ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Corpus Christi: δύο όψεις


Η πρόσφατη θεατρική παράσταση του έργου Corpus Christi στην Αθήνα (όπου ο Χριστός εμφανίζεται ως ομοφυλόφιλος) προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από πολλούς χριστιανούς και ξεσήκωσε την υποστήριξη άλλων ομάδων, με γνωστό πρόσημο.
Την Πέμπτη 11.10.12 έγιναν κάποια επεισόδια, που ματαίωσαν την πρεμιέρα του έργου, στο "Χυτήριο". Δείτε πώς περιγράφουν το γεγονός δύο αντίθετες πλευρές. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Από την Κίνηση "Απελάστε το ρατσισμό" εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:


Αθήνα, 12/10/2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από την απολογία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη για τη σπουδή του να ανταποκριθεί στη χαφιέδικη ερώτηση του Παναγιώταρου στη Βουλή όσον αφορά τα στοιχεία που πρόθυμα έσπευσε να ζητήσει από τους Δήμους για τα παιδιά των μεταναστών που "κλέβουν θέσεις από τα ελληνόπουλα" σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση δια των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε για άλλη μια φορά τα διαπιστευτήριά της στους φασίστες: Δια των παρόντων διμοιριών των "Προστατών του Πολίτη" εκδήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της σε μια φούχτα Χρυσαυγίτες και σκοταδιστές παραθρησκευτικών οργανώσεων που συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο "Χυτήριο", επιτρέποντάς σε βουλευτές και μέλη της νεοναζιστικής συμμορίας να απειλούν και να ξυλοκοπούν θεατές, να τρομοκρατούν και να βρίζουν χυδαία συντελεστές της παράστασης Corpus Christi, να απελευθερώνουν ακόμα και προσαχθέντες από τα χέρια των ΜΑΤ ακυρώνοντας την πρεμιέρα του έργου. Για όλα αυτά υπάρχουν βίντεο με αδιάψευστα στοιχεία και πρωτεργάτες τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής Παναγιώταρο και Παππά.

Ο κ. Δένδιας δηλώνει αναρμόδιος για τους βασανισμούς αντιφασιστών στη ΓΑΔΑ που έκαναν το γύρο των διεθνών ΜΜΕ, συλλαμβάνει στο σωρό διαδηλωτές κατά την πρόσφατη παλλαϊκή υποδοχή της καγγελαρίου Μέρκελ δημοσιοποιώντας τα στοιχεία τους και τινάζοντας στον αέρα το τεκμήριο της αθωότητάς τους, ενώ σφυράει αδιάφορα στην κατάφορη παραβίαση κάθε έννοιας της νομιμότητας που υποτίθεται ότι είναι εντεταλμένος να διαφυλάττει, στα "ντου" των Χρυσαυγιτών με επικεφαλείς εκλεγμένους βουλευτές τους, επιτρέποντας στο συρφετό των σκοταδιστών να καταλύουν κάθε έννοια δημοκρατίας, ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας

Ο κ. Δένδιας είναι επικίνδυνος και πρέπει να φύγει. Το ίδιο η κυβέρνησή του, η τρόϊκα εσωτερικού της μνημονιακής βαρβαρότητας που προσπαθεί να αναβιώσει το μετεμφυλιακό παρακράτος εν' έτει 2012. Δηλώνουμε πως η φασιστική τρομοκρατία δεν θα περάσει. Καλούμε τους ανθρώπους και τις συλλογικότητες των γραμμάτων και των τεχνών να μην υποκύψουν στον σκοταδισμό των ταγμάτων εφόδου και να ορθώσουν τείχος αντίστασης στο φασισμό, καταδικάζοντας τους χθεσινούς τραμπουκισμούς και την απροκάλυπτη συνεργασία των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. καλώντας σε αντιφασιστικό μέτωπο προστασίας της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Καλούμε τους συντελεστές της παράστασης Corpus Christi να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και να ορίσουν νέα ημερομηνία πρεμιέρας, όπου θα έχουν - ας είναι βέβαιοι - πλήθος θεατών και συμπαραστατών, πολλαπλάσιο από τους θλιβερούς σκοταδιστές που σήμερα με τις πλάτες του κ. Δένδια ακύρωσαν την παράσταση. Όλοι μαζί να σβήσουν οι ναζί! 

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"

***
Δείτε τώρα πώς περιγράφει το ίδιο γεγονός ένας χριστιανός που ήταν παρών. Το ιστολόγιο ΑντιΠαρακμή (απ' όπου το αναδημοσιεύουμε) ασφαλώς εκφράζει αντίθετες θέσεις με το προηγούμενο, αλλά ας μου επιτραπεί να πω ότι κι αυτό αγωνίζεται για τα πιστεύω του. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για πόλεμο απόψεων και όχι για "υπεράσπιση της καλλιτεχνικής ελευθερίας". Απλώς, κάθε τι αντιχριστιανικό βρίσκει εξ ορισμού την υποστήριξη ορισμένων, όπως και προκαλεί την αγανάκτηση εκείνων που πληγώνονται. 
Δεν έχω το δικαίωμα να πληγωθώ επειδή μου βρίζουν το Χριστό μου; Και δεν είναι υποχρέωση του άλλου να μη με πληγώσει; Εκτός αν είναι τόση η "υπαρξιακή ανάγκη" των συντελεστών του έργου να παρουσιάσουν το Χριστό ως ομοφυλόφιλο, που πρέπει να υποκλιθούμε σ' αυτό, και να βγάλουμε το σκασμό για τα δικά μας συναισθήματα...
Α, για τους τυχόν νέους φίλους, είμαστε ενάντιοι στη Χρυσή Αυγή και το έχουμε εκφράσει επανειλημμένα.
Η ανταπόκριση από το "πεδίο της μάχης":

Σου γράφω,  και ακόμα φτύνω και προσπαθώ να μην ξεράσω από τα χτεσινά χημικά, για να ξέρεις τι ακριβώς έγινε.
Κάποια στιγμή σε ειρηνικότατη διαμαρτυρία, η οποία έψαλε το «την Υπερμάχω», τον Εθνικό Ύμνο, και με πολύ λίγες χαζές αντιδράσεις από ορισμένους ρασοφόρους παλαιοημερολογήτες, που "φοβέριζαν" με τον Σταυρό, για το τι θα πάθουν για τις χυδαιότητες, έλαβαν σήμα ότι έρχονται βο(υ)λευτές του Συνασπισμού και της ΔΗΜΑΡ Μπίστης Τατσόπουλος, Ρεπούση κ.λ.π να απολαύσουν το εβραιούργημα.

Τότε δόθηκε εντολή
στα απρόσωπα και άψυχα παιδιά των ΜΑΤ να μας διώξουν με κάθε κόστος, είχαμε μαζί τις γυναίκες μας και τα παιδιά μας, υπήρχαν γεροντάκια 80 χρονών, ανάπηροι, τυφλοί.
Όταν όρμησαν και έσπρωχναν προσπαθήσαμε να μην πατήσουμε τα γυναικόπαιδα και τα γεροντάκια, αλλά όποιος αντιδρούσε και έσπρωχνε, άρχιζαν και τον χτυπούσαν.
Σε ένα σημείο, οι δικοί μας (εννοώ γνωστοί) άρχισαν να ορμάνε εναντίον τους και είχαν καταφέρει να τους οπισθοχωρήσουν, τότε δόθηκε εντολή για χημικά

Μας ρίμαξαν.
Ήμουνα συνέχεια μεταξύ των ασπίδων, είχα χάσει την γυναίκα μου και τους υπόλοιπους δικούς μας, και έσπρωχνα για να σώσω ένα κουτσό νέο με πατερίτσα που δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Πίσω από αυτόν ένα άσαρκο γεροντάκι μοναχό, που έσπρωχνα αντίθετα να μην τον λιώσω, γιατί δεν καταλάβαινε ότι μας χτυπούν και καθόταν εκεί. Δεν το πίστευε προφανώς. Οπότε στο τέλος μόνο αυτούς τους 2 κατάφερα να σώσω χωρίς να γνωρίζω τι γίνονται οι υπόλοιποι. Ημουν με το ένα  ένα χέρι στο άλλο δυστυχώς είχα μια κάμερα και φοβόμουν μην μου την σπάσουν γιατί δεν θα μπορούσα να αγοράσω άλλη.



Είμασταν περίπου 10 άτομα. Οι 5 γυναίκες η μία άσαρκη άφησε τα 8 παιδιά της (το τελευταίο 16 μηνών) για να έρθει στην διαμαρτυρία.
Ο Χ. μου είπε ότι πάνω στο ξύλο άκουσε ένα Ματατζή να βρίζει τον "Χριστό"

Όταν μας διάλυσαν με τα χημικά,
άρχισαν να μας καταδιώκουν σχεδόν για να μας απομακρύνουν εκατοντάδες μέτρα από τον κρανίου τόπο.
Έίχα βρει ευτυχώς τις γυναίκες, ήταν όλες καλά, τους υπόλοιπους είδα μετά από λίγο, ο ένας νέος τον είχαν κλωτσήσει επανελλημένα και έκλαιγε από τα νεύρα του, οι άλλοι ήταν καλά απλώς με μερικές βουρδουλιές στα χέρια.
Εγώ και ο Χ. , είχαμε πνιγεί στα χημικά. Έβηχα, έφτυνα, και προσπαθούσα να μην κάνω εμετό γιατί ντρεπόμουν τις γυναίκες.
Ταυτόχρονα μας καταδίωκαν με γοργό βήμα, και τότε βρέθηκα με έναν γνωστό από τα ιστολόγια, που είχε μαζί  μάλλον τον πατέρα του,  τυφλό.
Σε μια δόση μάλλον από το σπρώξιμο ο τυφλός έμεινε μόνος, και συνέχιζαν να σπρώχνουν. Εκεί αγρίεψα άρχισα να επιτίθεμαι και εν ολίγοις αφού κατάλαβαν ότι είναι τυφλός με ουρλιαχτά με άφησαν και τον πήρα. Θα σκοτωνόταν και θα τον πάταγαν κι όλας, και πλησιάζαμε τις γραμμές του τραίνου.
Δύο τραίνα πέρασαν όσο είμασταν εκεί παγιδευμένοι.


Αυτά εν ολίγοις. Στεναχωρέθηκα για την παντελή έλλειψη της Εκκλησίας. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η Χρυσή Αυγή ήρθε εκεί με 5 βουλευτές όχι με μπουλούκι και ειδικά ο Παππάς, και κατέβασε μπροστά στα μούτρα τους και το πανό της πρεμιέρας.

Είναι ντροπή για τους υπόλοιπους ανθρώπους του καναπέ και του τηλεκοντρόλ να λείπουν, και πράγματι η μοναδική πολιτική στήριξη να είναι η Χρυσή Αυγή και κυρίως ο βουλευτής Παππάς ο οποίος κάλεσε εισαγγελέα και έγιναν μηνύσεις για τον ξυλοδαρμό του κόσμου.
Κρίμα. Κανείς άλλος.

***
Θα κλείσω με τη δήλωση της σεβαστής -για μένα- ηθοποιού Βάσιας Παναγοπούλου, που φαίνεται επίσης πληγωμένη και έξω από το πνεύμα των πιστών που αντέδρασαν. Η κα Παναγοπούλου προφανώς δεν κατάλαβε καθόλου πού είναι το πρόβλημα και βέβαια αυτό που της έμεινε ήταν οι ακραίοι και η παρουσία των νεοναζί που (στα διαλείμματα της τρομοκρατίας κατά των μεταναστών, ως νέα ΚΚΚ) παριστάνουν όψιμα τους ορθόδοξους! Όσοι εξοργίζονται με το έργο θα πρέπει ασφαλώς να λάβουν υπόψιν και τα δικά της λόγια.
Διαβάστε τα εδώ.
 
Η τελική μου άποψη (αν και αρχικά έλεγα να μην την εκφράσω): οι διαμαρτυρίες είναι βία και η βία φέρνει άλλη βία. Όταν φυσάς τη φωτιά, απλά δυναμώνει. Καλύτερη η προσευχή και η αγάπη. Οι ειλικρινείς θα καταλάβουν μόνοι τους. Οι άλλοι δεν θα καταλάβουν έτσι κι αλλιώς. 
Το Χριστό τον αγαπάμε. Τους συντελεστές της παράστασης, που μπορεί να έχουν την α΄ ή τη β΄ γνώμη για το Χριστό, το χριστιανισμό ή την Εκκλησία (όποια κι αν είναι αυτή η γνώμη), που μπορεί να τους έχει πληγώσει κάποτε κάποιος από την Εκκλησία ή την κοινωνία ή δεν ξέρω τι και ποιος, αυτούς τους αγαπάμε; Η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα είναι καίρια για την αξιολόγηση των αντιδράσεων - και η αγάπη μας πρέπει να εκδηλώνεται ως αγάπη κι όχι ως μίσος.
Το γράφω με πόνο ψυχής & με την επίγνωση πως είναι καλύτερα να μασάω παρά να μιλάω, γιατί είναι νήπιο και δεν ξέρω ακόμη να μιλάω...
Ζητώ συγγνώμη από όσους πλήγωσα, από όσους πλήγωσε η παράσταση, από όσους πλήγωσε η ματαίωση της παράστασης. Ο Χριστός έχει αγκαλιά για όλους - ακόμα και για τους χριστιανούς, ακόμα και για τους αριστερούς, ακόμα και για τους νεοναζί. Λίγη αγάπη θέλει. Λίγη αγάπη θέλω. Λίγη αγάπη θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: