα τα αριστερός-δεξιός, φιλελεύθερος-συντηρητικός επιχειρήματα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: