ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙ-ΠΑΡΑΜΥΘΙ ~ προβολή ταινίας, Κυριακή 17 Δεκεμβρίου


Με χαρά σας προσκαλούμε στην προβολή και παρουσίαση της ταινίας του Ευθύμη Χατζή στην οποία η διασκευή σεναρίου έχει γίνει από τον π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο, από το διήγημα του † Ηλία Βουλγαράκη, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 12:00, στον κινηματογράφο Embassy Novacinema Odeon, πατρ. Ιωακείμ 5 - Κολωνάκι​.

Για την ταινία (από την κυρία Εύη Βουλγαράκη, κόρη του συγγραφέα):

Χθες ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική μέρα! Είδα την ταινία ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙ-ΠΑΡΑΜΥΘΙ σε σκηνοθεσία Ευθύμη Χατζή, παραγωγή ΤΕΧΝΑΒΑ και εκτέλεση παραγωγής View Master Films, που στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ηλία Βουλγαράκη, Εκδόσεις Μαΐστρος.

Η αίθουσα του κινηματογράφου ODEON στη Γλυφάδα ήταν κατάμεστη από κόσμο, κυρίως φοιτητές. Και τους συντελεστές της παραγωγής.

Η ταινία αυτή προέκυψε χάρη στην αγάπη του π. Κωνσταντίου Στρατηγόπουλου προς το πρόσωπο του Ηλία Βουλγαράκη, ο οποίος έγραψε και το σενάριο σε μια εξαιρετική διασκευή.

Ήταν ένα film noir, με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας. Όλα όμως επικέντρωναν στον άνθρωπο, και έτσι το στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας ήταν κάπως ασύνηθες - βαθιά πρωτότυπο εντελώς έξω από την πεπατημένη από αυτού του είδους των ταινιών.

Η φωτογραφία ήταν μαγική. Η βροχή ερχόταν από τον ουρανό και αναστάτωνε τη γη και τη ζωή πάνω σ' αυτή. Οι ηθοποιοί έδωσαν μια εκπληκτική ερμηνεία του ρόλου τους. Η τεχνική αρτιότητα της ταινίας ήταν κάτι πολύ σημαντικό.

Μια αλληγορία για την ενσάρκωση, διάρκειας 25 περίπου λεπτών, που με συγκίνησε βαθύτατα. Που απέδωσε πραγματική δικαιοσύνη στο κείμενο, το δεύτερο διήγημα του βιβλίου με τίτλο "Μια Αξιοπρεπής Τριάδα", κάτι πραγματικά ασύνηθες κατά την κινηματογραφική μεταφορά λογοτεχνικών έργων. Εδώ η γλώσσα του σινεμά, ποιητικότατη, μυστηριώδης, άμεση, επιδραστική εξέφρασε άρτια το κείμενο του Ηλία Βουλγαράκη, σε μια βαθιά κατανόησή του. Τόσα χρόνια μετά την πρώτη γραφή του, έγινε κοινό κτήμα, και χαίρομαι αφάνταστα.

Το απόλαυσα όσο δεν περίμενα. Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Περιμένουμε να το δούμε στις αίθουσες και να ολοκληρώσει τη διαδρομή του και την πορεία του προς το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: