ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Γερόντισσα Ευγενία Κλειδαρά, της Μονής του αγίου Ραφαήλ Λέσβου († 4 Ιουλίου 2013)

 
Κοιμήθηκε στις 4 Ιουλίου 2013 η Γερόντισσα Ευγενία Κλειδαρά, ηγουμένη της μονής των αγίων και θαυματουργών νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.
Για το πρόσωπό της διαβάζουμε (Ρωμιοσύνη):
 
Sample imageΗ Ευγενία Κλειδαρά, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Μυτιλήνη είναι η ηρωίδα της δικής μας εποχής. Καταγόμενη από τη Χίο, εγκαταστάθηκε σε αυτόν τον τόπο κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το κοινωνικό, φιλανθρωπικό, Εθνικό, πνευματικό, συγγραφικό και εκδοτικό της έργο είναι τεράστιας σημασίας. Η οργάνωση της Ιεράς Μονής του Αγίου Ραφαήλ σε πρότυπο μοναχικής πολιτείας και αγάπης αποτελεί για όλον τον κόσμο παράδειγμα προς μίμηση.
 
Στο πρόσωπό της αποτυπώνεται απέραντη η αγάπη προς το πλησίον. Ολόκληρη η ζωή της είναι ένας αγώνας δημιουργίας με καταβολή δυνάμεων στον ανώτατο δυνατό βαθμό. Ένας αγώνας σε ένα δρόμο δύσκολο, με εμπόδια και αντιξοότητες, μια ζωή που αξιολογείται από τρίτους σε εκτεταμένη κλίμακα με άριστα και θεάρεστα έργα.

Με το εκδοτικό της έργο δίνει μια αγκαλιά στην αγωνία των πονεμένων. Η Ηγουμένη φιλοξενεί όλους τους πιστούς με υποδειγματική τάξη στην Ιερά Μονή, ενισχύει τον ψυχικό κόσμο και φωτίζει τα όνειρα των πιστών. Εφαρμόζει στην πράξη το περιεχόμενο των βιβλίων της και εμψυχώνει στις εκάστοτε δοκιμασίες τους χριστιανούς. Τα βιβλία της Αγίας Μητέρας είναι εμπλουτισμένα από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, αποτελούν μια αστείρευτη πηγή θαυμάτων και κάθε σελίδα είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός. Τα βιβλία της, μεταφρασμένα στην Αγγλική, βοηθούν πνευματικά τους άλλους λαούς και τους γνωρίζουν το βίο των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Οι Έλληνες είμαστε ευλογημένοι που έχουμε στον τόπο μας την Αγία Μητέρα Ευγενία.

Εργάζεται άοκνα και έχει τοποθετηθεί από τον ίδιο τον Άγιο Ραφαήλ, ως η μόνη κατάλληλη για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο, αλλά και θεάρεστο αυτό έργο.

Φιλανθρωπική προσφορά 
 
Η Ηγουμένη δεν έδωσε ποτέ σημασία στα κοσμικά, το χρήμα και την κτήση αυτού. Επηρεασμένη από το «Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε» ενίσχυσε Οργανισμούς, Φορείς, Συλλόγους, φιλανθρωπικά Ιδρύματα, φοιτητές, διανοούμενους, Δήμους, Σχολεία, Στρατό και ιδιώτες.

Η Οσιολογιωτάτη Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, ορμώμενη από τα φιλανθρωπικά αισθήματα και την ευγενική της πρόθεση, προσέφερε το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ προς το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Ανδρέου Π. Κατσακούλη» για εισφορά του έτους 2009. Επιπλέον προέβη σε γενναιόδωρη χορηγία προς το Γυμνάσιο Θερμής με τον εξοπλισμό και λειτουργία Εργαστηρίου Πληροφορικής του σχολείου, το οποίο προς τιμή της ονομάστηκε «Αίθουσα Πληροφορικής Ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά». Στο ίδιο Γυμνάσιο η Ηγουμένη προσέφερε το ποσό των είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ στην προσπάθειά της να ενισχύσει το Σχολείο στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Επίσης έκτισε το μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Θεοδώρου στο Στρατηγείο της Μυτιλήνης και τόσα άλλα έργα. Πολλοί φοιτητές διευκολύνθηκαν οικονομικά από την Ηγουμένη, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, συνδράμοντας στην πνευματική τους καλλιέργεια και μόρφωση. 
 
Η απλόχερη προσφορά αγάπης από την πολύπλευρη, πολυτάλαντη και ακτινοβολούσα προσωπικότητα της Αγίας Ηγουμένης δεν σταματά στα στενά όρια του νησιού της Μυτιλήνης, που τόσο αγαπά. Η αγάπη της έφτασε στη ζούγκλα του Καμερούν όπου έκτισε Σχολείο, Νοσοκομείο και την Εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ. 
 
Η γενναιοδωρία της βοήθησε πολλούς ασθενείς με Aids, ορφανά και πεινασμένα παιδιά. Με τη βοήθειά της δίνουν φαγητό μια φορά την ημέρα σε τέσσερις χιλιάδες παιδάκια, που ζουν σε άθλιες συνθήκες μέσα στη ζούγκλα. Η πράξη αυτή καταδεικνύει πόσο καλά γνωρίζει, βιώνει και εφαρμόζει στην πράξη τους λόγους και τις εντολές του Κυρίου. Όλη της η ζωή είναι μια θυσία. Η αγάπη, η βασίλισσα των αρετών, έχει γίνει το δικό της πιστεύω και την προσφέρει χωρίς ιδιοτέλεια και υστεροβουλία σε κάθε πιστό. Οι προσευχές της για κάθε πονεμένο είναι επίμονες και η αγάπη της θαυματουργεί. 
 
Σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδος οι ασθενείς ψάχνουν το τηλέφωνό της και επικοινωνούν μαζί της. Γνωρίζει πώς να αγκαλιάζει την αγωνία του κάθε πονεμένου ανθρώπου και με την ατελείωτη αγάπη της σηκώνει τη δοκιμασία του. Η προσευχή της είναι θυμίαμα για τα Ουράνια και με την ταπεινότητά της μένει έκθαμβη μπροστά σε κάθε θαύμα των Αγίων που τόσα χρόνια υπηρετεί και θα υπηρετεί.

Σε μια εποχή κατάρρευσης των ηθικών και κοινωνικών αξιών, η Ηγουμένη Ευγενία είναι από τα λίγα φωτισμένα πνεύματα, που με τη δράση της ποθεί να οδηγήσει όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νέους κοντά στον Ιησού Χριστό. Το έργο της είναι απίστευτα μεγάλο και πολυβραβευμένο. Οικονομική ενίσχυση σε αναξιοπαθούντες, ανέγερση Πνευματικών Ιδρυμάτων, συγγραφή βιβλίων, 160 έως σήμερα, μέσα από τα οποία έκανε γνωστούς τους αγαπημένους της Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη. Πολλοί άνθρωποι, κυρίως νέοι, ομολογούν ότι μέσα από τα βιβλία της Ηγουμένης Ευγενίας οδηγήθηκαν ξανά στο Ελληνοχριστιανικό ιδεώδες, στην αισιοδοξία και τη χαρά της ζωής, στην Αλήθεια και το Ουράνιο Φως, που οδηγεί στην απόκτηση του Αγίου Πνεύματος.

Η Ηγουμένη αγαπά πολύ τους νέους. Γι' αυτό διακαής πόθος της είναι να βρίσκεται ο Ιησούς πάντα στις καρδιές τους και να τους οδηγεί στην πορεία της ζωής τους. Ποθεί οι νεανικές ψυχές που είναι η ελπίδα του Έθνους μας να εμποτιστούν από τα Θεία νάματα και να βαδίσουν στη γλυκιά πνευματική ζωή που θα τους οδηγήσει στον Έναν Μοναδικό Θεό της Αγάπης, τον Ιησού Χριστό. Και οι νέοι από όλον τον κόσμο δεν ήταν δυνατόν να μην ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα.

Η Ηγουμένη δίνει ζωντάνια και προσφέρει απλόχερα στη νεολαία, αλλά και σε όλους τους συνανθρώπους της από τα δώρα της ψυχής της. Με την προσευχή και την επικοινωνία της με τους νέους, τους δίνει δύναμη στον αγώνα τους σε μια δύσκολη περίοδο που διανύει η ανθρωπότητα. Ο βίος της, η πίστη, η προσευχή και η ζωή κοντά στο Θεό, αποτελούν τα όπλα άμυνας μπροστά στα κακά που μας περιβάλλουν και αυτό το μεταλαμπαδεύει σε όλη τη χριστιανική κοινότητα και ιδιαίτερα στη νεολαία, που καθημερινά βρίσκεται αντιμέτωπη με αναρίθμητα προβλήματα.

Αμέτρητες ευχαριστήριες επιστολές Αγάπης φθάνουν στο Μοναστήρι. Επικοινωνούν μαζί της, της ομολογούν πώς μέσα από τα βιβλία της αναγεννήθηκαν.

Όπως γράφει η ίδια η Ηγουμένη Ευγενία «τα εγκώμια και τα βραβεία με αφήνουν αδιάφορη, τοποθετώ όμως στα βιβλία μου τις επιστολές που μου στέλνουν, για να δείξω τον αληθινό Θεό. Προσέχω και εφιστώ την προσοχή όλων στη σωτηρία της ψυχής. Ποθώ να πιστέψουν όλοι οι άνθρωποι στη ζωντανή ύπαρξη του Θεού και τη θαυματουργική δύναμη των Αγίων που με την Παρουσία Τους κηρύττουν την αθανασία της ψυχής».

Με βαθύτατη μετριοφροσύνη μιλά για το έργο της. «Όλα προέρχονται από την Παντοδυναμία του Θεού και τα πάντα ανήκουν σε Εκείνον. Πώς έφθασαν τα βιβλία μου σε όλα τα κράτη, σε όλες τις ηπείρους; Δεν τα ώθησε ένα Παντοδύναμο χέρι, αφού είμαι έγκλειστη; Μπορούσα να επικοινωνήσω με όλον αυτόν τον κόσμο αν δεν ήταν η χάρη του Θεού, η ευλογία του Αγίου Ραφαήλ;» Για την Ηγουμένη, το βραβείο που έχει αξία είναι το βραβείο της ταπεινοφροσύνης της.

Η Ηγουμένη είναι μεγάλη ευεργέτιδα ανά τον κόσμο. Εκατομμύρια ψυχές ανοίγουν τα πνευματικά τους φτερά, τα μάτια της ψυχής και βλέπουν το αληθινό φως με την πνευματική καθοδήγηση της Ηγουμένης. Αναγνωρίστηκε διεθνώς χάρη στην προσωπική της ακτινοβολία και χάρη στο πνευματικό και κοινωνικό έργο της, που το προσφέρει με ευσέβεια, αγάπη και ταπεινοφροσύνη. Δεν είναι μόνο λιμάνι που καταφεύγουν οι πονεμένες και ανήμπορες ψυχές, δεν είναι μόνο μια μοναδική εμπνευσμένη συγγραφέας και ποιήτρια, είναι η γλυκιά Μανούλα πολλών ανθρώπων στη γη. Προσφέρει ακούραστα την αγάπη της, τον καλό λόγο της, τη θεία νουθεσία της, με πόνο και πλήρη αφοσίωση. Η ευλογία της αγκαλιάζει όλους μας. Προσφέρει το είναι της, για να μας οδηγήσει στον Κύριο. Η ζωή της κυλά με μεγάλη ταπεινοφροσύνη, απλότητα και ολιγάρκεια. Προσφέρει τον εαυτό της σε αυτό που ο Κύριος μας δίδαξε «Αγάπη προς το πλησίον». Η Ηγουμένη συνδυάζει με το βίο και το έργο της την αγάπη με την πίστη, δημιουργώντας τον κατά Χριστόν άνθρωπο.

Ας κάνουμε πράξη ζωής το παράδειγμα της Ηγουμένης και ας αναζητήσουμε με όλη  τη δύναμη της ψυχής μας τη Βασιλεία των ουρανών. 
 
Συμπλήρωμα (από εδώ):
 
Η Ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά περιστοιχίζεται από 45 μοναχές με καταγωγή από Γερμανία, Αίγυπτο, Αυστραλία, Καναδά, Αφρική, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Βέροια, Κύπρο, Κυκλάδες, Κρήτη, Χίο, και διάφορα μέρη της Λέσβου που τρέφουν απεριόριστη αγάπη και σεβασμό στο πρόσωπό της.

Sample imageΤα εκατόν πενήντα βιβλία της είναι το μέχρι σήμερα επιστέγασμα του συγγραφικού της μόχθου. Πεζά, ομιλίες, διηγήματα, βιογραφίες, ποιήματα, θεατρικά έργα, μελέτες. Από τα 150 βιβλία της τα 65 παρουσιάζουν τα θαύματα του Αγίου Ραφαήλ, που της τα διηγούνται οι άνθρωποι που τα έζησαν και τα ζουν. Πολλά από τα βιβλία της Ηγουμένης έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες και έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και σε πολλά κράτη της Γης σε εκατομμύρια αντίτυπα.
Από παντού καταφθάνουν επιστολές - ομολογίες - ότι τα βιβλία της έφεραν τη νεκρανάσταση σε χιλιάδες ψυχές. Παρηγόρησαν, ξεκούρασαν, φώτισαν, αναγέννησαν.

Η Ηγουμένη Ευγενία σαν άριστος και φωτισμένος παιδαγωγός, βρήκε τον παλμό του σύγχρονου ανθρώπου και του μεταδίδει τις αλήθειες της Εκκλησίας μας, με τον τρόπο που θα τον επηρεάσουν και θα τον φέρουν κοντά στο Θεό και την Εκκλησία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλοί είναι εκείνοι που την αποκαλούν στα γράμματά τους "Πνευματική Μητέρα των πονεμένων και των κουρασμένων ψυχών".

Για την κοίμησή της, σε ηλικία 84 ετών, εδώ. Ας είναι αιωνία η μνήμη της!...
Διαβάστε και: Στο Μοναστήρι του Φίλου μας Ραφαήλ
Η εύρεση των λειψάνων των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης (βίντεο - συνέντευξη)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Κύριος να την αναπαύει και να ανταποδώσει τα μύρια κατά την προαίρεσή της, Νεκρούλη μου.
Καλή Απολογία για όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

ηγουμενη ευγενια ας αναπαυσει ο καλος θεοσ την ψυχη σου και απο εκει ψηλα θα βρισκεσαι στην προστασια του θεου