ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

«Οικουμενικές Προκλήσεις»: Η επόμενη μέρα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου (ΕΡΤ, 24/7/16)


Ντοκιμαντέρ της κ. Μάχης Νικολάρα για την επόμενη μέρα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών - Τα μηνύματα της Συνόδου και η αμφισβήτηση (ΕΡΤ, 24/7/2016)



"Ν": Το ντοκιμαντέρ αυτό - συγχωρήστε με - είναι μονόπλευρο και, ως εκ τούτου, άστοχο. Αν και παρουσιάζει όμορφα το κοινωνικό μήνυμα της Εκκλησίας, όμως στο ζήτημα των διαχριστιανικών σχέσεων παρουσιάζει μόνο τους θιασώτες της Συνόδου και αφήνει τους επικριτές της βορά - κυριολεκτικά - στην ανελέητη κατασυκοφάντηση από τους αντιπάλους τους!!
Ανάμεσα στους επικριτές είναι και κάποιοι νηφάλιοι και σοβαρότατοι θεολόγοι, όπως οι μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεος και Γόρτυνος Ιερεμίας (και πολλοί άλλοι φυσικά). Γιατί δεν ερωτώνται εκείνοι - ή ο Μόρφου Νεόφυτος - αν ο Ρωμαιοκαθολικισμός και ο Προτεσταντισμός είναι αιρέσεις; Δεν είναι σοβαροί εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας αυτοί; Ή ας ερωτάτο ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος.
Αμφιβάλλω αν τους ξέρει καν η κ. Νικολάρα - ίσως τους έχει ακουστά, αλλά ώς εκεί.
Αποτελεί θλιβερή διαπίστωση ότι η κ. Νικολάρα εξεπλάγη για το χαρακτηρισμό των Ρωμαιοκαθολικών ως αιρετικών και πολύ πιο θλιβερή η απάντηση του σεβ. μητρ. Νιγηρίας (λυπάμαι διπλά, γιατί πανηγύρισα με τη δυναμική τοποθέτησή του ως προς την οικονομική εκμετάλλευση της Αφρικκής), που, αντί να πει ότι έτσι είναι (έστω ότι δεν πρέπει να είμαστε εμπαθείς, αλλά πάντως μία Εκκλησία υπάρχει, η Ορθόδοξη), αντίθετα χαρακτήρισε συλλήβδην φονταμενταλιστές εκείνους που λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Κρίμα!...

Παρακαλώ, για περισσότερα:

Για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, τους ετεροδόξους και τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου 
Οι ορθόδοξες ρίζες της Δύσης ως παράγοντας πανευρωπαϊκής ενότητας
Αρχαίοι (δηλ. ορθόδοξοι) άγιοι της δυτικής Ευρώπης και η Ορθόδοξη Εκκλησία στο σημερινό δυτικό κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια: