ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Κορέας Αμβρόσιος: «Άπω Ανατολή: πολλοί ετερόδοξοι ιεραπόστολοι, ελάχιστοι Ορθόδοξοι»...

 
Για τις προοπτικές διάδοσης του Χριστιανισμού στις μακρινές χώρες της Άπω Ανατολής (Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδονησία, Ινδία κ.α.), μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιουνίου 2015 ο Μητροπολίτης Κορέας και Υπέρτιμος & Έξαρχος Ιαπωνίας κ. Αμβρόσιος στην νεόδμητη αίθουσα του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο Πρωτόκλητος», στην οδό Μιαούλη, στην Πάτρα.


«Η πρόκληση που έρχεται για τον Χριστιανισμό, από την Άπω Ανατολή, όπου βρίσκεται η Κίνα, που είναι το κέντρο του Κόσμου, είναι πολύ μεγάλη» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αμβρόσιος. Στην Κίνα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τον Χριστό.
Όπως είπε ο Μητροπολίτης Κορέας, υπολογίζεται ότι ασπάζονται τον Χριστιανισμό 40.000 Κινέζοι την ημέρα, ενώ στα χρόνια που θα έρθουν εκτιμάται πως εκατομμύρια Κινέζοι θα έχουν ασπαστεί τον Χριστιανισμό, αλλά οι περισσότεροι θα είναι ετερόδοξοι και ελάχιστοι Ορθόδοξοι.
Αυτό θα συμβεί επειδή ενώ υπάρχουν πολλοί ετερόδοξοι Ιεραπόστολοι οι Ορθόδοξοι είναι ελάχιστοι.
Είναι ανάγκη λοιπόν όπως ανέφερε με νόημα ο κ. Αμβρόσιος, να ενισχυθεί η παρουσία των Ορθοδόξων Ιεραποστόλων τόσο στην Νότιο Κορέα όσο και στις άλλες χώρες της Άπω Ανατολής, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της γης, περισσότεροι από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
«Το κέντρο του Κόσμου έχει μετατοπιστεί προς Ανατολάς και προς εκεί πρέπει και η Ορθοδοξία να στρέψει την προσοχή και την ιεραποστολική δράση της για να κάνει πράξη την Οικουμενικότητα την οποία διατρανώνουμε όταν ψάλλουμε “Εις πάσαν την γην εξήλθε ο φθόγγος αυτών…”», όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Κορέας.
Για την ενίσχυση του Ιεραποστολικού έργου, το οποίο ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος και οι συνεργάτες του επιτελούν στην Κορέα, χρειάζεται όπως είπε στην ενδιαφέρουσα ομιλία του, να δημιουργηθούν ιεραποστολικές ομάδες εργασίας εις τα μετόπισθεν, δηλαδή την Ελλάδα, που θα ασχολούνται με την προετοιμασία κειμένων, να γίνονται διαλέξεις περί της ιεραποστολής στις ενορίες, τους κύκλους και τα κατηχητικά, ώστε όλοι να γνωρίσουν και το έργο που επιτελείται στις χώρες αυτές της Άπω Ανατολής, αλλά να λειτουργήσουν και ως πηγή έμπνευσης για νέους ιεραποστόλους, και να εκμάθουν οι νέοι άνθρωποι τις γλώσσες που ομιλούνται στις χώρες αυτές ώστε να μπορούν να τις επισκεφθούν και να εργαστούν ιεραποστολικά.


 

Πριν από την ομιλία του Μητροπολίτου Κορέας κ. Αμβροσίου ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος τέλεσε τον αγιασμό εγκαινίων της νέας αίθουσας εκδηλώσεων του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο Πρωτόκλητος».
Σε σύντομη ομιλία του μετά τον αγιασμό ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος συνεχάρη θερμά τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αλλά και τα άλλα μέλη για το έργο που επιτελούν, της ενίσχυσης και ενδυνάμωσης των ιεραποστολικών κλιμακίων ανά τον κόσμο.
Παράλληλα τους συνεχάρη για την ανέγερση της νέας αίθουσας εκδηλώσεων καθώς και του νέου ιερού ναού, οι εργασίες ανεγέρσεως του οποίου βρίσκονται στην τελική τους φάση.
Μάλιστα προσκάλεσε τον Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβρόσιο να επισκεφθεί και πάλι την Πάτρα για να παραβρεθεί στην τελετή των εγκαινίων του ναού, όταν αυτός ολοκληρωθεί.
Εκτιμάται πως μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι έτοιμος ο ιερός ναός και θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα λαμπρά εγκαίνια του.
Ο Μητροπολίτης Πατρών αναφέρθηκε με λόγους θερμούς στον φιλοξενούμενο Μητροπολίτη Κορέας και το πολύ σπουδαίο έργο που επιτελεί στην μακρινή χώρα της Άπω Ανατολής ενώ αναφορά έκανε και στον κατά σάρκα αδελφό του κ. Αμβροσίου, Μητροπολίτη Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, που κοσμεί το σώμα της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, δικηγόρος Νίκος Σίμος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο για την αγάπη και το ενδιαφέρον του προς τον σύλλογο και το έργο που αυτός επιτελεί. 


Ο Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο Πρωτόκλητος» βγάζει και ένα πολύ φροντισμένο περιοδικό κάθε σχεδόν μήνα με όλα τα νέα της Ορθοδόξου Ιεραποστολής σε όλο τον κόσμο, όπως τις χώρες της Αφρικής και αλλού.
Αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβρόσιο ο κ. Σίμος είπε πως «ο Σεβασμιώτατος μας έχει συγκινήσει με την καλοσύνη, την απλότητα, την ευαίσθητη καρδιά του αλλά και την ευγενή στάση του στις όποιες οικονομικές ενισχύσεις προς το εκτεταμένο Ιεραποστολικό του έργο. Τον νοιώθουμε πολύ οικείο και τον χαιρόμεθα που αναλώνεται για την διάδοση της Ορθοδοξίας στην Άπω Ανατολή. Τον ευχαριστούμε θερμά για τον κόπο του να έλθει στην πόλη του Πρωτοκλήτου Αγίου Ανδρέου, ως ζωντανή μαρτυρία αγώνων διαδόσεως της αληθούς πίστεως στα Έθνη».
Την εκδήλωση στην οποία παρέστησαν πολύς κόσμος, ιερείς, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο Αρχιμανδρίτης π. Βασίλειος Μπλάνας, κ.α., πλαισίωσε με ύμνους για την ιεραποστολή βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέου Πατρών, Αριστείδη Μπουχάγιερ που τους απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο.

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κορέα δείτε εδώ.
Περί Κίνας εδώ & εδώ.
Περί Ινδίας εδώ.
 
Διαβάστε επίσης: 
Η πρώτη ορθόδοξη Εκκλησία στα νησιά Τόνγκα. The first Orthodox Church in Tonga islands.
Ο σαμουράι που έγινε ορθόδοξος ιερέας
Saint Nickolas of Japan & the samurai Fr Paul Sawabe Takuma

Για διάφορες χώρες (Άπω Ανατολή και όχι μόνο) δείτε:
Find an Orthodox Church in...
Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής
Ορθόδοξη Ιεραποστολή
Ο Χριστός στα βάθη της Ασίας
Ο Χριστός στην Ασία


Taiwan & Hong Kong of my heart
Hong Kong & Taiwan smile

Δεν υπάρχουν σχόλια: