ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Σύγχρονη δουλεία: 30.000.000 σκλάβοι ανά την υφήλιο!...

Παιδί σκλάβος στην Αϊτή (φωτο της Διεθνούς Αμνηστείας, από εδώ)

tvxs.gr

Κληρονομική σκλαβιά, αναγκαστική εργασία, σεξουαλική εκμετάλλευση: είναι κάποιες από τις εκφάνσεις σύγχρονης δουλείας υπό την οποία ζουν παγκοσμίως 30 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με υπολογισμούς της αυστραλιανής οργάνωσης Walk Free.

«Η σύγχρονη δουλεία είναι μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι είναι στο έλεος της βίας. Αναγκάζονται να δεχτούν εργασίες ή καταστάσεις όπου γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης. Δεν αμείβονται αλλά απλώς λαμβάνουν το ελάχιστο για να επιβιώσουν και δεν είναι ελεύθεροι να φύγουν», σύμφωνα με τον Νικ Γκρόνο, επικεφαλής της οργάνωσης.

«Ακόμη και σήμερα άνθρωποι γεννιούνται σε καθεστώς κληρονομικής σκλαβιάς. Υπάρχουν θύματα που έχουν απαχθεί ή κρατούνται πριν πωληθούν ή παραμείνουν κρατούμενοι για εκμετάλλευση, είτε δήθεν μέσω "γάμου", απλήρωτης και αναγκαστικής εργασίας, ή ακόμη και παιδιών που εξαναγκάζονται να πολεμήσουν», αναφέρεται στην έκθεση της Walk Free που δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο.

Στην κορυφή της λίστας της έκθεσης βρίσκονται χώρες της νότιας Ασίας και της Δυτικής Αφρικής. Συγκεκριμένα, στην Ινδία ζουν 14 εκατομμύρια άνθρωποι υπό καθεστώς σκλάβου, στην Κίνα 2,9 εκατομμύρια και στο Πακιστάν πάνω από 2 εκατομμύρια.

Ακολουθούν η Νιγηρία, η Αιθιοπία, η Ρωσία, η Ταϊλάνδη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Βιρμανία και το Μπαγκλαντές. Στις δέκα αυτές χώρες ζουν ως δούλοι τα 22 από τα 29,8 εκατομμύρια.

Αν μελετήσει κανείς τα στοιχεία βάσει του ποσοστού του πληθυσμού μιας χώρας που τελεί υπό καθεστώς σκλαβιάς, τότε πρώτη στην λίστα είναι η Μαυριτανία – 4% του πληθυσμού είναι υπόδουλοι. Ακολουθούν οι Μπενίν, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάμπια, Γκαμπόν και Σενεγάλη.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν κληρονομικοί σκλάβοι στη Μαυριτανία, τα παιδιά γεννιούνται σκλάβοι και αναγκάζονται να εκτελούν οικιακές εργασίες ή να εργάζονται στα χωράφια», είπε ο Γκρόνο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Στην Ινδία, ολόκληρες κοινότητες στα βόρεια χωριά υποδουλώθηκαν, και αναγκάζονται να δουλεύουν για την κατασκευή τούβλων ή να εργάζονται στα λατομεία. Τα παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν σε αργαλειούς για να φτιάχνουν τις κουβέρτες που πωλούνται στα καταστήματά μας», δήλωσε.

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, βρίσκονται οι πιο δυτικές χώρες όπως η Ισλανδία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο αριθμός των δούλων είναι γύρω στους 4.400.

Ετησίως, η δουλεία αποφέρει έσοδα 32 δις δολάρια - ποσό που είναι μεγαλύτερο από το ετήσιο ΑΕΠ της Ισλανδίας, της Ρουάντα, της Νικαράγουα και της Μογγολίας αθροιστικά. Τα μισά από αυτά παράγονται σε ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες. Οι σύγχρονοι δούλοι είναι περισσότεροι από όσοι ήταν τον 17ο και 19ο αιώνα την περίοδο του δουλεμπορίου, ενώ μπορεί να βρει κανείς σκλάβους ηλικίας 6 ετών. Τουλάχιστον, 122 προϊόντα παγκοσμίως παράγονται από ανθρώπους υπό καθεστώς σκλαβιάς. Τέτοια είναι διαμάντια από την Αφρική, γαρίδες από την Νοτιοανατολική Ασία και τούβλα από την Βραζιλία. 

Δείτε ακόμη:

Φωτογραφίζοντας τη σύγχρονη σκλαβιά!

Τα τελευταία δύο χρόνια, η φωτογράφος Λίσα Κριστίν έχει ταξιδέψει ανά τον κόσμο, καταγράφοντας με τον φακό της την σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης σκλαβιάς.
Από τα ορυχεία του Κονγκό, μέχρι τους κεραμοποιούς στο Νεπάλ, οι φωτογραφίες της ρίχνουν φως στην καθημερινότητα 30 εκατομμυρίων σκλάβων παγκοσμίως. Εδώ.

Σύγχρονοι σκλάβοι και δουλεία στην Αφρική


21st Century Slavery - The Dark Shadow of Slavery Today

Orthodox Christian Initiative for Africa

Πολυεθνικές & παιδική εργασία

Χριστιανισμός και δουλεία (& συνέχεια εδώ)

Μια οικογένεια δούλων νικά τις εξουσίες του κόσμου...

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, ο ελεύθερος σκλάβος! 

Άγιος Μωυσής ο Ούγγρος, ο ελεύθερος σκλάβος, που αρνήθηκε να γίνει σεξουαλικός σκλάβος

«Άναψα τα καρβουνάκια στην άκρη του γεμιστήρα του καλάσνικοφ, έβαλα το λιβάνι και θύμιασα τους ανθρώπους»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: