ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

(ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ)

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου (Κυριακή μετά της Αναλήψεως)




Από εδώ: Η έκτη κατά σειρά Κυριακή μετά το Άγιο Πάσχα είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην μνήμη των 318 Αγίων Πατέρων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο, που συνήλθε στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. Η σύνοδος συνήλθε με πρόσκληση του Μέγα Κωνσταντίνου κατά το εικοστό έτος της βασιλείας του και είχε διάρκεια 3,5 χρόνια. Διακριθείσες μορφές της συνόδου ήταν οι άγιοι Αλέξανδρος Κωνσταντινουπόλεως, ο Αλέξανδρος Αλεξανδρείας, Μέγας Αθανάσιος, Ευστάθιος Αντιοχείας, Μακάριος Ιεροσολύμων, Παφνούτιος, Σπυρίδων, Νικόλαος κ.ά.
Η Α' Οικουμενική Σύνοδος καταδίκασε τον Άρειο και τον Αρειανισμό. Διατύπωσε τους πρώτους όρους ορθού χριστιανικού δόγματος και ιδιαίτερα τα περί του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Ιησού Χριστού, ως ομοούσιου τω Θεώ Πατρί. Συνέταξε τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.


Κλικ στα:
 

Τι είναι οι Πατέρες της Εκκλησίας

Ιστορικό άρθρο για την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο (Α΄ Σύνοδο της Νικαίας)

Ο ρόλος του αυτοκράτορα στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο
 
Ο αφορισμός και το ανάθεμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία

 
Εκκλησία & Εξουσία: Υπήρχε καισαροπαπισμός στο Βυζάντιο;

 
Η πίστη της Εκκλησίας πριν την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο:

Η Αγία Τριάδα στη Βίβλο

Πίστευε η αρχαία Εκκλησία στην Αγία Τριάδα;


Η περί της θεότητος του Ιησού Χριστού διδασκαλία των Αποστολικών Πατέρων


Για τις Κυριακές μετά το Πάσχα (και όχι μόνο):

Όλες οι Κυριακές δεν είναι ίδιες…

*****
 
Σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πατέρων 2015, κάποιο τηλεοπτικό κανάλι επέλεξε να προβάλει την ταινία "Ο Κώδικας Da Vinci", βασισμένη στο μυθιστόρημα που υποστηρίζει ότι η Α΄ Οικ. Σύνοδος κατασκεύασε τη θεότητα του Χριστού για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας...
Φυσικά, δε νομίζω η προβολή να έγινε επίτηδες, αφού είμαι σχεδόν σίγουρος ότι κανείς - εκτός ελάχιστων χριστιανών - δεν ξέρει ότι σήμερα είναι η γιορτή των αγίων της συγκεκριμένης συνόδου (τι είναι, για να το ξέρουμε; Eurovision;).
Όμως για τους ενδιαφερόμενους μπλογκοναύτες (διερχόμενους ή ναυαγήσαντες στη μπλογκονησίδα μας) ίσως αξίζει μια υπενθύμιση σε κάποιο παλιότερο αφιέρωμά μας: 

Ο "γάμος του Ιησού" και η ταινία "Ο Κώδικας Da Vinci" 

Και: Άγιοι στις 24 & 25 Μαΐου, που αξίζει να τους γνωρίσουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: