ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Εκκλησία: κοινωνικά φαρμακεία - μέριμνα για τον υποσιτισμό των μαθητών


Νεκτάριος Κατσιλιώτης, Ιστορικός

Το μνημόνιο έφερε δραματικές αλλαγές προς το χειρότερο στην περίθαλψη των Ελλήνων.
Αρκετοί επιχειρηματίες δεν είχαν να πληρώσουν την εισφορά τους και βρέθηκαν ξαφνικά ανασφάλιστοι. Επιπλέον, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχασαν με τις περικοπές την αγοραστική τους αξία και δεν μπορούν να αγοράσουν τα απαιτούμενα φάρμακα τους. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και οι συνεργάτες του είδαν το φλέγον πρόβλημα και ίδρυσαν κοινωνικά φαρμακεία. Δικαιούχοι είναι όλοι οι άποροι που δεν έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη και δικαιούνται άμεσα φαρμακευτικής αγωγής. Σε μια εποχή κατάλυσης του κράτους πρόνοιας, το μέτρο αυτό φάνηκε ευεργετικό για τα άτομα που δεν έχουν οικονομική επιφάνεια και άνεση. Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές μας πληροφορίες, γίνεται κοσμοσυρροή στα εκκλησιαστικά φαρμακεία και είναι όλοι πολύ ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ Ι.Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 

  Εβδομήντα εννέα (79) Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος ορίστηκαν υπεύθυνοι στις Σχολικές Μονάδες της Μαγνησίας (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), προκειμένου, σε συνεργασία με την Σχολική Κοινότητα, να αντιμετωπιστεί το προσφάτως ανακύψαν, λόγω της οικονομικής κρίσης, πρόβλημα υποσιτισμού των μαθητών. Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, υπό τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, παρουσία όλων των εντεταλμένων Κληρικών και των Σχολικών Συμβούλων Αθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας κ.κ.  Απόστολου Καρνάβα και Κων/νου Σδρόλια.

Ο κ. Ιγνάτιος περιέγραψε το πλαίσιο της ένδειας και της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει, πλέον, πλήθος Ελληνικών οικογενειών, γεγονός που έχει άμεσες επιπτώσεις στην ομαλή παρουσία των παιδιών στα σχολεία. Τόνισε ότι η συμβολή της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος επιβάλλεται και θα είναι ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο του κοινωνικού της έργου, με σκοπό όχι την προβολή ή τον έπαινο αλλά την ουσία της προσφοράς. Επεσήμανε, επίσης, ότι Εκκλησία και Σχολείο στον τόπο μας ήταν πάντα ενωμένα, ενώ εξέφρασε την πικρία και τον προβληματισμό του για την αναίτια απαγόρευση εισόδου των Ιερέων – Πνευματικών στα Σχολεία, τα τελευταία χρόνια. Χαρακτήρισε δε ευεργετική αυτή την παρουσία για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος έθεσε τις αρχές πάνω στις οποίες θα στηρίζεται το συγκεκριμένο έργο των Κληρικών στα σχολεία, οι οποίες είναι:

Α. Η διακριτικότητα στην άσκηση της διακονίας

Β. Η διασφάλιση της αξιοπρέπειας των παιδιών και των οικογενειών τους

Γ. Η προστασία του παιδικού ψυχισμού

Δ. Η καθολική μέριμνα για τα παιδιά ανεξαρτήτως εθνολογικής προέλευσης και θρησκευτικής πίστης

Από την πλευρά τους οι Σχολικοί Σύμβουλοι ευχαρίστησαν την Τοπική Εκκλησία για την πολύτιμη αυτή προσφορά στην Σχολική Κοινότητα και συνέστησαν στους Κληρικούς τρόπους καλύτερης και αποδοτικότερης διευθέτησης του έργου τους. Έθεσαν δε εαυτούς στην διάθεσή τους για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και τεχνογνωσίας.

Συνάντηση Δ/ντών Δημοτικών Σχολείων στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας

Στις 12 μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας φιλοξενήθηκε συνάντηση όλων των Δ/ντών των Δημοτικών Σχολείων της Μαγνησίας, που διοργάνωσαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Αθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας, το Κέντρο Διάγνωσης, Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης και η Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κυρατσώ Τσιώπα. Η συνάντηση αφορούσε την Συνεργασία και τα Πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ Σχολείων, Δ/των και ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

Στην συνάντηση σύντομο Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ο οποίος τόνισε την βούληση της Τοπικής Εκκλησίας να συνεργαστεί με την Σχολική Κοινότητα για το ζήτημα του υποσιτισμού των μαθητών και της ένδειας των οικογενειών τους, ενώ ζήτησε την συμβολή τους για τον εντοπισμό των προβληματικών περιπτώσεων και την πρόσκληση του εντεταλμένου Κληρικού να επέμβει σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

 MΟΡΦΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΣ: «ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Από εδώ

  Σημαντική είναι η συμβολή της μητρόπολης Μόρφου της Κύπρου στη στήριξη αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας εδώ στην Ελλάδα. Σε εγκύκλιο  του ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος  καλεί τους Κυπρίους να ανταποκριθούν στον έρανο που θα διεξάγει η μητρόπολη του σε συνεργασία με  το δήμο για τον έρανο με τίτλο,«Καραβάνι Αλληλεγγύης» για την Ελλάδα.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα,
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση  παρατηρούμε τον λαό μας να συνεισφέρει αφειδώλευτα και να συμβάλλει καθημερινά στην ανακούφιση των αδελφών μας στην Ελλάδα, που η οικονομική κρίση ανάγκασε χιλιάδες οικογένειες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Την ίδια ικανοποίηση νιώσαμε και οφείλουμε να εκφράσουμε ευχαριστίες προς τον λαό της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου κι όχι μόνο,  για την πολύ  μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή του στον έρανο συλλογής τροφίμων που διεξήγαγε η Μητρόπολις μας και τα οποία έχουν παραδοθεί.

Το πρόβλημα όμως δεν έχει λυθεί και η ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα οι αδελφοί μας στην Ελλάδα συνεχίζεται, και μόνο ο Θεός ξέρει για πόσο ακόμη θα κρατήσει αυτή η κατάσταση. Επομένως, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να θεωρήσουμε ότι πράξαμε το καθήκον μας, μένοντας ασυγκίνητοι, αλλά με υπευθυνότητα και σοβαρότητα σαν χριστιανοί να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους αδελφούς μας από το περίσσευμα κι από το υστέρημα μας, φανερώνοντας έτσι την «αξόδευτη» αγάπη μας προς τους έχοντας ανάγκη συνανθρώπους μας.

Ως εκ τούτου, η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου σε συνεργασία με τον Δήμο Μόρφου και τους οργανωμένους φορείς του Διαμερίσματος Μόρφου, διεξάγουν έρανο συλλογής τροφίμων από τη 23η μέχρι την 29η  Απριλίου 2012, υπό την ονομασία «Καραβάνι Αλληλεγγύης» για την Ελλάδα.

Τα τρόφιμα θα αποσταλούν στον Δήμο και την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και στον Δήμο Ορεστιάδας και την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Ορεστιάδας.

Τα είδη των τροφίμων τα οποία θα συγκεντρωθούν κατά τη διάρκεια του εράνου είναι τα ακόλουθα: Μακαρόνια, ρύζι, γάλα ( σκόνη-ζαχαρούχο), ζάχαρη, αλεύρι, όσπρια, λάδι (ελαιόλαδο), παιδικές τροφές και δημητριακά.

Απευθύνουμε, θερμή πατρική έκκληση προς τα φιλάνθρωπα αισθήματα όλων των κατοίκων της ελεύθερης περιοχής Μόρφου και όλους τους πρόσφυγες του Μορφίτικου Κάμπου, όπως προσφέρουν γενναιόδωρα στο «Καραβάνι Αλληλεγγύης», επαναλαμβάνοντας το Ευαγγελικό: «Πείνασα γάρ, καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψασα, καὶ ἐποτίσατέ με…Ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ’ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε».

Δείτε και τις άλλες αναρτήσεις μας στην ενότητα Οικονομική Κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: